Listor.se

Sveriges största listsajt

Fem tips för att få bort mögel i huset

Om du har fått mögel i huset så finns det flera olika sätt att få bort det på. Mögel kan inte bara leda till stora problem för bostaden, utan det kan även leda till hälsoproblem för både barn, vuxna och djur.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat fem tips till dig som vill ta bort mögel i din bostad.

5. Anlita en saneringsfirma

Om du redan vet att du har mögel hemma så kan det vara bäst att anlita en saneringsfirma. Det finns hjälp av få, oavsett om du behöver en mögelsanering Linköping eller på någon annan plats i Sverige. Att själv få bort mögel i krypgrunden, på vinden eller bjälklaget är ofta svårt och ibland omöjligt, men saneringsfirman får lätt bort allt mögel med hjälp av gas, ånga och oxidativa vätskor.

4. Gör ett mögeltest

Om du är osäker på att du har mögel hemma så kan du göra ett mögeltest. Ibland kan mögel vara synligt för blotta ögat, men så är det inte alltid. Det finns lätta tester som visar om det finns mögelsporer i luften och mer avancerade tester som kan kombineras ihop med provanalyser på laboratorium. Det finns test som identifierar olika typer av sporer – så här fungerar mögeltest som man kan använda själv i hemmet.

3. Håll det torrt, varmt och välventilerat hemma

Mögel trivs där det är fuktigt, kallt och dålig ventilation. Var därför noggrann med att alltid ha välventilerade utrymmen, särskilt på platser där det uppstår ånga som till exempel i köket, i tvättstugan och i badrummet. Det är även viktigt att utrymmen som krypgrunden och vinden är välventilerade och isolerade på rätt sätt. Genom att ventilera håller du ner luftfuktigheten och förhindrar att mögel uppstår.

2. Använd vinäger för mindre mögelproblem

När du har ett utbrett mögelproblem så är det bara sanering som hjälper, men om du har några enstaka fläckar med svartmögel kan det gå att få bort med hjälp av vinäger. Det fungerar till exempel om du har lite mögel i kakelfogar, i duschen eller på andra lättåtkomliga ytor. Ättika går också att använda om du har lite svårare fläckar. Det tar även bort mögeldoften.

1. Var uppmärksam på hur mögel ser ut och luktar

Fem tips för att få bort mögel i huset

Mögelhar en distinkt doft som man brukar känna igen, även om det inte är alla typer av mögel som luktar. Att känna till hur olika typer av mögel ser ut och doftar är ofta ditt bästa vapen mot mögelproblem. Ju fortare du kan identifiera att det finns mögel, desto snabbare kan du sätta in åtgärder som hindrar det från att sprida sig. Mögel kan vara svart, grönt, vitt och se ut som damm. Titta gärna på bilder och läs på om hur mögel kan se ut och dofta, för då är du förberedd om du får mögelproblem i framtiden.

0/5 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap