Listor.se

Sveriges största listsajt

De fem saker vi ångrar mest på vår dödsbädd

Lever du ditt liv som du vill, eller som du måste? Det är en fråga vi alla kanske bör ställa oss oftare och reflektera över vad vi gör med den korta tid vi får här på jorden. Författaren Bronni Ware berättar i boken The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly Departing utifrån sina egna erfarenheter under tiden hon jobbade med palliativ vård av patienter i livets slutskede, om de fem saker vi ångrar mest på vår dödsbädd.

När det är dags för oss människor att göra bokslut i livet är det förmodligen många tankar och livsgärningar det skall göras upp med innan vi seglar vidare mot det okända. Borde jag varit snällare? Ärligare? Tuffare? Skulle jag ha fokuserat mer på min familj och mina vänner, än vad jag gjorde på min karriär? Nej, ångra saker är ingen rolig hobby att ägna sig åt. Så gör dig själv en tjänst – lev ditt liv på ett sätt som får dig att må bra och se till att göra alla de där knäppa grejerna du alltid velat, men aldrig riktigt vågat utföra. För vem vill att ens sista tanke här på jorden skall vara att reflektera över allt man aldrig gjorde? Dela denna lista med familj och vänner så de inte glömmer bort vad som verkligen betyder något i livet.

5. Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare.

Detta är ett förvånansvärt vanligt samvetskval. Många inser inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val och man fastnar lätt i gamla mönster och vanor. Denna insikt var för många patienter överväldigande och orsaken var oftast rädslan för förändring som gjorde att de låtsades inför andra, och inför sig själva, att de var nöjda, när de i själva verket djupt inom sig längtade efter att få tillbaka lekfullheten i sina liv.

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

Ett flertal patienter ångrade att de inte vårdat sina vänskapliga relationer bättre förrän under deras sista veckor. Många hade blivit så fast i sina egna liv att de hade låtit vänskapen rinna ut i sanden genom åren. Det fanns en djup ånger över att inte ha gett sina vänner den tid och ansträngning de förtjänade. Alla saknar sina vänner när de är döende. Det är vanligt för vem som helst med en hektisk livsstil att låta vänskap glida isär, men när du står inför döden faller de fysiska detaljerna i livet bort. Allt handlar i slutändan om kärlek och relationer.

3. Jag önskar att jag hade haft modet att visa mina känslor.

Många begravde sina känslor för att hålla sams med andra. Som ett resultat av detta nöjde de sig med en medioker existens och kunde aldrig leva upp till sin fulla potential, och många utvecklade sjukdomar relaterat till bitterheten de bar som följd av detta. Även om människor till en början kan reagera om du förändrar ditt beteende genom att vara mer ärlig, så kommer dina relationer garanterat bli hälsosammare i slutändan. Antingen det eller så blir du av med den ohälsosamma relationen ur ditt liv. Hursomhelst, så vinner du.

2. Jag önskar att jag inte jobbat så mycket.

Detta var vanligast bland manliga patienter, mest beroende på att de flesta patienter var från en äldre generation där kvinnorna inte varit familjeförsörjare. Alla män som vårdades ångrade dock djupt att dom tillbringat en så stor del av sina liv på jobbet. Glöm inte att en fet lönecheck aldrig kan kompensera för att ha missat sitt barns uppväxt.

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte ett liv som andra förväntade av mig.

När människor inser att deras liv nästan är över och ser tillbaka på det med klarhet, är det lätt att se hur många man velat göra som har gått om intet. De flesta av patienterna hade inte ens hedrat hälften av sina drömmar och dog med vetskapen att det berodde på de val de själva gjort, eller inte gjort. När man ligger inför döden är vad andra tycker om en det sista som betyder något. Så var den du är och låt inte andras förväntningar på dig styra din identitet.

Om författaren Bronnie Ware
Bronnie Ware är en författare och låtskrivare från Australien som tillbringade flera år att ta hand om döende människor i sitt hem. I sina memoarer med titeln The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly Departing, delar hon med sig av erfarenheter och visdom från döende människor och hur hennes eget liv förvandlades genom detta lärande. Boken är utgiven över hela världen och är översatt på 27 språk.

www.bronnieware.com

3.2/5 (5)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap