Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges vanligaste maträtter

Här i mellanmjölkens förlovade land är vi kanske inte mest kända för att ha en matkultur som får smaklökarna att slå kullerbyttor, men vi har ändå all anledning att vara stolta över våra rustika råvaror och mattraditioner i vårt nordliga land.

Men vad lägger egentligen Svensson helst på den egna tallriken? Är det hipstrigt pulled pork eller svenniga tacos som gäller, eller har den traditionella svenska husmanskosten överlevt de nya matflugorna? Mat- och reklambyrån Food & Friends ger årligen ut en rapport om svenskars matvanor, baserat på svaren från tusen deltagare, där de bland annat presenterar Sveriges vanligaste maträtter. Smaklig måltid!

10. Lasagne

lasagne
Andel röster: 4,1 %

Köttfärs, béchamelsås och ett par pastaplattor – svårare än så är det inte! Denna italienska klassiker är en återkommande favorit, såväl till vardags som till fredagsmyset.

9. Soppa

soppa
Andel röster: 4,4 %

Soppa är en rätt som kan varieras i all oändlighet och finns i alla former, allt från den ungerska lunch-klassikern gulasch till den traditionella ärtsoppan – ett måste till pannkakan på torsdagarna.

8. Köttbullar med potatis/ris/pasta

kottbullar
Andel röster: 4,4 %

”Swedish meatballs” brukar i bland betraktas som Sveriges nationalrätt och kan mycket väl vara den maträtt som mest förknippas med vårt fädernesland utomlands. Faktum är dock att köttbullen fördes hit av Karl XII under 1700-talet efter hans resa i det Osmanska riket. Svenskt eller ej, vi gillar’t som tusan vare sig det är mammas hemmagjorda eller halvfabrikat från frysdisken.

7. Fisk med tillbehör

fisk
Andel röster: 5,8 %

Fisk innehåller de livsviktiga ämnena D-vitamin, jod och selen – något som många svenskar får i sig alldeles för lite av. Tur då att fisk är så himla gott! Nuförtiden är vi också medvetna om att det finns fler spännande fiskrätter än den gamla hederliga, men goda, kokta torsken med äggsås.

6. Köttgryta

kottgryta

Andel röster: 6,1 %

Inget känns väl så tröstande när höstmörkret lägger sig som en våt trasa över land och rike, som en riktigt mustig köttgryta? Kanske är det därför rätten är så populär längs våra breddgrader. En gryta går att variera i all oändlighet och får ofta sitt namn efter huvudingrediensen. Släng i några lagerblad och en näve enbär och du är hemma!

5. Fläskkött med potatis/ris

flaskkott
Andel röster: 6,4 %

Svenskar älskar fläskkött i alla varianter, och fläskfilé med klyftpotatis har länge varit ett alternativ till den obligatoriska tacon till fredagsmyset. Som mest fläskkött mular vi i oss under julhelgen där människor går bärsärkargång för att få tag i den bästa skinkbiten till julbordets huvudnummer.

4. Lax med tillbehör

lax
Andel röster: 6,4 %

Hollywoodfrun Maria Montazami har konstaterat att alla svenskar älskar lax, och enligt denna lista är hon faktiskt inte ute och cyklar! I vilket fall är den rosa firren otroligt mångsidig, god och framförallt nyttig.

3. Korv Stroganoff

korv-stroganoff
Andel röster: 7,8 %

Korv Stroganoff är svensk kusin till den ryska klassikern Biff Stroganoff, där falukorv spelar huvudrollen istället för strimlad biff. En populär skröna om rätten är att den uppfanns av kocken till greve Alexander Sergejevitj Stroganov. Eftersom greven började bli gammal och tandlös var kocken tvungen att skära köttet i små strimlor och brässera den i sås.

2. Kyckling med ris/potatis

kyckling
Andel röster: 13,6 %

Många är vi som har vuxit upp med 70-och 80-tals mat, däribland klassikern Flygande Jacob som blandar kyckling med ris, chilisås, jordnötter, bacon och banan i en galen mix. Även om 80-tals mat frambringar trevliga minnen är det ändå skönt att den lite tradiga rätten kyckling, ris och sås idag finns i många fler former och smakvariationer än för 30 år sedan.

1. Spagetti & köttfärssås

spaghetti-kottfarssas
Andel röster: 14,9 %

Det vi svenskar helst vill ha på tallriken är alltså spaghetti med köttfärssås. Man kan väl diskutera huruvida det är det mest spännande valet – men gott är det! En köttfärssås går att variera på hur många olika sätt som helst och det finns nog inte en matlagningskunnig kotte därute som inte har sitt eget köttfärssås-recept undanstoppat någonstans.

2.76/5 (37)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap