Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens farligaste droger

Vilka är egentligen världens farligaste droger? Det försökte en brittisk hälsostudie från ta reda på 2010. Här är resultatet.

De totalt 20 olika droger som studerades rankades utifrån ett antal olika parametrar, bland andra skadlighet för brukaren, beroendeframkallning, kostnader för samhället samt påverkan på brottsttatistik. Varje drog fick utifrån dessa parametrar ett värde på en hundragradig skala.

Här har du världens farligaste droger.
 
 

10. Bensodiazepiner


Benzodiazepiner är ett lugnande medel som upptäcktes av en slump på 60-talet av läkemedelsmedelsföretaget Roche. Till de vanligaste formerna av besodizepiner hör Valium, Rohypnol och Sobril. Effekterna av preparatet är sövande och ångestdämpande. Vid medicinsk behandling ökar brukarens tolerans och högre doser krävs för att uppnå samma verkan. Detta kan leda till ett beroende och en längre tids brukning av preparatet kan orsaka depression.
 
 

9. GHB


Gamma-hydroxibutansyra är det svenska namnet på denna narkotikaklassade drog som ofta säljs som en luktfri vätska eller i pillerform. Substansen gör brukaren trög och GBA har även kallats ”våldttäkstdrogen” eftersom den förekommit i flera uppmärksammade våldtäktsfall där drogen smusslats ner i offrets drink.
 
 

8. Cannabis


Cannabis, kanske främst är förknippat med hippies och Bob Marley, utvinns ur hampa som innehåller ämnet tetrahydrocannabinol (THC) som orsakar själva ruset. De torkade blommorna från cannabisplantan röks ofta tillsammans med tobak och ruset kännetecknas av eufori, försämring av korttidsminnet och flödande tankar. Användningen av drogen har ökat enormt de senaste åren och idag har plantan legaliserats i ett flertal länder och amerikanska stater.
 
 

7. Amfetamin


Amfetamin är ett syntetiskt framställt centralstimulerande medel som är uppiggande och ger ökat självförtroende och energi. Ett långvarigt missbruk leder ofta till minskad salivbildning vilket orsakar ovanligt snabb tandlossning. Andra biverkningar är undernäring eller att blodkärlen drar ihop sig, vilket kan leda till den mindre trevliga bieffekten ”tjackballe”. Vad detta innebär överlåter vi till dig som läsare att själv ta reda på…
 
 

6. Tobak


Tobaksplantan har brukats i århundranden och konsumeras idag främst genom rökning, snus eller tuggning. Tobak innehåller det mycket beroendeframkallande ämnet nikotin, och runt en miljard människor i världen uppskattas bruka tobak dagligen. På 60-talet fastslogs sambanden mellan rökning och lungcancer och varje år dör flera miljoner människor som följd av detta världen över.
 
 

5. Kokain


Kokain framställdes första gången av den tyske kemisten Albert Niemann 1859 ur kokaplantan, som tuggades redan för tusentals år sedan av inkafolket för deras centralstimulerande effekter. Freud var kanske inte helt oväntat en tidig förespråkare för drogen och apotekaren John Pemberton spetsade sin nya hälsodryck Coca-Cola med kokain vilket ledde till att försäljningen sköt i höjden runt sekelskiftet. Drogens negativa effekter blev dock alltmer uppenbara och i USA förbjöds drogen 1922. Sedan 70-talet har colombianska drogkarteller stått för världens största produktion och distribution av kokain och är idag en av de mest förekommande drogerna. Effekterna av kokain är bland annat ökat självförtroende och energi, men den är mycket beroendeframkallande och långvarigt bruk kan orsaka hjärtproblem och fosterskador.
 
 

4. Metamfetamin


Metamfetamin är ett centralstimulerande medel som liknar amfetamin men är starkare och mer beroendeframkallande. Drogen framställdes förstå gången i Japan 1893 och delades bland annat ut till tyska soldater under andra världskriget. Metamfetamin tillverkas genom en kemisk process och de som har sett tv-serien ”Breaking Bad” är väl införstådda med den komplicerade processen. Får man tro Walter White med följe verkar det dessutom vara en farlig bransch att ge sig in i. Effekterna av drogen är stark och ökar energi och hjärtrytm och kan ge starka känslor av eufori. Ett långvarigt bruk är mycket skadligt och missbrukare förlorar tänder, tappar aprit och får sömnsvårigheter.
 
 

3. Crack-kokain


Crack-kokain framställs genom att koka kokain med bikarbonat vilket ger ger gulvita klumpar som är avsedda att rökas. Eftersom rökning ger ett snabbt upptag av drogen blir effekten av crack starkare och intensivare än kokain, men varar en kortare period. Crack är oerhört beroendeframkallande och väldigt skadligt för kroppen.
 
 

2.Heroin

farligaste droger
Heroin anses vara en av de mest beroendeframkallande drogerna som finns och är extra farlig eftersom den ofta injiceras med spruta och därmed utsätter brukare för större risk att bli smittade med HIV och Hepatit C. Heroin introducerades för första gången 1899 av det tyska läkemedelsföretaget Bayer som en ofarlig behandllng för tuberkulos och morfinmissbruk. Effekten av heroin är bland annat kraftig eufori och välbefinnande, men biverkningarna är inte lika trevliga, förstoppning, kräkningar, sömnsvårigheter och feber tillhör de vanligaste. Denna dödliga drog är skyldig till många kända personers död genom åren, nu senast skådespelaren Philip Seymour Hoffman som gick bort till följd av en överdos i februari 2014.
 
 

1. Alkohol


Det kan tyckas lite ironiskt att världens mest socialt accepterade drog faktiskt även är den farligaste, men det varnas faktiskt redan i Gamla Testamentet om det syndiga vinet. Begreppet alkoholism nämndes för första gången i en vetenskaplig rapport 1851 av Magnus Huss, men existerade långt innan dess. Idag är alkoholmissbruk spritt över hela världen och flaskan tyckas vara mycket svår att motstå.

3.14/5 (80)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap