Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Tidernas mest berömda klänningar

Här kommer en riktig nostalgitripp med 10 av tidernas mest berömda klänningar, kända från röda mattan, musikgalor och filmklassiker. Dessa oförglömliga kreationer har för alltid skrivit in sig i historieböckerna, och oavsett åsikt rör de garanterat upp känslor!
 
Ingen har väl glömt Lady Gagas märkliga köttklänning från MTV Video Music Awards 2010, eller Jennifer Lopez galna urringning på Grammy Awards 2000? Varsågoda, njut och låt er inspireras av några av tidernas mest berömda klänningar!
 
 
 

10. Jennifer Lopez Versace-klänning

jlo

Jennifer Lopez fick många att tappa hakan när hon dök upp på amerikanska Grammy-galan år 2000, iförd en grön genomskinlig Versace-klänning med en minst sagt utmanande urringning som gick ända ner till naveln. Kanske avslöjade klänningen lite mer J.Lo än vad vi ville se, men stjärnan stod fast vid sitt val och för Donatella Versace var det välkommen publicitet.
 
 

9. Björks svanklänning

bjork

Den lite annorlunda kreation som isländska sångerskan Björk bar på röda mattan med under 2001 års Oscarsgala skapade stor uppståndelse bland pressen. Den makedonska designern Marjan Pejoski ligger bakom designen på denna svanklänning, som oförtjänt toppat listor över världens fulaste klänningar. Självklart måste man älska en svanklänning som dessutom värper ägg! Att Björk dessutom är coolast i stan gör inte saken sämre.
 
 

8. Alicia Silverstones Clueless-klänning

silverstone

Av de 50 olika kreationer Alicia Silverstones karaktär ”Cher” bär i filmen ”Clueless från 1995, är det den klassiska vita fodralklänningen signerad Calvin Klein som sticker ut. ALLA ville ha klänningen, som faktiskt re-lanserades 2010 av CK-designern Francisco Costa, med en prislapp på drygt 900 dollar.
 
 

7. Keira Knightleys klänning från ”Försoning”

knightley

Keira Knightleys gröna klänning från filmen ”Försoning” från 2010 har på kort nått ikonstatus. Den smaragdgröna klänningen sägs symbolisera Cecilia Tallis syster Brionys avund och har vid ett flertal tillfällen röstats fram i som världens vackraste. Klänningen går att beskådas på V&A Hollywood Costume exhibition som en i raden av världens mest berömda klänningar.
 
 

6. Jackie Kennedys Coco Chanel-dräkt

jackieochanel

Jackie Kennedy, senare Onassis, är en av världens mest legendariska modeikoner och hennes stil har hyllats och efterliknats i oändlighet. Den mest berömda av hennes många outfits är den rosa Coco Chanel-dräkten med matchande pillerhatt som hon bar den ödesdigra dagen 1963 i Dallas, Texas då maken John F. Kennedy blev mördad. Jackie vägrade ta av sig den nedblodade dräkten och bar den under insvärningen av Lyndon B Johnson, som fick ta över presidentposten. På frågan varför hon bar den svarade hon ”Let them see what thay have done”. Den utsökta Chanel-dräkten kommer för evigt vara förknippad med denna sorgliga händelse och vara en symbol för Jackies mod. Inte en klänning, men det struntar vi i eftersom den är så himla fin!
 
 

5. Sarah Jessica Parkers SATC-tyllkjol

sjp-ballerina

Sarah Jessica Parkers karaktär Carrie Bradshaw tog världen med storm när HBO lanserade den legendariska serien ”Sex and the City” 1998. I sex säsonger fick vi följa den modemedvetna skribenten och förälskade oss i mängder av fantastiska outfits. Den mest klassiska av dem alla är ballerinaklänningen som Carrie bär i introt, ett plagg som stylisten Patricia Field fiskade upp ur en fyndlåda. Så gick det till när ett stycke modehistoria skapades och gjorde tyllkjolen till ett måste i varje respektabel fashionistas garderob.
 
 

4. Geri Halliwells Union Jack-klänning

haliwell

Klänningen som blev symbol för begreppet ”Gilrpower” bars av ingen mindre än Geri ”Ginger Spice” Halliwell under 1997 års Brit Awards. Hon skulle ha haft en svart Gucci klänning, men tyckte att den var för tråkig, så hennes syster fick i sista sekund sy på en Union-jack handduk som en patriotisk gest. Klänningen såldes ett år senare för över 40 000 pund.
 
 

3. Lady Gagas köttklänning

gaga-meatdress

Uppståndelsen kring Lady Gaga under 2010 års MTV Video Music Awards hade inte så mycket att göra med de åtta priser stjärnan kammade hem, utan snarare för att hon bar en klänning helt gjord av nötkött (!). Outfiten som även inkluderade ett par köttskor designades av Franc Fernandez och Nicola Formichetti och finns numera att beskåda på Rock ’n’ Roll Hall of Fame i Ohio. Vid galan lär Gaga ha sagt: “If we don’t stand up for what we believe in and if we don’t fight for our rights, pretty soon we’re going to have as much rights as the meat on our own bones. And I am not a piece of meat.”
 
 

2. Marilyn Monroes plisserade solklänning

monroe-dress

Den vita plisserade klänningen som Marilyn Monroe bar under inspelningen av ”Flickan ovanpå” har snarare nått sin ikonstatus på grund av kvinnan som bar den än själva plagget i sig. Klänningen skapades av kostymdesignern William Travilla och hölls inlåst fram till hans död 1990. 2011 såldes klänningen på auktion för nästan sex miljoner dollar!
 
 

1. Audrey Hepburns lilla svarta

audrey-black

Audrey Hepburns signaturklänning från filmklassikern ”Frukost på Tiffanys” från 1961 är designad av självaste Givenchy. Holly Golightlys version av ”den lilla svarta” är tveklöst den mest kända och som tillsammans med pärlhalsbandet och de svarta handskarna kapslar in det bästa av den gamla skolans Hollywood-glamour. Hepburn är idag kanske mest förknippad med denna ikoniska modekreation som finns utställd på V&S Hollywood Costume exhibition.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap