Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges högsta byggnader

När man tittar på världens högsta byggnader har inte våra svenska komplex mycket att sätta emot, kanske för att vi i vårt avlånga land inte behövt börja bygga på höjden för att få plats?

Men trots att vi inte har någon Empire State Building-värdig skrapa på vår karta kan det ändå vara kul att ta en titt på Wikipedias lista över Sveriges 10 högsta byggnader.

Listan innehåller inte radiomaster, kommunikationstorn, flygledningstorn, transportbyggnader eller åkattraktioner, varför den exkluderar konstruktioner som Öresundsbrons pyloner (202 m), Högakustenbrons pyloner (182 m), Kaknästornet (155 m) och Lisebergstornet (116 m).

Notera även att vi rangordnat byggnaderna utifrån deras arkitektoniska höjd, vilket innebär att teknisk utrustning som exempelvis antenner inte är inräknad.

10. Linköpings domkyrka, Linköping

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 106 m
Arkitekt: Helgo Zettervall
Byggår: 1886

Linköpings domkyrka är Sveriges näst största kyrkobyggnad och har vakat över staden i över 800 år. Högsta punkten, tornet, färdigställdes dock först i slutet av 1800-talet.

9. The Point

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 110 m
Arkitekt: C.F. Møller
Byggår: 2019

The Point är Sveriges näst högsta kontorsbyggnad belägen i Hyllievång i södra Malmö. Skyskrapan är en del av komplexet Point Hyllie som ligger i direktanslutning till Hyllie station, köpcentret Emporia och Malmö Arena. The Point är med sina 110 meter Malmös, Sveriges och även Nordens näst högsta kontorsfastighet.

8. Klara kyrka, Stockholm

Höjd: 116 m
Arkitekt: Hendrik van Huwen m.fl.
Byggår: 1500-talet

Klara kyrka är den mest centralt belägna kyrkan i Stockholms innerstad alldeles intill centralstationen. Uppförandet av byggnaden påbörjades under andra halvan av 1500-talet av den holländske byggmästaren Hendrik van Huwen, men har sedan dess modifierats av en handfull arkitekter. Med sitt 116 meter höga torn är Klara kyrka Sveriges och Skandinaviens näst högsta kyrkobyggnad.

7. Uppsala domkyrka, Uppsala

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 118,7 m
Arkitekt: Okänd
Byggår: 1889

Enligt Svenska kyrkan besöker närmare en halv miljon människor mäktiga Uppsala domkyrka varje år. Kyrkan är en katedral i gotisk stil som invigdes 1435 och är tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Östersjöregionen. Den största av dess klockor, kallad Storan, är Sveriges största kyrkklocka.

6. Kista torn, Stockholm

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 117,5 m
Arkitekt: Brunnberg & Forshed arkitektkontor
Byggår: 2015

Kista torn är ett bostadshus intill Kista Galleria i centrala Kista i nordvästra Stockholm. Konstruktionen består av två torn där det högre har en höjd på 120 meter med 35 bostadsvåningar. Det är därmed Stockholms högsta bostadshus. Det lägre tornet, kallat K2, har 15 bostadsvåningar och är 60 meter högt.

5. Victoria Tower, Stockholm

Höjd: 117,6 m
Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor
Byggår: 2011

Victoria Tower är precis som föregående byggnad lokaliserad i Stockholmsförorten Kista. Det märkliga T-formade hotellet och kontorshuset med spegelfasad sitter i anslutning till Kistamässan och är sedan 2011 Nordeuropas högsta hotell.

4. Norra tornen (Innovationen), Stockholm

Höjd: 121,7 m
Arkitekt: Office for Metropolitan Architecture
Byggår: 2018

Norra tornen är samlingsnamnet på de två skyskraporna Innovationen och Helix i kvarteren vid Torsplan i Stockholms innerstad. Tvillingtornen ritades av nederländska Office for Metropolitan Architecture. Innovationen, som är det högsta av de två, mäter hela 121,7 meter.

3. Kista Science Tower, Stockholm

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 123,9 m
Arkitekt: White arkitekter
Byggår: 2003

Kista Science City är ett enormt kontorskomplex i Kista strax utanför Stockholm. Högsta byggnaden i komplexet är det enorma Science Tower som mäter hela 123,9 meter (162 meter inkl. antenn) och består av 32 våningar. Detta gör byggnaden till Sveriges högsta kontorsfastighet.

2. Turning Torso, Malmö

Sveriges högsta byggnader

Höjd: 190 m
Arkitekt: Santiago Calatrava
Byggår: 2005

Turning Torso, belägen i Västra Hamnen i Malmö, var länge Sveriges (och Nordens) högsta byggnad. Inom kort får dock den skruvade skrapan nöja sig med silverplatsen. Byggnaden är både ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB.

1. Karlatornet, Göteborg

Höjd: 245 m
Arkitekt: Skidmore, Owings and Merrill
Byggår: 2022

Karlatornet är en skyskrapa under uppförande på Hisingen i Göteborg, vilken ritats av den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings and Merrill. Den byggs på Lindholmen norr om Lindholmsallén och planeras bli färdig 2022. Karlatornet beräknas med sina 245 meter bli Nordens högsta byggnad.

3.36/5 (11)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap