Listor.se

Sveriges största listsajt

11 av Sveriges bästa nöjesparker

På våra breddgrader är de flesta nöjesparker bara öppna sommartid – av förståeliga skäl. För vem vill åka berg- och dalbana när det är -10 grader, motvind och snö, eller halka runt bland björnhägn med risk för livet?

Nu har vi dock lämnat vintern bakom oss sedan länge och därför bjuder vi här på en lista över 11 av Sveriges bästa nöjesparker! Eftersom antalet riktigt bra tivolin är rätt begränsat i vårt avlånga land har vi även räknat in djur- och vattenparker.

Vilken är din svenska favoritnöjespark?

11. Skara Sommarland

Skara Sommarland
Foto: Martin Lewison

Bert Karlssons gamla skötebarn är fortfarande Sveriges största vatten- och nöjespark. En inträdesavgift är allt som behövs betalas, sen är det fritt fram att nyttja samtliga 45 attraktioner i hela parken.

10. Furuviksparken

Furuvik
Foto: Udo Schröter

I Furuviksparken kommer man närmare djuren, så nära att det faktiskt går att röra vid dem – och de vid dig. Mitt bland alla djur och all växtlighet ligger dessutom parkens tivoli och bad.

9. Parken Zoo

Parken Zoo
Foto: Pixabay

De vita tigrarna finns visserligen inte kvar på Parken Zoo i Eskilstuna, men nöjesparken är trots det väl värt ett besök. I djurparken finns sällsynta och spännande arter från hela världen, och dessutom finns ett Lek & Lär-område, flertalet åkattraktioner samt det tempererade Parkenbadet.

8. High Chaparral

Foto: High Chaparral Sweden

Vilda Västern – mitt i djupaste Småland! På High Chaparral får hela familjen uppleva det riktiga Vilda Västern och träffa allt från cowboys, banditer, sheriffer, indianer samt självklart parkens egna hjältar; Lucky Luke och Zorro.

7. Järvzoo

Foto: Christels

Med en storslagen utsikt över dalgången och den vackra Järvsöbygden är Järvzoo mer än bara en djurpark. Här finns enbart nordiska arter av däggdjur och fåglar, som alla vistas i så naturliga miljöer som möjligt. Varghotellet erbjuder möjligheten att uppleva vargar på nära håll – tre av hotellrummen har nämligen utsikt över varghägnet.

6. Orsa Björnpark

Foto: Frida Fagerhierta

I Orsa hittar man Europas största björnpark där besökarna erbjuds en unik möjlighet att betrakta djuren i deras naturliga miljö. I parken finns förutom en mängd inhemska rovdjur även Kamtjatkabjörnar, Sibiriska tigrar, isbjörnar och leoparder. Polar World är världens största isbjörnsanläggning, där man kan se de väldiga isbjörnarna i en världsunik miljö.

5. Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld
Foto: Astrid Lindgrens Värld

I pittoreska Vimmerby hittar man Astrid Lindgrens Värld, som är en teater- och temapark där besökarna kan uppleva den folkkära författarens sagofigurer i riktiga miljöer. Träffa Pippi, Emil och alla de andra och se på när de spelar upp stycken ur böckerna, samt improviserar händelser där barnen får vara med och delta.

4. Kolmården

Foto: Zoostar

Kolmårdens Djurpark är en av Sveriges absolut populäraste turistattraktioner med närmare en halv miljon besökare varje år. Det gamla bilsafarit är utbytt mot en världsunik linbana, men populärast är fortfarande delfinföreställningen som ses av hela 98 % av alla besökare varje år!

3. Skansen

Foto: Jonathan Barsook

Vackra och gemytliga Skansen på Kungliga Djurgården i Stockholm är faktiskt världens första friluftsmuseum. Här kan du se de flesta av våra svenska rovdjur, besöka Skansen-Akvariet (separat inträde) eller knalla in på Lill-Skansen där barnen kan interagera med djuren. Varje tisdagkväll under sommaren är det dessutom allsång på Solidenscenen.

2. Gröna Lund

Foto: Mescon

Sveriges enligt oss näst bästa nöjespark är gamla anrika Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Här trängs ett 30-tal attraktioner på en förhållandevis liten yta, vilket kan göra trängseln och köerna i maffigaste laget under de soligaste semesterdagarna. Men miljön är så unik och utsikten så vacker att det är värt att armbåga sig fram mellan barnfamiljer, turister och allehanda tonårskids för att få smaka på en av Stockholms charmigaste platser. Under hela sommaren spelar dessutom en mängd sevärda artister på stora scenen.

1. Liseberg

Sveriges bästa nöjesparker
Foto: Albin Olsson

Sveriges – och Nordens – största nöjespark hittar man i stadsdelen Heden i centrala Göteborg. Med över 40 antal attraktioner samt konserter och allsång varje måndag är det svårt att inte hitta något för alla på Liseberg!

1.45/5 (97)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap