Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Bästa Harley-Davidson-modellerna genom tiderna

Bästa Harley-Davidson-modellerna

Harley-Davidson har sedan grundandet för över 110 år sedan kommit att bli världens kanske mest berömda motorcykelfabrikat, och varumärket i sig får nog anses som ett av de mest kultförklarade och mytomspunna genom tiderna. Men vilka av deras ikoniska hojar är egentligen de bästa? En fråga det inte är helt enkelt att få ett rakt svar på.

Att be en motorcykelentusiast nämna sin favorit-Harley är nämligen som att be en musikälskare att välja en favoritlåt: fråga hundra personer och du får hundra olika svar.

Därför är det extra praktiskt att sajten Motorcycle.com gjort en sammanställning av vad de anser vara de 10 bästa Harley-Davidson-modellerna genom tiderna. Vilken är din favorit? 

10. FXR

Harley Davidson FXR producerades i flera olika utföranden från 1982 till 1994 och sedan igen 1999 till 2000. De första modellerna som tillverkades 1982-83 hade en shovelhead-motor, medan de efterföljande utrustades med evolution-motorer. På grund av sin gummimonterade motor avger cykeln mycket färre vibrationer än vanliga Harleys, vilket uppskattas av både fartdårar och långkörare.

9. FL

FL-modellen började tillverkas 1941 och ingår än idag i Harley-familjen. Modellen är som en bro från det gamla över till det nya och de hydrauliska gafflarna som tillkom 1949 innebar en ny era för Harley-Davidson.

8. KR750

På pappret var KR750 kanske inte den mest tekniskt avancerade cykel man skulle bevittna på en racerbana. Men låt er inte luras. Under 12 av de första 13 åren av AMA Grand National Championship-serien, som inleddes 1954, dominerade Harley-Davidson med modellen och triumferade över tekniskt suveräna tillverkare som Triumph, BSA, Matchless och Norton.

7. XR

Amerikanske stundlegenden Evel Knievels favorit-Harley går inte att bortse från på en sån här lista. Denna racermodell var både unik och övertygande i ett vid den tiden till synes oändligt hav av jätte-cruisers, och det är en skam att den avvecklades.

6. FXDP Dyna Defender

Snuthojen FXDP Dyna Defender producerades mellan 2001-2004 men blev konstigt nog aldrig särskilt populär i den amerikanska poliskåren. Inte heller Harley-fantasterna gav den ett särskilt varmt mottagande, varför den är en av de mest sällsynta modellerna. Har man tur kan man dock hitta ett exemplar med fungerande blåljus och hela paketet!

5. FXB Sturgis

Vissa har kallat den för den hårdaste Harleyn någonsin. Vi kan bara hålla med. Kortlivade FXB Sturgis tillverkades endast mellan åren 1980-82, men till skillnad från många andra avvecklade modeller har den levt kvar i entusiasternas minnen och blivit en kultfavorit.

4. Sportster

I HD-kretsar talas det ibland om att Sportstern skulle vara en ”kärringhoj”. Det är givetvis skitprat, och sanningen är att efter 110 års verksamhet så är modellen utan tvekan den mest mångsidiga i hela Harley-familjen.

3. EL

Snygga linjer, levande färger och former som för tankarna till Art Deco. EL-modellerna är som utmejslade ur Americana-kulturen, och bland det första man tänker på när man hör orden ”amerikansk” och ”motorcykel” i samma mening.

2. Panhead

Både Peter Fonda och Dennis Hopper kör varianter av Panheads i klassikern ”Easy Rider” från 1969. Mer än så behövs inte för att kamma hem andraplatsen. Med all rätt.

1. 1915 11F

1915 11F var sin tids mest sålda Harley, främst på grund av användningen av billiga acetylenlampor. Den uppdaterade motorn visade sig också populär bland racerförare, vilket ledde till att man tillverkade en särskild tävlingsmodell för det nytillkomna kundsegmentet. En riktig skönhet i all sin retroglans!

3.75/5 (4)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap