Listor.se

Sveriges största listsajt

16 klassiska handväskor

Handväskan är en accessoar som motstått tidens tand och fortsätter vara en favorit i modehusens sortiment år efter år. Här har vi listat 16 klassiska handväskor.

Under 90-talet fullkomligt exploderade den lilla behållarens popularitet och handväskan är idag modevärldens viktigaste accessoar. Kolla in några av tidernas mest ikoniska ”it-bags”, vilka burits av celebriteter som Audrey Hepburn, Grace Kelly, Kim Kardashian och Olsen-tvillingarna.

16. Roady Bag – Yves Saint Laurent

ysl-roady
YSL släppte 2009 denna mycket efterlängtade väskmodell som genast blev en dundersuccé och har hängt på i princip varenda modegurus axel sedan dess.

15. Alexa – Mulberry

alexa-mulberry
Mulberrys huvuddesigner fick inspiration till ”Alexa” efter att ha sett modellen Alexa Chung bära sin pappas vintage-portfölj. Trots att den lanserades så sent som 2010 har den blixtsnabbt nått ikonstatus som en av nutidens hetaste it-bags.

14. Muse – Yves Saint Laurent

muse-ysl
När det anrika modehuset YSL lanserade väskmodellen ”Muse” 2006 fick den praktiskt taget kultstatus över en natt. Den omåttligt populära väskan har varit utsåld sedan dag ett och har burits av Naomi Watts, Jennifer Lopez, Lindsay Lohan och många, många fler.

13. Paddington – Chloé

paddington-chloe
”Paddington” från Chloé är så het att modellen endast lanserades i begränsad upplaga för att bli ännu mer exklusiv. Som om det behövdes.

12. Jackie O – Gucci

jackie-o-gucci
Guccis ”Jackie O” är en riktig klassiker som hängt med ända sedan 50-talet då den först lanserades. Väskan, som till en början hette ”Constance”, döptes senare om som en hyllning till Jackie Onassis eftersom hon tyckte om den så mycket och ofta sågs bära den.

11. City Bag – Balenciaga

city-bag
Balenciagas ”City Bag” lanserades för drygt tio år sedan. Sedan dess har handväskan kommit att bli en av tidernas mest populära, och den är fortfarande en favorit bland kändiselitens trendigaste prylsamlare.

10. Nightingale – Givenchy

nightingale-givenchy
Modehuset Givenchy har anor tillbaks till 50-talet vilket lyser igenom på favoriten ”Nightingale” som lanserades 2007. Den rymliga väskan bärs av bland andra Heidi Klum och Olsen-tvillingarna och modellen är redan en it-väska att räkna med.

9. Bayswater – Mulberry

bayswater-mulberry
Det brittiska väskföretaget Mulberrys mest ikoniska modell är utan tvekan ”Bayswater” som lanserades 2004. Den enkla och klassiska modellen blev snabbt en hit bland Hollywoods kändiselit och kostar runt 2 000 pund för den som är sugen.

8. D-bag – Tod’s

d-bag-tods
”D-bag” låter kanske lite som en förolämpning. Faktum är dock att väskan, som lanserades 1997 av det amerikanska väskmärket Tod’s, namngavs efter prinsessan Diana efter hennes tragiska bortgång samma år. Efter att den amerikanska klassikern setts på Kate Middletons arm fick väskan enorm publicitet och den lite bortglömda väskmodellen har nu blivit ett måste för de allra trendkänsligaste.

7. Stam – Marc Jacobs

stam-marc-jacobs
Marc Jacobs enorma quiltade handväska namngavs efter den kanadensiska modellen Jessica Stam som behövde en tillräckligt stor handväska för att få plats med sin portfolio. Väskan blev snabbt en succé och har burits av celebriteter som Kate Moss, Dita von Teese och Scarlett Johansson.

6. Fendi Baguette

fendi-baguette
Fendi-baguetten lanserades 1997 och fick sitt namn då den var tänkt att bäras under armen precis som det franska brödet med samma namn. När väskan dök upp under armen på Carrie Bradshaw i ”Sex and the City” var succén ett faktum och baguetten blev den hetaste it-bagen på marknaden. Sedan 1997 har väskan tillverkats i över 700 olika versioner och för runt 1 000 pund kan du få en helt egen.

5. Kellyväskan – Hermès

kelly-hermes
I samband med Grace Kellys förlovning med fursten av Monaco spreds en bild av skådespelerskan då hon stoppar en taxi på 5th Avenue i New York med en Hermès-väska på armen. Följden blev att väskan blev så efterfrågad att Hermès bytte namn på modellen som ursprungligen kallades ”H” till ”Kelly” 1956. Kellyväskan har burits av många celebriteter, däribland Audrey Hepburn, och sägs vara världens mest kopierade väskmodell.

4. Speedy – Louis Vuitton

speedy
När det anrika franska företaget Louis Vuitton lanserade modellen ”Speedy” 1932 blev den en omedelbar succé. Den redan omtyckta väskan minskade inte direkt i popularitet när den under 60-talet seglade upp som favorit hos självaste Audrey Hepburn. Det klassiska monogram-mönstret på kanvasväskan har idag blivit synonymt med status, vilket även lett till att modellen blivit en av världens mest piratkopierade.

3. Lady Dior Bag- Christian Dior

lady-dior
Christian Dior skapade denna eleganta handburna väskmodell 1994 som två år senare fick namnet ”Lady Dior” som en hyllning till prinsessan Diana som förälskade sig i accessoaren under ett besök till Paris. Idag är aktrisen Marion Cottillard ansiktet för modellen som är populärare än någonsin.

2. Chanel 2.55

chanel-255
Klassiska ”Chanel 2.55” skapades av Chanel 1955 och var en uppdatering av den första Chanel-väskan som lanserades 1929. Coco Chanel tog fram väskan eftersom hon ansåg att den moderna kvinnan behövde båda händerna fria och utrustade därför väskan med en rejäl axelrem.

1. Birkinväskan – Hermès

birkin-bag
Handväskornas heliga graal är naturligtvis ingen annan än Birkinväskan (Birkin Bag) som skapades av Hermès 1981. Den är namngiven efter skådisen och modeikonen Jane Birkin efter att hon av en slump hamnat brevid vd:n för Hermés modehus under en flygresa. Efter att Birkin råkat tappa ut innehållet i sin väska började de båda prata vilket slutade med att hon fick skissa upp sin drömväska, och voilá – så var en bit modehistoria född! I ”Sex and the City” slåss Samantha med näbbar och klor för att komma över ett av de åtråvärda väskexemplaren och det är idag flera års väntetid på väskorna, som även kostar en rejäl hacka.

4/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap