Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens dyraste råvaror

Är du sugen på att lyxa till fredagsmyset? Får vi lov att komma med några förslag i form av några av världens dyraste råvaror? Men smakar det så kostar det! Så vid närmare eftertanke kanske inte Belugakaviar passar så bra till tacos ändå.

Här har vi listat tio av världens dyraste råvaror med kilopriser som får plånboken att rodna.

10. Matsutake (Goliatmusseron)

Cirkapris: 15 000 kr/kg (inhemsk) / 700-2 000 kr/kg (importerad)

Äkta Matsutakesvamp växer i de japanska bergen och är mycket svår att hitta vilket är en anledning till att priserna är så höga, svampen anses även vara en delikatess i samma klass som tryffel. Den inhemska matsutaken har minskat kraftigt i Japan och därför kommer en stor del av importen från andra länder, bland annat Sverige.

9. Belugakaviar

Cirkapris: 120 000kr/kg för den mest exklusiva kaviarsorterna.

Den berömda belugakaviaren har länge varit känd som en av världens mest exklusiva råvaror och har i generationer flödat i de mer välbärgade kretsarna. Den bästa kaviaren kommer oftast från Iran och utvinningen av rommen är tidskrävande och driver upp priserna på de pyttesmå kornen.

8. Caciocavallo Podolico

Cirkapris: 9 000kr/kg

En av världens dyraste ostar produceras i Campania-regionen i Italien och mjölken som används kommer från den sällsynta kon Podolica som producerar små mjölkmängder. Osten anses vara en särskild delikatess och har fått sitt namn som betyder ”hästost” från att den förr hängdes på hästkärrorna för att transporteras och mogna samtidigt. Än idag hängs osten under sin mogningsprocess och får därför sin karaktäristiska päronliknande form.

7. Yubari King-melon

Cirkapris: 50 000 kr/st

Yubari King är en slags cantaloupmelon, känd för sin fantastiska smak och konsistens. Det är en av världens dyraste frukter och anses vara ett prestigetecken i Japan. Under våren 2013 såldes ett par Yubari King meloner på en auktion i Tokyo för 105 000 kr.

6. Blåsfisk

Cirkapris: Runt 700 kr för en servering

Framförallt i Japan anses denna taggiga firre vara en delikatess och har hög status i den snobbiga matkulturen. Vissa delar av blåsfiken är giftiga, och kocken behöver ha en särskild licens för att få servera den på tallriken. En enda felskuren bit kan dock räcka för att man ska trilla av pinn då vissa delar av fisken sägs vara 200 gånger giftigare än cyanid. Bara under 2000-talet har faktiskt 23 personer i Japan dött till följd av att ha ätit fel tillagad blåsfisk. Som sagt, smakar det så kostar det.

5. Blåfenad tonfisk

Cirkapris: 4 000 kr/kg

Denna massiva art av tonfisken kan leva upp till 40 år och anses vara en delikatess i många delar av världen. Arten är numera utrotningshotad bland annat på grund av för intensivt fiske. En enda blåfenad tonfisk som vägde 269 kilo såldes 2012 på fiskmarknaden Tsukiji i Tokyo för svindlande 4,9 miljoner kronor. Miljö-och djurrätts-organisationer oroar sig för att denna prisutveckling ytterligare kommer öka trycket på den hotade delikatessfisken.

4. Saffran

Cirkapris: 7 000-75 000 kr/kg beroende på kvalitet

Saffran är världens dyrbaraste krydda som kommer från pistillen i krokusblomman. Och eftersom det krävs 100 000 – 150 000 handplockade krokusar för att utvinna ett kilo torkat saffran är det kanske inte så konstigt att kryddan är så dyr. I Sverige säljs det allra mest saffran under juletider, och används världen över i matlagning. Den absolut finaste saffran kommer från Kashmir, ett område på nordvästra Indiska halvön och L’Aquila från den italienska regionen Abruzzo.

3. Wagyu biff

Cirkapris: 1 500 kr/kg, men priserna kan stiga avsevärt beroende på köttets kvalitet.

Wagyu syftar på kött som kommer från nötkreatur med hög marmorering i köttet och är det bästa kött som går att få tag på. Den absolut bästa formen av Wagyu är Kobebiffen som för att få kallas Kobe måste komma från den japanska orten med samma namn och följa den strikta uppfödningen av nötkreaturen. Kossorna får bland annat en speciell diet bestående av gräs, humle och öl(!).

2. Matcha (te)

Cirkapris: 1 500 kr/kg

Matcha är ett grönt te i pulverform som härstammar från Kina men främst förknippas med japansk tekultur. Teet är rikt på antioxidanter och används även i desserter och bakning.

1. Vit Albatryffel

Cirkapris: 62 000 kr/kg

Den vita tryffeln är en av världens dyraste råvaror och anses vara den mest exklusiva tryffelsorten. Från italienska Alba i Cuneo kommer 80 procent av iIaliens vita tryfflar och de kallas därför ofta Albatryffel. En vit tryffel på ett och ett halvt kilo som hittades utanför Pisa 2007 såldes för hela 130 000 dollar på auktion. För vanliga knegare är kanske den svarta fejktryffeln i leverpastejen det närmsta den glammiga Albatryffeln man kommer.

2.87/5 (31)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap