Listor.se

Sveriges största listsajt

Semmelspecial: Kända semmelkonnässörer

Denna vecka har det äntligen blivit dags för fettisdagen, och den årliga semmelsäsongen varar i åtminstone ett par veckor framöver. Varenda bageri svämmar över med den söta gräddbakelsen, och det stora valet står mellan om grädden ska vara separat eller blandad med mandelmassan.

Semlan är ett ganska lokalt fenomen men förekommer även i resten av Norden och tvärsöver Östersjön i de Baltiska grannländerna. Även om semlor inte är ett bakverk som faller alla i smaken så finns det vissa som tycker om dem desto mer.

Här har vi sammanställt en liten semmelspecial över tre berömda personer som älskat semlor mer än någon annan. Kan du gissa vem som känner sig ”lite kåt” när hen tänker på en semla? Nedan finner du svaret.

3. Ture Sventon

Få är förtjusta i semlor, eller ”temlor”, som Åke Holmbergs fiktive privatdetektiv. Ture Sventon har till och med ett ”temmelskåp”, med den fantastiska förmågan att kunna krympa semlor så att vår huvudperson ska få med sig så många som möjligt när han är på resande fot. Detektiven handlar sina semlor på bageriet Rotas, det enda som säljer semlor året runt.

2. Adolf Fredrik

I ett drama inte helt olikt ”Man vs. Food”, hade kung Adolf Fredrik ett ödesmättat möte med den ”hetvägg”, som avrundade den legendariska brakmåltid som kom att ta kungens liv den 12 februari 1771. Efter den rejäla måltiden ska kungen ha varit ”glad och nöjd”, men dog lite senare på kvällen av ett slaganfall. Hela skulden ska dock inte läggas på semlan, utan även böcklingen, den ryska kaviaren, hummern, surkålen, köttet och de stora mängder champagne som kungen hade tryckt i sig innan semlan, kan också ha något med saken att göra.

1. Bert Karlsson

INGEN älskar semlor så mycket som schlagerkungen och entreprenören från Skara! I ett uppmärksammat aprilskämt i Aftonbladet 2004 hävdades det att Bert Karlsson vid ett tillfälle skulle ha tryckt i sig hela 87 semlor på en dag, med orden: ”Dom första var jättegoda, sen var det nog ren okynnesätning”. Ingen höjde på ögonbrynen, vilket säger en del om hur förknippad den kontroversielle nöjeskungen är med det populära bakverket. Han har även, på riktigt denna gång, sagt att han blir ”kåt” av semlor – då förtjänar man helt klart titeln som Sveriges största semmelkonnässör!

1/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap