Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens farligaste droger

Vilka är egentligen världens farligaste droger? Det försökte en brittisk hälsostudie från ta reda på 2010. Här är resultatet.

De totalt 20 olika droger som studerades rankades utifrån ett antal olika parametrar, bland andra skadlighet för brukaren, beroendeframkallning, kostnader för samhället samt påverkan på brottsttatistik. Varje drog fick utifrån dessa parametrar ett värde på en hundragradig skala.

Här har du världens farligaste droger.
 
 

10. Bensodiazepiner


Benzodiazepiner är ett lugnande medel som upptäcktes av en slump på 60-talet av läkemedelsmedelsföretaget Roche. Till de vanligaste formerna av besodizepiner hör Valium, Rohypnol och Sobril. Effekterna av preparatet är sövande och ångestdämpande. Vid medicinsk behandling ökar brukarens tolerans och högre doser krävs för att uppnå samma verkan. Detta kan leda till ett beroende och en längre tids brukning av preparatet kan orsaka depression.
 
 

9. GHB


Gamma-hydroxibutansyra är det svenska namnet på denna narkotikaklassade drog som ofta säljs som en luktfri vätska eller i pillerform. Substansen gör brukaren trög och GBA har även kallats ”våldttäkstdrogen” eftersom den förekommit i flera uppmärksammade våldtäktsfall där drogen smusslats ner i offrets drink.
 
 

8. Cannabis


Cannabis, kanske främst är förknippat med hippies och Bob Marley, utvinns ur hampa som innehåller ämnet tetrahydrocannabinol (THC) som orsakar själva ruset. De torkade blommorna från cannabisplantan röks ofta tillsammans med tobak och ruset kännetecknas av eufori, försämring av korttidsminnet och flödande tankar. Användningen av drogen har ökat enormt de senaste åren och idag har plantan legaliserats i ett flertal länder och amerikanska stater.
 
 

7. Amfetamin


Amfetamin är ett syntetiskt framställt centralstimulerande medel som är uppiggande och ger ökat självförtroende och energi. Ett långvarigt missbruk leder ofta till minskad salivbildning vilket orsakar ovanligt snabb tandlossning. Andra biverkningar är undernäring eller att blodkärlen drar ihop sig, vilket kan leda till den mindre trevliga bieffekten ”tjackballe”. Vad detta innebär överlåter vi till dig som läsare att själv ta reda på…
 
 

6. Tobak


Tobaksplantan har brukats i århundranden och konsumeras idag främst genom rökning, snus eller tuggning. Tobak innehåller det mycket beroendeframkallande ämnet nikotin, och runt en miljard människor i världen uppskattas bruka tobak dagligen. På 60-talet fastslogs sambanden mellan rökning och lungcancer och varje år dör flera miljoner människor som följd av detta världen över.
 
 

5. Kokain


Kokain framställdes första gången av den tyske kemisten Albert Niemann 1859 ur kokaplantan, som tuggades redan för tusentals år sedan av inkafolket för deras centralstimulerande effekter. Freud var kanske inte helt oväntat en tidig förespråkare för drogen och apotekaren John Pemberton spetsade sin nya hälsodryck Coca-Cola med kokain vilket ledde till att försäljningen sköt i höjden runt sekelskiftet. Drogens negativa effekter blev dock alltmer uppenbara och i USA förbjöds drogen 1922. Sedan 70-talet har colombianska drogkarteller stått för världens största produktion och distribution av kokain och är idag en av de mest förekommande drogerna. Effekterna av kokain är bland annat ökat självförtroende och energi, men den är mycket beroendeframkallande och långvarigt bruk kan orsaka hjärtproblem och fosterskador.
 
 

4. Metamfetamin


Metamfetamin är ett centralstimulerande medel som liknar amfetamin men är starkare och mer beroendeframkallande. Drogen framställdes förstå gången i Japan 1893 och delades bland annat ut till tyska soldater under andra världskriget. Metamfetamin tillverkas genom en kemisk process och de som har sett tv-serien ”Breaking Bad” är väl införstådda med den komplicerade processen. Får man tro Walter White med följe verkar det dessutom vara en farlig bransch att ge sig in i. Effekterna av drogen är stark och ökar energi och hjärtrytm och kan ge starka känslor av eufori. Ett långvarigt bruk är mycket skadligt och missbrukare förlorar tänder, tappar aprit och får sömnsvårigheter.
 
 

3. Crack-kokain


Crack-kokain framställs genom att koka kokain med bikarbonat vilket ger ger gulvita klumpar som är avsedda att rökas. Eftersom rökning ger ett snabbt upptag av drogen blir effekten av crack starkare och intensivare än kokain, men varar en kortare period. Crack är oerhört beroendeframkallande och väldigt skadligt för kroppen.
 
 

2.Heroin

farligaste droger
Heroin anses vara en av de mest beroendeframkallande drogerna som finns och är extra farlig eftersom den ofta injiceras med spruta och därmed utsätter brukare för större risk att bli smittade med HIV och Hepatit C. Heroin introducerades för första gången 1899 av det tyska läkemedelsföretaget Bayer som en ofarlig behandllng för tuberkulos och morfinmissbruk. Effekten av heroin är bland annat kraftig eufori och välbefinnande, men biverkningarna är inte lika trevliga, förstoppning, kräkningar, sömnsvårigheter och feber tillhör de vanligaste. Denna dödliga drog är skyldig till många kända personers död genom åren, nu senast skådespelaren Philip Seymour Hoffman som gick bort till följd av en överdos i februari 2014.
 
 

1. Alkohol


Det kan tyckas lite ironiskt att världens mest socialt accepterade drog faktiskt även är den farligaste, men det varnas faktiskt redan i Gamla Testamentet om det syndiga vinet. Begreppet alkoholism nämndes för första gången i en vetenskaplig rapport 1851 av Magnus Huss, men existerade långt innan dess. Idag är alkoholmissbruk spritt över hela världen och flaskan tyckas vara mycket svår att motstå.

3.18/5 (77)

Kommentarer

 1. Jag har varit missbrukare i snart 14 år. Jag är just nu 22 och dricker mängder av alkohol dag in och dag ut. Jag började även med heroin i tisdags, och jag kan med säkerhet säga att heroinet tar mycket mer kol på mig jämfört med alkoholen.

 2. Listan kan ju diskuteras men att alkoholen är den farligaste drogen måste vi ändå vara klarsynta nog att medge.
  Alkohol är oslagbart den drog som orsakar flest dödsfall per år. Förutom de fysiska skador en kropp och dess organ får av alkoholen så ska ju även allt annat räknas in.
  *Fyllekörningar som orsakar dödsfall
  *Misshandel som leder till dödsfall
  *Andra omdömeslösa beteenden som leder till dödsfall

  Ja listan kan göras lång.

  1. Mörker talet som har parkbänken hemma och misshandlar barn och frun, även kvinnor kan göra så.. Våldtäkter, hot om vilket esklerar till så långt som döden

 3. Den här listan visar ju bara de droger som flest har blivit påverkade av. Det står inte heller varför drogerna är de farligaste.

 4. borde heta världens mest välkända droger så behöver inte folk som mej komma hit bara för å få känna sej blåsta

 5. Hur många överlever ett dagligt bruk av alkohol? De flesta. Hur många överlever ett dagligt bruk av heroin? Ingen.

  Att alkohol dödar fler människor än heroin är givetvis för att alkohol används av nästan alla världens invånare. Heroin brukas lyckligtvis bara av en mycket liten grupp människor, (någon promille, på sin höjd?).

  Dividera dödsfall med antalet utövare av en drog så får ni ut ett ungefärligt värde hur farlig drogen är. Då kommer alkohol, tobak eller cannabis inte upp på en topp 10-, 20- eller 50-lista.

  Alla som påstår att alkohol är farligaste drogen: Jag hoppas ni är lika lugna när er tonåring kommer hem hög som ett hus efter att injicerat heroin som när tonåringen kommer hem full av alkohol. Tala sen om för mig att alkohol är farligast!

 6. Alkohol blev nummer ett pga att den används världen över och är socialt accepterad i nästan alla länder. Eftersom användandet är så utbrett blir skadorna också utbredda. Det förklarades ju i början av artikeln. Om man ser på skadorna gentemot hur många missbrukare det finns så hamnar nog alkohol längre ned på listan. Alkoholens populäritet måste också ses mot bakgrunden att det är lagligt att göra reklam för alkohol både direkt och indirekt. Ser nästan aldrig ett matprogram utan att de måste kasta in vilken alkoholhaltig dryck passar till maten.

 7. Hahaha.. Ser man på, rör man den heliga kon så börjar folk flippa och vet ni varför? Det är ett sätt att skydda sig själv och sitt eget missbruk (eller bruk). Jag säger inte att ingen kan hantera alkohol för det vore en lögn men däremot torde det vara mycket tydligt för att alla med ögon att det är den ENDA drog som förändrar en person från snäll, lugn och spelklar – till salongsberusad och sedan knölfull…

  Tror ni verkligen alkohol är ofarligt? Då kan man fråga sig hur mycket ni dricker för ni kan fan inte ha några hjärnceller kvar alltså! Heroin och opiater är de substanser som sägs skada kroppen minst, problemet är att kvaliten varierar och därför sker olyckor mycket lätt !

  Jag skulle vilja se den 30 åring som Aldrig någonsin gjort bort sig på fyllan.. ! Kom inte och säg att ni aldrig gjort det för troligen förstörde ni ungarnas Jul genom supandet, svensjken kan ju förfan inte ens umgås utan KNARK (ja, alkohol är mer knark är allt annat knark tillsammans, på romarriket fanns det inget som hette narkoman men man subventionerade opium och cannabis till folket, alla skulle ha råd – både fattiga och rika.. Det fanns inget namn för narkomani eftersom man inte hade mkt problem med dessa människor.. Däremot fanns ett namn för alkoholism..

  Så artikeln ljuger inte, det är ni själva som ljuger (Som alla missbrukare så skyddar man det man själv använder – det är aldrig drogens fel, det vet väl alla!)

  Så dröm vidare, alkohol kommer alltid vara den drog som orsakar flest dödsfall värden över och det beror på att folk tappar omdömet och blir berusade – man blir ju inte direkt berusad av heroin, haha.. Alkohol är den enda drog som gör att du kan förlora allt samma kväll du använder den.. Vetenskapoen är tydlig, inte bara denna undersökningen – alkohol hamnar alltid på top-tre av världens farligaste droger just för att flest dör och blir beroende av den..

 8. Måste säga att ni är ju helt hjärndöda bara för en sak är laglig betyder de inte att den inte är farlig bra exempel hade kaffe uppfunnits i dag hade den varligt olagligt och de kan vem som helst köpa och dricka. Och saken med alkohol är att de för med sig massa otrevligheter folk kör ihjäl sig och andra slagsmål förstör familjer mm tänk på de nästa gång du/ni tar en öl.

 9. om alkohol är farligare än droger som är olagliga så borde ju alkohol också vara olagligt..fan vad falsk lista…

 10. Helt sjukt att tobak ligger på plats 6 medans alkohol ligger på plats 1, det dör ju fler av tobak än av alkohol per år i världen. Hur är denna lista gjord, och vad är den baserad på ?

 11. Hur i helvete kan alkohol vara farligare än heroin? Ni kan ju inte skriva upp massa falska saker? Nu vet jag att denna källa inte är säker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap