Listor.se

Sveriges största listsajt

Fem knep för ett svalare hem

De senaste åren har vi haft extrema värmeböljor under sommaren och många har haft det outhärdligt varmt hemma. Svenska bostäder är inte byggda för att klara av hetta, men det finns sätt som gör att snabbt kan kyla ner ditt hem när det är för mycket sommarvärme ute.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat de bästa fem knepen för att få ett svalare hem.

5. Dra ner persienner och dra för gardiner

Håll persienner neddragna och gardiner fördragna under dagen när solljuset är som starkast. Fönster kan vara öppna och släppa in luft under natten eller tidig morgon istället för under dagen när det är som allra varmast. Skugga är ett måste om det är alldeles för varmt ute och med det här knepet ser du till att dina rum inte badar i sol.

4. Investera i luftkonditionering

Om du äger din bostad kan du installera luftkonditionering som snabbt kyler ner luften i hemmet. En AC är skrymmande och kräver en hel del el, så det är inte helt gratis. Men luften blir kallare på nolltid och du kan låta alla rum i hemmet få behålla en jämn, behaglig temperatur. Ett tips är att installera en luftvärmepump som håller bostaden varm på vintern och kall på sommaren.

3. En portabel AC ger kyla hela sommaren

En AC som går att flytta är ett bra alternativ om du inte äger din bostad och därför inte kan installera luftkonditionering. Enligt jämförelsesidan Inspekto bäst i test är Woods Cortina Silent G ett tyst alternativ som dessutom har bra energiklass. Inspekto tipsar även om att en portabel AC bör ha ett fönsterpaket med ett luftrör och en skena som kan klämmas fast i fönstret. Det gör att AC:n kan tas med till kontoret, sommarstugan eller flyttas till olika rum utan permanent montering.

2. Fläkt är ett bra budgetalternativ

Fläktar är ett bra alternativ om du är på en budget och inte vill installera luftkonditionering. Det är självklart inte lika effektivt som en AC med att kyla ner hela rum, men fungerar om du snabbt vill kyla ner dig själv. Placera fläkten så att sval luft från golvet kommer upp till taket där det är varmare. En takfläkt kan också vara ett bra alternativ. Om du har en bordsfläkt kan du placera en skål is framför den för att få det kallare.

1. Skapa ett korsdrag inomhus

Om det är lite vind ute kan du öppna upp ett fönster eller en dörr på bostadens ena sida och på den motsatta sidan. Då skapar du ett korsdrag som kyler ner hela bostaden om du håller det öppet tillräckligt länge. Det räcker att ha en liten glipa öppen och du ska gärna ha korsdrag från tidig morgon och under hela dagen för att få maximal effekt.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap