Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 nyttigaste livsmedel

Medical News Today publicerade 2012 en studie med syfte att ta reda på vilka livsmedel som är mest välgörande för vår hälsa. Resultatet blev denna lista över världens 10 nyttigaste livsmedel.

I den omfattande studien som genomfördes både i Nordamerika och Europa lades fokus på vilka råvaror som var bäst för att bibehålla en hälsosam vikt och som ökade det mentala välbefinnandet. Det undersöktes även vilka livsmedel som minskade risken för att utveckla olika sjukdomar som Alzheimers och cancer.

Här har ni dem i alla fall – världens 10 nyttigast livsmedel!

10. Havregryn

havregryn

Havregryn görs av kärnan i havre som ångas och valsas till flingor med höga halter av tiamin, järn, fibrer, B-vitamnin och omega-3-fetter. De anspråkslösa grynen innehåller även fibersorten betaglukan som sänker kolesterolhalten och sockernivån i blodet och är gynnsam för immunförsvaret. Studier har faktiskt visat att en tallrik havregrynsgröt om dagen minskar blodkolesterolet avsevärt.

9. Avokado

avokado

Avokadofrukten är inte bara god och vacker att titta på – den är dessutom proppfull med nyttiga ämnen! Till exempel kalium, ett livsviktigt ämne som bland annat är bra för hjärtat och musklerna. Runt 30 procent av avokadon består av bra och viktiga fetter, och dessutom har frukten ett högt fiberinnehåll som visat sig kunna sänka farliga kolesterolvärden.

8. Vetegroddar

vete

Vetegroddar ligger skyddade inuti vetekärnan och är vad som gror till en ny planta när vetekornet kommer i jorden. Tillsammans med skalet brukar groddarna skiljas från kärnan vid framställning av finare mjöl. Groddarna är dock den nyttigaste delen av sädesslaget och innehåller gott om proteiner, vitaminer och mineraler. Grodden är även mycket fettrik och innehåller mycket omega-3.

7. Sötpotatis

sotpotatis

Sötpotatis är trots sitt namn en riktigt nyttig knöl, med bland annat stora mängder fibrer, betakaroten, vitamin- A och C, samt en mängd livsviktiga mineraler.

6. Gröna bladgrönsaker

gronablad

Bladgrönsaker är samlingsnamnet för olika grönsaksväxter som har ätliga blad, som spenat, ruccola, sallad och mangold. Särskilt de mörkgröna bladen som kål och spenat sänker avsevärt risken för att utveckla diabetes typ 2. Spenat är en av de absolut nyttigaste bladgrönsakerna med ett rikt innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler som järn, fosfor, zink och selen.

5. Fet fisk

fet-fisk

Till fet fisk räknas fisk som har högt fettinnehåll, däribland lax, sardiner, ansjovis, regnbågsforell, makrill och sill. Framförallt innehåller dessa firrar de livsviktiga omega-3-fettsyrorna som både är bra för hjärtat och hjärnan. Forskare menar nämligen att fet fisk hjälper till att hålla hjärnans tankeförmåga skärpt och förebygger utvecklingen av alzheimers.

4. Blåbär

blabar

Förr i tiden såldes blåbär på apoteken som ett febernedsättande medel, och förekommer än idag i de flesta huskurer mot maginfluensa och förkylningar. Det mumsiga bäret är ovanligt rikt på antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras i förtid och har en stärkande effekt på immunförsvaret. Studier har även visat att blåbär har en positiv effekt för korttidsminnet och ämnesomsättningen. Ett riktigt litet mirakelbär med andra ord!

3. Broccoli

broccoli

Broccoli odlades redan av antikens greker och romare för 2000 år sedan, men blev på allvar populär först på 1950-talet. Broccolin är en av de mest näringsrika grönsakerna och innehåller framförallt rikligt med C-vitamin, men även A-vitamin, K-vitamin, folat och fibrer ryms i den lilla trädliknande grönsaken. Forskning har visat att broccoli har en skyddande effekt mot cancer vilket tros bero på att den innehåller antioxidanten sulforafan.

2. Sötmandel

mandel

Sötmandel är en vitaminrik sötsak som är en vanlig ingrediens i karamell- och konditorivaror. Nöten är faktiskt proppfull med nyttigheter som magnesium, vitamin E, järn, kalcium, fibrer och riboflavin. Mandeln kan även ha en gynnsam effekt på att bibehålla hälsosamma kolesterolnivåer eftersom att den utgörs av över 90 procent fleromättade fetter. Det så pass höga fettinnehållet innebär dock att den nyttiga nöten bör mumsas med måtta.

1. Äpple

applen

Att äpple toppar listan över de nyttigaste livsmedlen kommer kanske som en överraskning för en del, men den populära frukten innehåller faktiskt extremt många ämnen som är bra för oss. Det gamla uttrycket ”an apple a day keeps the doctor away” stämmer med andra ord! Det kan räcka med att äta endast ett äpple om dagen för att se goda effekter på din hälsa. Framförallt äppelskalet innehåller antioxidanter, flavonoider, kalium och rikligt med C-vitamin. Studier har även visat att äpple sänker det farliga kolesterolet i blodet.

4.46/5 (61)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap