Listor.se

Sveriges största listsajt

Europas 10 bästa vinhotell

Nybörjare eller proffs? Åk på vinprovning och testa loss! Hotellsöksidan trivago har inventerat kontinentens vindistrikt och presenterar här Europas 10 bästa vinhotell.

Här finns något för både vinkännaren och den som ser fram emot att lära sig mer om Dionysos favoritdryck. Lockar kanske ett besök på Bourgognes mest kända vinmuseum, mitt bland Frankrikes bästa vingårdar? Eller känner du kanske mer för att testa en vinansiktsmask i Österrikes Kremstal eller att åka på en njutningsfull vinprovning i spanska La Rioja? Oavsett vilket kommer denna lista berika dina kunskaper om Europas anrika vinkultur!

10. Steigenberger Hotel & Spa (Kremstal, Österrike)

steinberger

Steigenberger Hotel & Spa ligger ett par minuter från Krems tusen år gamla historiska centrum (besök mer än gärna Göttweigklostret om du har tid). Staden Krems fungerar som en utmärkt ambassadör för österrikiskt vin. Runtom staden hittar du en rad unga och oerhört framgångsrika vinproducenter – många vilka går eller har gått på den professionella vinskolan i Krems. Rieslingvin från denna trakt karaktäriseras av finess och en krispig mineralrik personlighet medan Grüner Veltliner är kryddigare och mer livfullt. Beläget i den gröna och bördiga terrängen längst med Donau, omges hotellet av vingårdar och berg. Här kan du kombinera vinprovningar med golf då hotellet har fyra närliggande golfbanor. Besök vingården Staghård som drivs av Urban och Dominique Stagård (familjens sjätte generation vinmakare). Vingården härstammar från högmedeltiden och omnämns så tidigt som 1424. Sedan 1786 har den varit i familjen Stagårds ägo, och som efternamnet avslöjar har familjen svenska rötter.

Drick: Kremser Goldberg Grüner Veltliner Kabinett, Kremser Kremsleiten Rheinriseling Kabinett och Stagård Riesling Grillenparz 2011.

Boka här!

9. Hotel Señorío de Briñas (La Rioja, Spanien)

brinas

När du hör rioja är det svårt att inte tänka på ett mustigt gott rödvin. La Rioja är en provins i norra Spanien och är – som bekant – känt för sitt rödvin och dess årliga vinfestival där lokalborna arrangerar vintävlingar och provsmakningar. Endast tre mil från Haro, huvudstad i Rioja och plats för nämnda festival), ligger hotellet Señorío de Briñas. Detta historiska palats har blivit kärleksfullt återställt till sin forna glans av äkta paret Peter och Angela. Att kliva in i deras trädgård känns som att färdas hundratals år tillbaka i tiden; närmare bestämt till 1700-talet, då palatset uppfördes. Den lilla byn präglas av sitt aristokratiska förflutna, och det är inte bara palatset som dateras till 1700-talet. Flera av byns hus, kyrkor och torg är intakta sedan trehundra år tillbaka. Under det spanska inbördeskriget fungerade palatset som högkvarter för de italienska trupperna. Idag syns här inga soldater, men en och annan finsmakare som är beredd att ta strid för just sitt favoritvin. Som gäst erbjuds du vinprovningar utan extra kostnad i en familjeägd vinkällare i Briñas, och hotellet är en utmärkt startpunkt för en rundtur i den spanska vinvärlden.

Drick: Rioja såklart, och gärna La Viclanda Gran Reserva samt Marqués de Riscal Reserva 2008.

Boka här!

8. Gartenhotel & Weingut Pfeffel (Wachau, Österrike)

gartenhotel

Wachau är ett mycket känt vindistrikt i Österrikes nordöstra del. Beläget i en dalgång längst floden Donau och strösslat med slott, är området magiskt vackert. De små byarna verkar ha stått orörda sedan medeltiden och här kan du finna rustika värdshus värda sitt namn och pampiga namnskylt. I Dürnstein, i hjärtat av Wachau, hölls Kung Richard Lejonhjärta fången av hertig Leopold V av Österrike – något som gjort staden till något av en turistmagnet för historieentusiaster världen över. Det är däremot vinet som Wachau främst är renommerat för. Och i samma stad som Kung Richard hölls fången, säkerligen med ett bra vin till maten, ligger familjehotellet och dess vingård Pfeffel. Här samlas vinälskare från världen över. Inbäddat av vinodlingar på branta terrasserade sluttningar, är du här omringad av vinhistoria. Garden Hotel erbjuder guidade turer med vinprovning på den egna vingården. Passa även på att besöka vingården Nikolaihof i Mautern, inte långt från Dürnstein, som är den äldsta vingården i landet anno år 985.

Drick: Rieslingvinet Domäne Wachau.

Boka här!

7. L’Albereta Hotel (Lombardiert, Italien)

lalberta

Lombardiet är ett område mellan Poslätten och Alperna i norra Italien, och räknas till en av Europas rikaste regioner. Milano är dess huvudstad och området kännetecknas av sina berömda sjöar Lago di Como och Lago di Garda. Iseosjön brukar beskrivas som Gardasjöns lillasyster och ligger vid vindistriktet Franciacorta. Franciacorta präglas av böljande åkrar och vinmarker – här har vin producerats sedan urminnestider. Vindistriktet är framför allt känt för sitt mousserande vin som tillverkas enligt samma traditionella metod som i Champagne, med en något annorlunda komposition av druvor (tillägg av Pinot Blanc). På en kulle vid vingården Bellavista ligger här även lyxhotellet L’Albereta. Förutom ett gigantiskt spa, har hotellet Franciacortas mest erkända gourmetrestaurang. Denna restaurang stoltserar med den första tre-stjärniga kocken i Italien, Gualtiero Marchesi. Här kan du utöver sagolikt god mat även dricka hotellets exklusivt egenproducerade vin.

Drick: Hotellets egna vin Chardonnay Vigna Leone eller Bellavista Franciacorta Cuvée Brut.

Boka här!

6. Hotel Château André Ziltener (Bourgogne, Frankrike)

andreziltener

Mellan städerna Dijon och Beaune, omgiven av i Bourgognes vingårdars charm, hittar du Hotel Château André Ziltener i vinbyn Chambolle-Musigny. Slottet uppfördes under 1700-talet på grunderna av ett gammalt kloster. Förutom provsmakning av viner från Côte de Nuits och Côte de Beaune, står ett litet vinmuseum att finna i hotellets gamla källarvalv, där du även kan roa dig med att läsa om slottets väldokumenterade historia. I den lilla byn cirkulerar livet kring vin. Med sina 317 invånare är de flesta involverade i vinproduktion på det ena eller det andra sättet. Vinerna från Chambolle-Musigny beskrivs ofta som de mest ”feminina” av de röda vinerna från Côte de Nuits, med en blommig elegans snarare än kraftighet. Regionen är känd för sina högkvalitativa viner och har strikta restriktioner på vad som får klassificeras som ett Musignyvin.

Drick: Ett Pinot noir vin från Chambolle-Musigny, och helst från vingårdarna Les Amoureuses eller Les Charmes (ansedda som byns två främsta vingårdar).

Boka här!

5. Weinromantikhotel Richtershof (Mosel, Tyskland)

wienromantik

I en tidigare vingård i Mülheim vid floden Mosel ligger hotellet Weinromantikhotel Richtershof. Den varsamt restaurerade gamla herrgården komplett med barock- och art nouveau-detaljer, inhyser en 170 kvadratmeter stor vinkällare med en praktfull samling moselviner. I den här källaren kan du få möjlighet att smaka på riktiga rariteter, vinkällaren har funnits på plats i över trehundra år och samlat på sig en hel del skatter. Förutom den klassiska vinprovningen (med moselvinerna som kronan på verket) erbjuds här avsmakningsmenyer på herrgårdens två restauranger. Kanske mer intresserad av att fördjupa dig i vinets värld? Misströsta ej! Richtershof erbjuder även guidade turer till traktens vingårdar, vinseminarium med både teori och praktik, samt möjligheten att delta i en vinskörd. Den romantiska atmosfären är påtaglig, vilket gör stället perfekt för en amorös weekend för två. Här kan de kära tu spatsera från näckrosdammarna till de doftfyllda örtträdgårdarna. Varför inte avsluta promenaden med ett besök på Richtershofs tehus (hotellet är kända för sin pampiga och eleganta afternoon tea) eller cigarrlounge?

Drick: Moselviner och speciellt ett rieslingviner från Dr. Pauly Bergweiler.

Boka här!

4. Hotel Castello la Leccia (Chianti Classico Gebiet, Italien)

lalecchia

Chianti är ett vindistrikt i Toscana i Italien. Området sträcker sig mellan städerna Siena i söder och Florens i norr. En 70 km lång väg, Via Chiantigiana – känd som en av världens vackraste motorleder – förbinder städerna och utgör med de närliggande områdena ett stort kulturlandskap. Längst denna väg ligger berömda vinbyar kantade som pärlor i ett pärlhalsband. Hotel Castello la Leccia är ett medeltida slott med anor från 1000-talet och är nu ett i tredje generationen familjeägt hotell. Denna ståtliga byggnad är omgiven av vinrankor och olivlundar, och blev totalt sönderbombat under andra världskriget. Idag har slottet restaurerats till sin forna prakt och producerar sina egna viner och olivolja. Dessa delikatesser avnjuts bäst ihop med en middag från slottets kök, där du serveras traditionell italiensk mat komponerad för att ta fram det bästa ur vinet.

Drick: Chiantivinet Supertoscanare och Vivaio del Cavaliere.

Boka här!

3. Aquapura Douro Valley Hotel (Douro, Portugal)

aquapura

Lamego är en stad som kantas av vingårdar i renässans- och barockstil. Områdets mousserande vin Raposeira anses vara bland de bästa i Portugal. Douro Valley Hotel ligger i hjärtat av Lamego, inklämd mellan södra stranden av floden Douro och omgiven av områdets många portvinsgårdar. Från detta femstjärniga hotell kan du njuta av en vidunderlig utsikt över traktens vinodlingar från såväl balkong som utomhuspool. Hotellets personal hjälper mer än gärna till att anordna turer till de omkringliggande vingårdarna för vinprovning och vindruvsplockning. Vi rekommenderar ett besök på vingården Quinta da Pacheca, bara fem minuter bort med bil. Quinta de Pacheca har producerat vin sedan 1700-talet och här det obligatoriskt att prova deras reserva samt portvin. På tal om portvin och för den som är sugen på en annan stad, ligger en kort bussresa bort Porto, områdets största stad och herresäte för landets berömda portvinsproduktion. Området kring Lamego och Douro Valley är märkt av UNESCO som ett världsarv och är världens äldsta lagligt definierade vinproducerande region, med över 2000 år av vinmakeri på nacken.

Drick: Raposeira och portvin.

Boka här!

2. Hotel Breuer’s Rüdesheimer Schloss (Rheingau, Tyskland)

rheingau

Vinregionen Rheingau, belägen vid Rhens högra sida, omfattar bara ett fåtal procent (3) av den sammanlagda vinodlingsarealen i Tyskland, men räknas historiskt sett som landets mest viktiga område. Rheingau har en mycket lång tradition av vinodling och det sägs att Karl den store anlade de första vingårdarna i närheten av Schloss Johannisberg. I nämnda distrikt ligger även ett annat välkänt slott, Hotel Breuer‘s Rüdesheim Schloss. I restaurangen på detta förnäma familjehotell, kan du njuta av Riesling och Pinot Noir (Spätburgunder på tyska) från familjen Georg Breuers egna välkända vinhus. Detta slott från 1729 har tidigare varit en medeltida domstol och dess inredning är fylld av konstverk och den tyngd som det anstår en riktigt gammal vingård. Alla rum är specialdesignade och individuellt inredda. Hotellets generösa fönster vetter mot antingen den gamla stadsdelen eller de omgivande vingårdarna. Här är ett måste att dricka Spätburgunder eller det Rheingau framför allt är renommerad för: sina torra rieslingviner av hög kvalité.

Drick: Spätburgunder och Riesling.

Boka här!

1. Hotel Parco San Marco (Ticino, Italien)

parcosanmarco

Ticino kännetecknas av branta sluttningar och täta vinodlingar. Den klarblå sjön Lugano omringas av ömsom skrangliga olivträd, ömsom minst lika skrangliga vinrankor. Hotel Parco San Marco ligger i Porlezza, på den italienska sidan av Luganosjön, på gränsen till Schweiz. Stadens närhet till Schweiz märks, inte minst på de lyxiga bilarna som står lättjefullt parkerade längst stadens torg. Lokalborna hävdar själva att de varken är italienare eller schweizare; de är ”ticinesare”. I en av hotellets restauranger, La Cava, erbjuds regelbundet vinprovningar. Dessa besöks frekvent av semesterfirare, främst schweizare som lämnar Zürich för en välbehövlig semester. Hotellets Enoteca (vinbutik) är fullmatad med viner som Merlot del Ticino, från angränsande vingårdar för den som blir förtrollad av det regionala vinet. Distriktet är känt för sina merlotviner och ett måste vid ett besök i Ticino är att spatsera till traktens första vinbar, Trani. I över 20 år har ägaren Aldo Vanini underhållit sina gäster med både småprat och påfyllning av otaliga glas Merlot. Här bör du dricka vinet Sassi Grossi, som av Vanini anses vara det bästa. En person som serverat vin två decennier, om någon, borde ha koll på sina guldkorn.

Drick: Sassi Grossi (Merlot).

Boka här!

Om trivago:
Resenärer kan hitta sitt ideala hotell till lägsta möjliga pris på www.trivago.se. trivago är en söksida på nätet som jämför hotellpriser från över 700,000 hotell från drygt 150 bokningssidor världen över, och erbjuder samtidigt ca 120 miljoner hotellrecensioner – ackompanjerade av runt 14 miljoner foton. Hitta enkelt det bästa hotellet för din vistelse genom att använda trivagos olika sökfilter och valmöjligheter. 45 miljoner besökare varje månad använder trivago för att spara i genomsnitt 35 % per bokning.

4.89/5 (46)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Lisa Åström
3 år sedan

jag gillar att resa till lender i europa te.x England London eller Frankrike Paris eller Spanien Madrid så jag kan mycket om geografi och jag är just nu i Dubai i Förenade Arabemiraten jag bor i en så lyckligt hotel jag är journalist där för åker jag också mycket spm sagt men har några dröm land te.x nord Amerika som Mexico


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap