Listor.se

Sveriges största listsajt

Ny livsstil? Här är 10 av de bästa sockersubstituten

Lider du av ett till synes obotligt sockerbehov? Eller griper du efter halmstrån i jakten på den perfekta kroppen lagom till beach 2014? Då behöver du inte leta längre – här har vi listat de allra bästa sockersubstituten – allt är nämligen inte socker som smakar sött!

Vi människor trycker i oss allt mer socker och här i Sverige konsumerar vi mer godis än någon annanstans i hela världen. När sockersuget blir för starkt för att motstå finns det ett antal söta lösningar att tillgå för att hålla kalorinivån nere. Det enda som behövs är ett effektivt och smakrikt alternativ.

Så, här har du dem – några av världens tio bästa sockersubstitut.

10. Rapadura (Rårörsocker)

Rapadura, typiskt för Central- och Latinamerika, är ett slags rårörsocker vilket egentligen är en solid bit sackaros som erhållits från kokning och avdunstning av sockerrörsjuice. Rapadura är även känt under andra regionala namn, bland annat Piloncillo och Panela.

9. Teblad

Fruktiga eller jordnära blad som granatäpple och grönt te är naturligt sockerfria och adderar en extra näringskick till vilken dryck som helst! Varför inte experimentera med dessa kalorifria blad i morgonkaffet och njuta av friskheten från de härliga örterna?

8. Yaconsirap

Yacon är en flerårig växt som har sitt ursprung i de Peruanska Anderna och är ett naturligt sötningsmedel som gör att blodsockret påverkas mindre, vilket gör den optimal för såväl diabetiker som bantare. Yaconsirapen har en naturligt söt smak som påminner lite om melass eller karamelliserat socker med en svag underton av äpple.

7. Äppelmos

Visste du att äppelmos (sockerfri såklart) fungerar som ett utmärkt substitut till socker i bland annat havrekakor? Den naturliga sötman från frukten gör exempelvis även en äppelpaj till en relativt hälsosam dessert efter middagen.

6. Apelsinjuice (färskpressad)

Lite färskpressad apelsinjuice i degen till ditt hembakade bröd ger adderar lite ”gratis” och frisk sötma till ditt bakverk. Egna isglassar gjorda endast på apelsinjuice är också ett svalkande tips för de heta sommardagarna.

5. Lönnsirap

Lönnsirap är ett flytande sötningsmedel som tillverkas genom indunstning av saven från vissa arter av lönnträdet, främst sockerlönnen. Den används både som sötningsmedel i matlagning och bakning och som tillbehör till framförallt american pancakes.

4. Melass

Melass är en tjock sirapsartad substans som utvinns från saften av sockerrör eller sockerbetor som en biprodukt med 50 % sockerinnehåll vid tillverkningen av socker.

3. Kanel

Kanel tillhör de tidigast använda kryddorna och användes av grekerna redan 50 f Kr. Frågan är om de kände till alla hälsofördelar kryddan förde med sig? Studier har visat att kanel bland reglerar blodsockret och minskar smärta kopplad till ledinflammationer.

2. Sucanat

Sucanat tillverkas liksom Rapadura av sockerrör men innehåller betydligt mer näringsämnen än råsocker. Produkten innehåller ungefär 75% och rekommenderas ofta av läkare som alternativt sötningsmedel.

1. Honung

Världens bästa sockersubstitut är givetvis honung. Naturens söta guld är extremt mångsidigt och används vanligen som sötningsmedel i allt från matlagning och bakning till godis och drycker. Hatten av till alla bin där ute!

2/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap