Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges mest kultförklarade varumärken

Kalles Kaviar är utan tvekan ett av Sveriges mest långlivade och kultförklarade varumärken. I över 60 år har man faktiskt kunna gå till affären och plocka med en tub av det populära pålägget hem till frukostbordet.

Här har vi samlat 10 av Sveriges mest kultförklarade varumärken, och självklart finns Kalles med på listan. Läs vidare nedan för att se var vårt märkligaste nationalpålägg placerar sig.

10. Friskis & Svettis

Foto: Friskis & Svettis

Bakom denna klassiska logotyp ligger konstnären Lars Laurentii, som slängde ihop den över en helg 1978. Han har även formgivit loggan för Skatteverket…och över 1000 till!

9. Apoteket

Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons

Sedan medicinmonopolet föll ihop har mängder av nya apotek vuxit upp som svampar över hela Sverige. Det är lätt att glömma att det bara för några år sedan bara fanns ett alternativ – det gamla hederliga Apoteket! Och ärligt talat, undermedvetet är det ju den loggan man letar efter när krämporna gör sig påminda.

8. H&M

Foto: MediaPhoto

Den nuvarande H&M-loggan har hängt med sedan 1960-talet och ser i stort sett likadan ut idag som då. Snygg, enkel och väldigt hög skrytfaktor för oss svenskar.

7. GB Glace

Foto: GB Glace

Dagens GB-logga är inte mycket att hänga i julgranen, men den klassiska med orange-rosa-blå ränder och det härliga runda varumärket är en fröjd för ögat!

6. Arla

Foto: Arla

Arlas omisskännliga kossa har faktiskt existerat i en eller annan form sedan 1887, men det var först i mitten av 1970-talet som den fick en mer framträdande roll i mejerijättens grafiska profil. Sedan Arla slog sina påsar ihop med danska MD Foods har dock kon förlorat sin status som företagslogotyp, men förekommer trots detta fortfarande på vissa produkter.

5. IKEA

Foto: Håkan Dahlström

Sveriges stora stjärna på varumärkeshimlen är naturligtvis Ingvar Kamprads livsverk – IKEA. Idag är logotypen tydligt svensk med både gult och blått, och det är något möbeljätten bör hålla fast vid. Vem minns inte den gamla rödvita färgsättningen? Riskera INTE att någon misstar vårt flaggskepp för ett danskt företag, för guds skull!

4. Marabou

Foto: Marabou

Marabou grundades 1916 och använde till en början en enkel skrivstilslogotyp, ofta tillsammans med den klassiska Maraboustorken. Den nuvarande loggan började arbetas in från sent 60-tal, och designen brukar faktiskt tillskrivas Sigvard Bernadotte.

3. ICA

Foto: ICA

Det viktigaste önskemålet från ledningen när ICA:s logotyp skulle utformas, var att den skulle vara tidlös. Med facit i hand kan vi konstatera att formgivaren Rune Monö klarade av uppgiften med bravur.

2. Absolut Vodka

Absolut Vodka
Foto: Public domain

Franska dryckesjätten Pernod Ricard äger sedan 2008 Vin & Sprit AB och därmed även Absolut Vodka. Inga pengar i världen kan dock radera det svenska arvet från ett av tidernas starkaste varumärken.

1. Kalles Kaviar

Kalles Kaviar
Foto: Steve Allen / Flickr

Det blir knappast svenskare än såhär! En blond, klämkäck unge, blått och gult, och ett pålägg som vi i stort sett är ensamma om i världen att masskonsumera. Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig – har du en Kalles-tub i bagaget är hemma aldrig långt borta!

4.78/5 (58)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap