Listor.se

Sveriges största listsajt

15 klassiska manliga stilikoner

Stiliga män kryllar det av ute i världen. Smaken är ju som bekant som baken, men här presenterar vi ett gäng karlar som satt sin alldeles särskilda prägel på manligt mode genom åren. Vi ger er 15 klassiska manliga stilikoner.

På den här listan över några av tidernas största manliga modelejon hittar vi allt från eleganta skådespelare till ruffiga rockstjärnor – och en hiphop-gigant. Läs vidare så får du veta vem!

15. David Beckham

David Beckham har verkligen haft sina upp- och nedgångar modemässigt. Men det är svårt att neka den brittiske fotbollsguden en plats på en lista över manliga stilikoner. Han har haft fler frisyrer än de flesta och efter fotbollskarriären har även kläderna börjat falla på plats för Becks. Det kan vi nog tacka fru Beckham för.

14. Prince

Prince Rogers Nelson föddes 1958 i Minneapolis och kom under sin livstid att bli en av vår tids mest hyllade och inflytelserika musiker. Trots en introvert personlighet gjorde Prince sig känd för sitt minst sagt extroverta uttryck när det kom till mode. Purple Rain-looken får nog anses som hans mest ikoniska. Prince dog 2016 i sviterna av en oavsiktlig överdos av det smärtstillande läkemedlet Fentanyl.

13. Elvis Presley

Manliga stilikoner

Givetvis hittar vi kungen av rock & roll på en lista över manliga stilikoner. Konstigt vore väl annars? När hans klasskompisar gick omkring i kortärmade skjortor, jeans och boots valde Elvis Aaron Presley istället att gå till skolan i pressade kostymbyxor, loafers och en scarf om halsen. Håret var kammat du bakåt med vaselin. Senare klev han in i en musikstudio i Memphis och resten är både musik- och modehistoria. Sedan ska vi inte glömma det galna 70-talet när han rockade sin karaktäristiska Las Vegas-look. Snyggt? Njae. Ikoniskt? Öh, ja.

12. Kurt Cobain

Kurt Cobain blev en av världens mest kända personer i samband med Nirvanas stora genombrott 1991. Som motvillig galjonsfigur för hela grungerörelsen kom hans look att bli en av de mest efterapade under det tidiga 90-talet. Med randiga t-shirts, trasiga jeans, slitna cardigans och i princip vad som helst annat som föll honom in kunde Kurt Cobain äga vilken scen som helst. Trots att han mest såg ut som en lodis. Kurt Cobain tog livet av sig 1994 – sen såg alla plötsligt ut som Nickelback. Sad.

11. Sean Connery

Som superagenten James Bond hann den tidlöst stilige Sean Connery yttra repliken ”Shaken, not stirred” ett antal gånger. Han personifierade den självmedvetne dandyn både på och utanför vita duken med en stil som ändrade karaktär efter aktivitet. Allt från skräddarsydda kostymer till sportiga motorcykeloutfits eller skönt avslappnat i keps och cashmeretröja. Sean Connery fick det att se så lätt ut!

10. Sidney Poitier

Blir det stiligare än såhär? Sidney Poitier tog Hollywood med storm under 1950-talet. 1963 blev han den första svarta skådespelare någonsin att vinna en Oscar när han tilldelades priset för bästa manliga huvudroll för sin prestation i filmen Liljorna på taket. Poitier förknippas modemässigt mest med sina eleganta och perfekt skurna kostymer. Han var dock exakt lika stilig i en avslappnad cardigan eller skön polotröja.

9. Johnny Cash

Johnny Cash anses vara en av historiens mest inflytelserika artister inom countrymusiken och hans album har sålts i över makalösa 50 miljoner exemplar världen över. Han var djupt kritisk till det amerikanska kriminalvårdssystemet och spelade bland annat in en skiva på Folsom Prison. Cash kniper även en plats på denna eminenta lista då han med en klassisk nedtonad stil – alltid klädd i svart – visade att det enkla ofta kan vara det absolut hetaste.

8. Kanye West

Här kommer ännu ett nutida modeorakel. Kanye West är en av den kommersiella hiphopens största fanbärare och har gått från rätt lufsiga outfits till en mer avskalad modepalett. Inte sällan ses han bära kläder signerade det egna märket Yeezy. Det ska bli spännande att se var Kanyes stilresa tar oss härnäst.

7. Malcolm X

Denna amerikanska medborgarrättskämpe och radikalpolitiker, bland annat känd som medlem i organisationen ”Nation of Islam”, går inte bara till historien på grund av sina politiska aktioner och kamp för svarta människors rättigheter, utan även för sin oklanderliga känsla för stil. Med konservativa och minimalistiska svarta kostymer och slips av den smalare varianten, tillsammans med ett par klassiska hornbågade brillor har Malcolm X för alltid gjort ett avtryck i modehistorien.

6. Mick Jagger

Dagens generation kanske känner Rolling Stones frontman Mick Jagger som en skrynklig rockräv från föräldrarnas skivsamling. Ni skulle ha sett honom back in the day! Hans närmast androgyna utseende och spinkiga kropp i kombination med en självklar rockstjärneaura gjorde honom till omslagspojke för epitetet sex, drugs & rock n’ roll. Bandets stil var från början förknippat med figursydda svarta kostymer, men Jagger svävade senare ut i en mer glamourös rockstil där gränserna mellan feminint och maskulint mode suddades ut på ett sätt som känns inspirerande än idag.

5. Marlon Brando

En av tidernas absolut hunkigaste skådespelare när det begav sig. Känd från filmer som Linje Lusta, Apocalypse Now, Storstadshamn och kanske framförallt Gudfadern. Vi talar naturligtvis om ingen mindre än Marlon Brando. Han var en badboy på vita duken och rebell i verkliga livet. Med ett skandalomsusat privatliv där han bland annat avverkade fyra äktenskap och erkände faderskap till totalt 11 barn, varav tre med sin barnflicka, gjorde den gode Marlon inga större ansträngningar för att framställa sig själv som en helyllekille. Som modeikon har han för evigt gjort den vita tischan till ett av garderobens måsten. Han bröt ofta mot dåtidens mer fomella stilideal och dök inte sällan upp vid filmpremiärer i t-shirt, uppvikta Levi’s och läderboots. Motorcykeljacka är ett annat nyckelplagg för den som vill efterlikna filmlegendaren Marlon Brando.

4. Bob Dylan

Med sin hippieinfluerade rockstjärnestil är Bob Dylan än idag en överlägsen stilinfluens till nutidens hetaste mode. Han rockade bland annat den randiga tröjan redan på 60-talet. Alltså långt innan nutidens hipsters snappade upp trenden på 2010-talet. Släng in ett par Wayfarers, en mockajacka och låt bli att kamma dig så börjar du få en bild av Dylans tidlösa stil.

3. Steve McQueen

Med sin oklanderliga klädstil finns hårdingarnas hårding, Steve McQueen, med på i stort sett varenda lista över manliga modelejon – denna är inget undantag. Och konstigt vore väl annars. Han var gift med ingen mindre än Ali McGraw från Love Story, även hon känd som en stor modeikon. Med filmer som Bullit, The Great Escape och Papillon var Steve McQueen under 60- och 70-talet en av Hollywoods bäst betalda skådisar. Hans stil var klassisk men avspänd och förknippas mycket med klassiskt amerikanskt mode, typ chinos och hipsterbrillor av märket Persols. Steve McQueen dog 1980 i asbestrelaterad lungcancer.

2. David Bowie

Allas vår Ziggy Stardust var en modeikon utöver det vanliga. Undra på det med en stil som bröt mot alla normer och tänjde på gränserna för vad som ansågs vara traditionellt ”manligt” mode. Med utstuderade kreationer gjorde David Bowie avtryck efter avtryck genom hela sin karriär där han bar allt från hatt och hängslen till klänning och spandexdräkter.

1. James Dean

Den ultimata manlige stilikonen. James Dean avled tragiskt i en bilolycka endast 24 år gammal och hann bara medverka i tre filmer; Öster om Eden (1955) , Ung Rebell (1955) samt Jätten (1956). Hans prestationer gjorde dock ett så starkt intryck att han för evigt skrev in sig i historieböckerna som en en ikon inom både film och mode. James Deans stil var enkel och klassisk. Den reflekterade dåtidens unga, rebelliska mode där denim och skinnjackor stod i fokus och mode inte längre var synonymt med att klä upp sig.

1.5/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap