Listor.se

Sveriges största listsajt

Stockholms vackraste tunnelbanestationer

Stockholms tunnelbana har varit i drift sedan 1950 och är känd över hela världen för sina många vackra och speciella stationer, som dessutom sägs vara världens längsta konstutställning.

Smältdegeln T-Centralen dyker titt som tätt upp på listor över världens vackraste tunnelbanestationer, men vi hävdar bestämt att huvudstadens tunnelbanenät i alla fall har minst fem hållplatser som är finare.

Vi gav oss ut på en road trip på räls för att en gång för alla utse Stockholms vackraste tunnelbanestationer. Av de tio vi håller som de allra finaste är hela sju stycken belägna i innerstaden, men även bortom citypulsen finns guldkorn att finna. Är din station med?

Kolla in hela listan på Stockholms vackraste tunnelbanestationer!
 
 
 

10. Medborgarplatsen

Bild: Daniel Mott / Wikimedia Commons

Medis t-banestation är kanske inte supervacker egentligen. Men det är något med det gula originalkaklet från 30-talet som klär väggarna och de färgglatt randiga mittenpelarna som ger stationen en oemotståndlig retro-aura.
 
 

9. Stadion

Bild: Arild Vågen / Wikimedia Commons

Stadions tunnelbanestation öppnades 1973 och går mestadels i rofyllda blå nyanser – förutom den målade jätteregnbågen i mittöppningen på perrongen. Vid utgången mot Stockholms Stadion kan man bland annat beskåda den officiella affischen från OS i Stockholm 1912.
 
 

8. Solna Centrum

Bild: Jakub Hałun / Wikimedia Commons

En färgexplosion i rött och grönt är vad som möter resenärerna som kliver av vid Solna Centrum på den blå linjen. Stationen är utsmyckad med ett flertal Sverigemotiv och erbjuder ett gäng lustiga små tittskåp.
 
 

7. Tekniska Högskolan

Bild: Arild Vågen / Wikimedia Commons

Temat på stationen vid KTH går i vetenskapens tecken, med referenser till Christopher Polhem, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Nicolaus Copernicus och Johannes Kepler.
 
 

6. T-Centralen

Bild: Arild Vågen / Wikimedia Commons

Stockholms mest trafikerade station, T-Centralen, är inte genomgående storslagen. De övre plattformarna är inget märkvärdigt, men om man tar sig ner hela vägen till den blå linjen kan man njuta av den vackra perrongen, utsmyckad med blå bladrankor och blommor, samt silhuetter av byggnadsarbetare.
 
 

5. Rådhuset

Stockholms vackraste tunnelbanestationer
Bild: Julian Herzog / Flickr

Det är något rofyllt över den roströda stationen vid Rådhuset på Kungsholmen. För den som orkar gå mellan de olika uppgångarna finns ett antal roliga detaljer att beskåda. Eller vad sägs om ett rotfruktslager, ett skorstensfundament, en vedstapel, samt en 1600-talsliknande portal.
 
 

4. Tensta

Bild: AleWi / Wikimedia Commons

Tenstas supercharmiga tunnelbanestation är inte bara fin – den har också ett budskap. Det genomgående temat är ”En ros till invandrarna” och gör sig påmint bland annat genom texter och dikter på flera språk. Vi fastnade dock allra mest för de lustiga fåglarna på klipphyllan mellan plattformarna.
 
 

3. Bagarmossen

Bild: Arild Vågen / Wikimedia Commons

När man kommer ner till plattformen vid Bagarmossens tunnelbana är det som att man efter en kort rulltrappsfärd hamnat i Berlin. Stationen går i en ljusgrå grundton och har 228 genomlysta glasskivor längs tunnelväggarna som ger en cool futuristisk känsla. Stockholms designkänsligaste hållplats!
 
 

2. Kungsträdgården

Bild: Arild Vågen / Wikimedia Commons

Vackra slutstationen på den blå linjen vid Kungsträdgården får se sig slagen på mållinjen, men kan ändå trösta sig med titeln som Stockholms djupast belägna tunnelbanestation med sina 29,3 meter under havsytan. Den rikligt utsmyckade hållplatsen är nästan palatsliknande, och det går precis lika bra att kliva av här som vid T-Centralen om man har ärenden i city.
 
 

1. Thorildsplan

Bild: Karin Wiström / Flickr

Stockholms finaste tunnelbanestation hittar vi vid mysiga Thorildsplan på Kungsholmen. Konstnären Lars Arrhenius borde få alla designpris som finns för sin påhittiga retro- och tv-spelsinfluerade utsmyckning på utomhusstationen, med allt från Super Mario-svampar till Pac-Man-gubbar. Ett föredöme för tågstationer världen över!

2.6/5 (15)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap