Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges högsta byggnader

När man tittar på världens högsta byggnader har inte våra svenska komplex mycket att sätta emot, kanske för att vi i vårt avlånga land inte behövt börja bygga på höjden för att få plats?

Men trots att vi inte har någon Empire State Building-värdig skrapa på vår karta kan det ändå vara kul att ta en titt på Wikipedias lista över Sveriges högsta byggnader.

Listan innehåller inte radiomaster, kommunikationstorn, flygledningstorn, transportbyggnader eller åkattraktioner, varför den exkluderar konstruktioner som Öresundsbrons pyloner (202 m), Högakustenbrons pyloner (182 m), Kaknästornet (155 m) och Lisebergstornet (116 m).

10. Sankt Petri kyrka, Malmö

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 105 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1890

Sankt Petri kyrka är belägen mitt i centrala Malmö. Kyrkans altaruppsats i trä som stod färdig 1611 är än idag störst av sitt slag i norra Europa. Men ändå är det kanske höjden som imponerar mest!

9. Stockholms stadshus, Stockholm

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 106 m
Arkitekt: Ragnar Östberg
Byggår: 1923

Stockholms berömda stadshus där världens tajtaste middagsbjudning, Nobelmiddagen, år efter år äger rum i Blå hallen, är med sitt 106 meter höga torn Sveriges åttonde högsta byggnadsverk. Den vackra tegelbyggnaden ligger på samma plats som Eldkvarn en gång stod.

8. Linköpings domkyrka, Linköping

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 107 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1886

Linköpings domkyrka är Sveriges näst största kyrkobyggnad och har vakat över staden i över 800 år. Högsta punkten, tornet, färdigställdes dock först i slutet av 1800-talet.

7. Point Hyllie

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 110 m
Arkitekt: C.F. Møller
Byggår: 2019

Point Hyllie är ett projekt under uppförande på Hyllievång i stadsdelen Hyllie i sydvästra Malmö. Första etappen blev klar vintern 2010. Hitintills har man färdigställt tre av fyra etapper, där den fjärde och högsta byggnaden är planerad till en höjd av 110 meter och ska ha 29 våningar. Hela projektet beräknas att vara färdigställt 2019.

6. Klara kyrka, Stockholm

Höjd: 116 m
Arkitekt: Hendrik van Huwen m.fl.
Byggår: 1500-talet

Klara kyrka är den mest centralt belägna kyrkan i Stockholms innerstad alldeles intill centralstationen. Uppförandet av byggnaden påbörjades under andra halvan av 1500-talet av den holländske byggmästaren Hendrik van Huwen, men har sedan dess modifierats av en handfull arkitekter. Med sitt 116 meter höga torn är Klara kyrka Sveriges och Skandinaviens näst högsta kyrkobyggnad.

5. Kista Science Tower, Stockholm

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 117,2 m
Arkitekt: White arkitekter
Byggår: 2003

Kista Science City är ett enormt kontorskomplex i Kista strax utanför Stockholm. Högsta byggnaden i komplexet är det enorma Science Tower som mäter hela 117,2 meter (156 m inkl. antenn) och består av 32 våningar. Detta gör byggnaden till landets och faktiskt hela Nordens högsta kontorsfastighet.

4. Victoria Tower, Stockholm

Höjd: 118 m
Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor
Byggår: 2011

Victoria Tower är precis som föregående byggnad lokaliserad i Stockholmsförorten Kista. Det märkliga T-formade hotellet och kontorshuset med spegelfasad sitter i anslutning till Kistamässan och är sedan 2011 Nordeuropas högsta hotell.

3. Uppsala domkyrka, Uppsala

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 118,7 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1889

Enligt Svenska kyrkan besöker närmare en halv miljon människor mäktiga Uppsala domkyrka varje år. Kyrkan är en katedral i gotisk stil som invigdes 1435 och är tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Östersjöregionen. Den största av dess klockor, kallad Storan, är Sveriges största kyrkklocka.

2. Kista torn, Stockholm

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 120 m
Arkitekt: Brunnberg & Forshed arkitektkontor
Byggår: 2015

Kista torn är ett bostadshus intill Kista Galleria i centrala Kista i nordvästra Stockholm. Konstruktionen består av två torn där det högre har en höjd på 120 meter med 35 bostadsvåningar. Det är därmed Stockholms högsta bostadshus. Det lägre tornet, kallat K2, har 15 bostadsvåningar och är 60 meter högt.

1. Turning Torso, Malmö

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 190,4 m
Arkitekt: Santiago Calatrava
Byggår: 2005

Det är givetvis den skruvade skrapan Turning Torso, belägen i Västra Hamnen i Malmö, som tar hem förstaplatsen över Sveriges (och faktiskt Nordens!) högsta byggnader. Skrapan är både ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB. Turning Torso har i och med sin höga höjd till viss mån ersatt den klassiska Kockumskranen som det naturliga landmärke för Öresundsregionen.

3.2/5 (10)

Kommentarer

  1. Arkitekterna till tre av de högsta kyrktornen är ju lätt att få fram: Uppsala, Linköping och Klara är ju samtliga ritade av en känd arkitekt: Helgo Zettervall !

    1. Listan innehåller inte radiomaster, kommunikationstorn, flygledningstorn, transportbyggnader eller åkattraktioner, varför den exkluderar konstruktioner som Öresundsbrons pyloner (202 m), Högakustenbrons pyloner (182 m), Kaknästornet (155 m) och Lisebergstornet (116 m).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2019 | Listor.se

Copy link
Powered by Social Snap