Listor.se

Sveriges största listsajt

Svenskarnas populäraste resmål

Inte ens ett överhängande klimathot avskräcker den frusne svensken från att åka på sin årliga solsemester till Medelhavet. För trots alla nya exotiska destinationer ligger medelhavsländerna stabilt i toppen över svenskarnas populäraste resmål.

Intresset verkar däremot ha svalnat något för det omåttligt populära Thailand, kanske till förmån för USA som bara ökar i popularitet. Resesajten Vagabond har tagit svenskens respuls och här är resultatet.

15. Polen

Många kanske främst förknippar Polen med den vackra arkitekturen i Warsava och Krakow, men landet har mycket mer att erbjuda, bland annat några av Europas absolut bästa stränder. Längs Östersjöns södra kust mellan Gdansk och Swinoujscie sträcker sig en milsvid vit sandstrand. Polen är också mycket populärt för de som vill slappna av i något av landets anrika spa-anlägnningar en testa sin nya swing på någon av de vackra golfbanorna.

14. Österrike

Naturen i den österrikiska alporten Bad Gastein är känd för att vara spektakulärt vacker på sommaren, men kanske är det ändå vintertid som de snöbeklädda alptopparna lockar som mest. De österrikiska skidorterna toppar bland svenskarnas favoritresmål på vintrarna, men även landets vackra huvudstad Wien är ett dragplåster för ressugna nordbor.

13. Kroatien

Till fantastiskt vackra Kroatien åker många för att sola och bada i Adriatiska havet – ett resmål som blir populärare för varje år. Den Makarska rivieran med sina klippiga stränder lockar kanske mest, men även de vackra städerna Split och Dubrovnik är mycket omtyckta resmål.

12. Thailand

Runt millenieskiftet fick svennarna upp ögonen för mer exotiska stränder och Thailandsresan var ett faktum – landet tömdes när Svenssons plötsligt gjorde alla backpackers sällskap i sydöstra Asien. Runt 2010 var trycket att åka till paradiset som störst med hela 443 000 beställda resor. Nu verkar intresset ha falnat något och kanske är det så att svensken blivit lite mätt på Phad Thai och Singha – för stunden i alla fall.

11. Frankrike

Vare sig man vill njuta av Franrikes vidsträckta vinfält eller sippa den senaste drinken på den fashionabla rivieran är landet det självklara valet när svenskar vill uppleva romantik. Paris är kanske världens mest romantiska stad med sitt upplysta Eiffeltorn som tronar över staden. Vissa åker hit för att följa i Robert Langdons fotspår (det finns guidade turer), andra för att beundra Mona Lisa i det världsberömda konstmuseet Louvren. Bon Voyage!

10. USA

svenskarnas populäraste resmål

Att resa till USA har ökat explosionsartat i popularitet på bara ett par år. Bidragande faktorer är bland annat fallande priser, fler flyglinjer och en relativt svag dollar. New York är staden som lockar mest, följt av varma Florida.

9. Grekland

Till Grekland tågluffades det friskt under 60- och 70-talet och de bleka turisterna kunde välja och vraka mellan orörda öar i Egeiska havet där tiden till synes stått still. Idag efter årtionden av massiv turism är många av Greklands turistöarna fullkomligt exploaterade med många ökända partyorter dit valpiga ungdomar vallfärdar för att dricka sprit utan föräldrarnas tillsyn. Självklart finns det vackra och orörda platser i denna ö-rika nation och huvudstaden Aten är utan tvekan värt ett besök.

8. Turkiet

Turkiet har under det senaste decenniet fullkomligt exploderat i popularitet bland soldyrkande chartersvenskar. Längs stränderna i turistorten Alanya trängs svennarna bland solstolar och parasoller och väljer lunch från menyerna med svensk översättning. För den som önskar se mer av Turkiet är den pulserande storstaden Istanbul ett självklart alternativ.

7. Italien

Till Italien åker man kanske för att njuta av maten i det kulinariska meckat och följa i antikens fotspår – här ståtar många uråldriga landmärken som till exempel den forna gladiatorarenan Colosseum i Rom. I pastans förlovade land finns det mer saker att uppleva än vad som hinns med på en ynka semester. Vem vill inte ta en tur i Venedigs kanalsystem, fotografera Pisas lutande torn eller semestra i jetset-paradiset längs Amalfikusten?

6. Storbritannien

Nationen som givit oss David Beckham och Harry Potter är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. Mest är det givetvis London som lockar, som med sin internationella storstadspuls ger känslan av att vara längre bort än en timme med flyg. Självklart finns det dock mer att se i Storbritannien än huvudstaden, bland annat den egna rivieran i söder och det karga Skottland i norr.

5. Norge

Vår grannation Norge, som numera lite retligt blivit rena rama Alexander Lukas, är ett av svenskarnas absoluta favoritmål. Vare sig det är för att gå på tur, åka båt längs den berömda Hurtigrutten eller vifta med flaggan den 17:e maj, så har Norge i alla tider lockat de svenska turisterna.

4. Tyskland

Den svenska turismen till Tyskland har på senare år fått ett uppsving, och landet har blivit ett trendigt resmål. Vackra Bayern-regionen är en favorit för många men Berlin är kanske det mest populära resmålet med sin undergroundkultur, krigshistoria och hippa nattliv.

3. Finland

Grannländerna står högt i kurs när svensken packar resväskan – Finland är inget undantag. Till vårt lite kantiga grannland åker vi för att uppleva riktig sisu, ta en grogg med Koskenkorva och beundra den vackra naturen i de tusen sjöarnas land eller flanera i den kulturella huvudstaden Helsingfors. Silja Line har skeppat tusentals svenskar över den finska gränsen sedan de första kryssningsfartygen togs i bruk under 60-talet.

2. Danmark

Vårt grannland Danmark ligger bara en broresa bort och är som Nordens eget lilla Sydeuropa. Danskarna är kända för sitt gemyt, sin vackra natur och sin röda korv. Vi er røde vi er hvite!

1. Spanien

I och med att det första charterplanet lyfte från Stockholm 1955 med destination Mallorca i soliga Spanien var den svenska charterturismen född. Sedan dess har bleknosade svenskar vallfärdat till Spanien för att lapa lite sol och medelhavsmenatlitet. Även landets storstäder tjänstgör som populära resmål, som Madrid, och kanske framförallt Barcelona – där sol och bad kan kombineras med stadspuls och fotbollsyra. För den som trodde att intresset för Spanien hade svalnat till förmån för andra mer exotiska platser hade fel – Spanien är hetare än någonsin!

4.74/5 (46)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap