Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges vanligaste maträtter

Här i mellanmjölkens förlovade land är vi kanske inte mest kända för att ha en matkultur som får smaklökarna att slå kullerbyttor, men vi har ändå all anledning att vara stolta över våra rustika råvaror och mattraditioner i vårt nordliga land.

Men vad lägger egentligen Svensson helst på den egna tallriken? Är det hipstrigt pulled pork eller svenniga tacos som gäller, eller har den traditionella svenska husmanskosten överlevt de nya matflugorna? Mat- och reklambyrån Food & Friends ger årligen ut en rapport om svenskars matvanor, baserat på svaren från tusen deltagare, där de bland annat presenterar Sveriges vanligaste maträtter. Smaklig måltid!

10. Lax med tillbehör

Andel röster: 2,5 %

Hollywoodfrun Maria Montazami har konstaterat att alla svenskar älskar lax, och enligt denna lista är hon faktiskt inte ute och cyklar! I vilket fall är den rosa firren otroligt mångsidig, god och framförallt nyttig.

9. Köttbullar med potatis/ris/pasta

Sveriges vanligaste maträtter

Andel röster: 2,8 %

”Swedish meatballs” brukar i bland betraktas som Sveriges nationalrätt och kan mycket väl vara den maträtt som mest förknippas med vårt fädernesland utomlands. Faktum är dock att köttbullen fördes hit av Karl XII under 1700-talet efter hans resa i det Osmanska riket. Svenskt eller ej, vi gillar’t som tusan, vare sig det är mammas hemmagjorda eller halvfabrikat från frysdisken.

8. Korv med tillbehör

Andel röster: 3,2 %

Grillad, kokt, i en gryta eller ugnsgratierad. Korven, i alla dess former och utföranden, är en klassiker som förblir populär hos det svenska folket när det kommer till vad man ställer på middagsbordet.

7. Vegetariskt

Andel röster: 3,2 %

Svenskarna äter allt mer vegetariskt. För 10 år sedan var samtliga rätter på 10-i-topp-listan kött-, fågel- eller fiskbaserade. Idag slår sig dock den vegetariska måltiden in på en sjundeplats.

6. Korv Stroganoff

Andel röster: 4,0 %

Korv Stroganoff är svensk kusin till den ryska klassikern Biff Stroganoff, där falukorv spelar huvudrollen istället för strimlad biff. En populär skröna om rätten är att den uppfanns av kocken till greve Alexander Sergejevitj Stroganov. Eftersom greven började bli gammal och tandlös var kocken tvungen att skära köttet i små strimlor och brässera den i sås.

5. Soppor

Andel röster: 4,0 %

Soppa är en rätt som kan varieras i all oändlighet och finns i alla former, allt från den ungerska lunch-klassikern gulasch till den traditionella ärtsoppan – ett måste till pannkakan på torsdagarna.

4. Pastarätter

Andel röster: 5,1 %

På plats fyra hittar vi den lite diffusa benämningen ”pastarätter”. Detta innebär i klartext alla pastabaserade måltider som inte är spaghetti och köttfärssås.

3. Fisk med tillbehör

Andel röster: 5,9 %

Fisk innehåller de livsviktiga ämnena D-vitamin, jod och selen – något som många svenskar får i sig alldeles för lite av. Tur då att fisk är så himla gott! Nuförtiden är vi också medvetna om att det finns fler spännande fiskrätter än den gamla hederliga, men goda, kokta torsken med äggsås.

2. Kyckling med tillbehör

Andel röster: 9,6 %

Många är vi som har vuxit upp med 70-och 80-talsmat, däribland klassikern Flygande Jacob som blandar kyckling med ris, chilisås, jordnötter, bacon och banan i en galen mix. Även om 80-talsmat frambringar trevliga minnen är det ändå skönt att den lite tradiga rätten kyckling, ris och sås idag finns i många fler former och smakvariationer än för 30 år sedan.

1. Spagetti & köttfärssås

Andel röster: 11,7 %

Det vi svenskar helst vill ha på tallriken är alltså spaghetti med köttfärssås. Man kan väl diskutera huruvida det är det mest spännande valet – men gott är det! En köttfärssås går att variera på nästan hur många olika sätt som helst och det finns nog inte en hemmakock därute som inte har sitt eget recept undanstoppat någonstans.

3.87/5 (84)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap