Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges vackraste kyrkor

I Herrestad utanför Vadstena ligger Sveriges äldsta daterade kyrka med sina dryga 900 år på nacken, men utseendemässigt lyckas inte den gamla byggnaden slå sig in bland de tio vi tycker är finast.

Det finns enligt uppgift närmare 3700 kyrkobyggnader i Sverige, varav många är väldigt vackra. Vår lista över några av Sveriges vackraste kyrkor spänner från Ångermanland i norr till Skåne i söder, och utgör bara ett axplock av alla praktfulla versioner av Guds hus runt om i vårt avlånga land. Vilken tycker du är Sveriges vackraste kyrka?
 
 

10. Sofiakyrkan, Jönköping


Mäktiga Sofiakyrkan i Jönköping, döpt efter Oscar II:s hustru drottning Sofia, är ett givet inslag i Jönköpings skyline sedan invigningen 1888. Kyrkan rymmer cirka 1000 personer och är uppförd i nygotisk stil, ritad av Gustaf Dahl som också ligger bakom Kungliga biblioteket i Stockholm.
 

9. Beatebergs kyrka

Sveriges vackraste kyrkor
Denna vackra sexkantiga kyrka i Beatebergs socken ligger i Töreboda kommun, och är uppförd under åren 1877-1880 i övervägande romantisk stil enligt arkitekten Emil Viktor Langlets ritningar. Den populära sommarkyrkan har dessutom ett naturskönt läge med utsikt över sjön Viken.
 

8. Ulrika Eleonora kyrka, Söderhamn

Sveriges vackraste kyrkor
Härligt barockröda Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn började byggas 1685, på initiativ av den dåvarande kyrkoherden Lars Portuan. Sju år senare invigdes den vackra centralkyrkan med korsarmar och torn i mitten, ritad av Nicodemus Tessin d.y.
 

7. Lunds domkyrka

Sveriges vackraste kyrkor
Strax söder om parken Lundagård i centrala Lund hittar man den vackra domkyrkan med anor från 1100-talet. De imponerande tornen, ibland kallade ”Lunna pågar”, är hela 55 meter höga och tillbyggdes vid Helgo Zettervalls omfattande restaurering 1860-1902.
 

6. Snöstorps kyrka

Sveriges vackraste kyrkor
Snöstorps kyrka i Hallands län är den andra sexkantiga på listan. Den vackra byggnaden kostade inte mer än 37000 kronor att bygga, även om penningvärdet var ett annat när kyrkan invigdes 1883.

 

 

5. Själevads kyrka

Sveriges vackraste kyrkor
Bildsköna Själevads kyrka är en av få åttakantiga kyrkobyggnader i Sverige, och den utsågs 1998 till Sveriges vackraste kyrka av tidningen Året Runts läsare. Hos oss räcker den nyklassicistiska arkitekturen dock endast till en femteplats – vilket sannerligen inte är illa pinkat!
 

4. Katarina kyrka, Stockholm


Andra bidraget från Söders höjder är ljuvliga Katarina kyrka, som lyser upp Katarinaberget med sin härligt gula nyans. Kyrkan var när den stod klar 1695 Sveriges första centralkyrka, där tornet är placerat i mitten av byggnaden. Den intilliggande kyrkogården är viloplats för berömda personer som Cornelis Vreeswijk, Per Anders Fogelström och Anna Lindh.
 

3. Österslövs kyrka


Österslövs ståtliga kyrkobyggnad ritades av Helgo Zettervall, och uppfördes 1878 med hjälp av finansiering från godsägaren Michael Treschow. Den gamla prästgården vid kyrkan är en av Sveriges äldsta bevarade, med anor från 1600-talet.
 

2. S:t Olofs kyrka, Österlen


S:t Olofs kyrka på idylliska Österlen har anor så långt tillbaka som 1100-talet. Läget och den enkla, men fantastiskt vackra medeltida arkitekturen är milt uttryckt en oslagbar kombination, och ett besök inne i den vackra byggnaden är som att resa tillbaka i tiden.
 

1. Hälleviksstrand kyrka


Här har ni den – Sveriges vackraste kyrka om vi får bestämma. Hälleviksstrands praktfulla träkyrka på Orust, ritad av arkitekten Adrian C. Peterson och invigd 1894, bjuder på en lekfull arkitektur med influenser från såväl stavkyrkoornamentik och gotik, som barock och jugend. Vi får starka Sagan om Ringen-känslor när vi beundrar den fantastiska byggnaden. Rohirrim!
 

3.32/5 (28)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Marianne Louise Rosvall
Marianne Louise Rosvall
3 år sedan

Uppsala domkyrka!

Kenneth Forsström
Kenneth Forsström
3 år sedan

Kiruna kyrka anses vara så pass vacker och unik att man beslutat att flytta den till en annan plats för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta

Peter
Peter
5 år sedan

Kiruna Kyrka blev utsedd till Sveriges vackraste byggnad 2001. Den SKA vara med på listan


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap