Listor.se

Sveriges största listsajt

Hemmets 5 värsta bakteriefällor

Hemmets 5 värsta bakteriefällor

Ett hem som kan se rent ut behöver inte alltid vara det, för bakterier syns vanligtvis inte och gömmer sig där vi minst anar det. Oavsett om du anlitar en städfirma eller städar själv är det viktigt att hålla koll på var du bör städa lite extra.

Här har vi därför i samarbete med en av våra partners listat 5 av hemmets värsta bakteriefällor.

5. Salt- och pepparkar

En studie som utfördes 2008 på amerikanska University of Virginia visar att vi ofta kryddar maten med en riktig bakteriehärd.  30 personer som började visa förkylningssymtom namngav tio platser som de hade rört vid i hemmet de senaste 18 timmarna, sedan testades områdena för förkylningsvirus. Testerna hittade virus på 41 procent av alla testade ytor. Värst var salt- och pepparkaren som samtliga testades positivt för förkylningsvirus.

4. Fjärrkontroller

Att man råkar tappa, kladda, nysa eller hosta på fjärrkontrollen händer alldeles för ofta. Alla i bostaden hanterar kontrollen och det är vanligt att den har matkladd på sig eftersom man brukar äta snacks hemma i tv-soffan. En duktig städfirma vet exakt hur man sanerar fjärrkontroller, men i ett hushåll där man städar själv är det ofta en riktig bakteriehärd. I samma studie som beskrivs i punkt fem bar hälften av alla fjärrkontroller på förkylningsvirus.

3. Datorns tangentbord

Om du nyser på tangentbordet, äter vid datorn eller använder den utan att tvätta händerna först kan tangentbordet vara en riktig hälsofara. I en studie som utfördes av en brittisk konsumentgrupp testades tangentbord för bakterier och de fann både E. coli och stafylokocker. Fyra av 33 testade tangentbord hade tillräckligt med bakterier för att kvalificera sig som en hälsofara. Ett hade fem gånger mer bakterier än vad som finns på en toalettsits.

2. Badkaret

Platsen där du tvättar dig själv är faktiskt inte särskilt rent. En studie visade att det fanns stafylokocker i 26 procent av alla testade badkar och en separat studie har visat att det är ännu värre för bubbelpooler. När mikrobiologen Rita Moyes från Texas A&M University testade 43 vattenprov från bubbelpooler fann hon att samtliga hade mild till farlig bakterietillväxt. Nästan alla visade bakterier från avföring; 81 procent hade svamp och 34 procent hade stafylokocker. 

1. Diskhon

Bara tanken på att plocka upp någonting från toalettstolen gör en illamående, men sanningen är att din toalett kan vara renare än diskhon. Matpartiklar från tallrikar som ligger blötlagda eller eller att skölja av porslin och bestick som ska till diskmaskinen kan skapa en perfekt grogrund för sjukdomsorsakande bakterier som till exempel E. coli och salmonella. Bakterierna kan hamna på dina händer och sprida sig till resten av huset, livsmedel och handtag. Även om många steriliserar toaletten är det få som gör det med diskhon. Många sköljer bara av med vatten och tror att det är rent nog, men det är det alltså inte.

5/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap