Listor.se

Sveriges största listsajt

Från Volvo till Koenigsegg – 7 bilmärken från Sverige

Du känner säkert till att både Volvo och Saab är svenska bilmärken. Men visste du att det finns fler? Många känner inte igen hälften av de biltillverkare som Sverige fått fram genom åren.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 7 svenska bilmärken. Hur många känner du till?

7. Volvo

Det går inte att skriva en lista om svenska bilmärken utan att nämna Volvo. Detta klassiska bilmärke, som grundades 1926, är utan konkurrens det internationellt mest populära och kända från Sverige. Sedan andra världskriget har det bara gått bättre och bättre för Volvo. Så pass bra att de har egna modeller av biltillbehör – till exempel bagagerumsmatta v70

6. Saab

Saab var från början enbart tillverkare av flygplan, men 1949 såldes den första bilen med den ikoniska gripen på motorhuven. Efter över 60 år på marknaden gick dock biltillverkningen i konkurs 2011 och sedan 2021 ägs företaget av Kinabaserade NEVS som tillverkar elbilar.

5. Hult Healey

Hult Healey var en byggsatsbil som såg dagens ljus 1984. Den var baserad på brittiska Austin-Healy, men med motor, växellåda och hjulupphängning från en Volvo 142. 1990 hade man inte sålt fler än 35 byggsatser samt fyra färdigbyggda bilar. Man försökte sig då på en uppdaterad sportvariant. Resultatet? Tre sålda exemplar… 

4. Cederholm

Har du vägarna förbi Ystad kan du svänga förbi stadens militärmuseum och titta på det enda exemplar i världen som finns kvar av denna fascinerande bil, byggd av bröderna Jöns och Anders Cederholm. Bilen, som mer påminde om en hästvagn, byggdes faktiskt i två exemplar – men den ena krockades mot en mur och finns tyvärr inte med oss längre.

3. Åtvidabergsbilen

När vi ändå är inne på bilar som inte riktigt ser ut som bilar kan vi passa på att ta upp Åtvidabergsbilen, som även den kan beskådas på ett museum, nämligen ÅSSA-museet i Åtvidaberg. Åren 1911-12 byggdes det totalt 15 bilar med en topphastighet på 45 kilometer i timmen. Den kunde till och med backa – vilket var ovanligt på den tiden. Här snackar vi alltså om en riktigt gammal bil som du garanterat inte kommer hitta några golvmattor till om du googlar frasen gummimattor bil.

2. Allvelo

Det finns faktiskt en ännu äldre svensk bil än Åtvidabergsbilen. Säg hej till Allvelo! Märket grundades av Fritiof Karlström och tillverkade bilar på amerikanska delar mellan åren 1903-1907. Är du intresserad av att se denna bil i verkligheten kan du ta dig till Ivars Bilmuseum i Hoting där den finns för allmän beskådan. 

1. Koenigsegg

Här har vi en svensk bil med stora kontraster till övriga fordonstillverkare på listan. Supersportbilen Koenigsegg är internationellt efterfrågad trots det höga priset på över 18 miljoner (!) kronor. Bilmärket har funnits sedan 1994 och deras mål var att tillverka den snabbaste serietillverkade bilen i världen. Det målet nåddes 2005 när man lyckades komma upp i imponerande 388 kilometer i timmen. Idag har man dock levlat upp och modellen Agera RS kan skryta med en topphastighet på galna 477 kilometer i timmen!

0/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap