Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av Sveriges bästa badplatser

Sveriges vackraste stränder
Sverige har oväntat många vackra stränder. Bild: John Ryan Cordova

Oavsett om du längtar efter natursköna vikar, saltstänkta klippor, eller milslånga stränder – allt går att finna inom Sveriges gränser!

Böda sand på Öland, Skrea strand på Västkusten och Stenshuvud i Skåne är bara några härliga stränder som tar plats på vår lista över Sveriges 10 bästa badplatser. Håller du med?

 

10. Sudersand, Fårö

Få svenska stränder kan mäta sig med Sudersand på Avanäset på nordöstra Fårö, och det finns en anledning till varför den år efter år blir framröstad som en av Sveriges absolut främsta badstränder. Från Gasmorahammaren i väster till byn Ava i öster sträcker den sig nedanför de böljande dynerna i en svag båge någon halvmil med den mest finkorniga sand man kan tänka sig.

9. Getterön, Varberg

Fyra kilometer nordväst om Varbergs centrum ligger Getterön och några av Sveriges finaste badvikar. Under sommarmånaderna avgår Getteröbåtarna en gång i halvtimmen från Varbergs hamn till första vik. Här finns sandstrand, ljungdoftande badklippor och bryggor. Vid klippan som delar viken på mitten går det utmärkt att meta krabbor eller att plocka blåmusslor och bara en kort promenad härifrån finner du några av norra Europas bästa fågellokaler.

8. Rullsand, Skutskär

Mellansvergies riviera! De vackra stränderna på Rullsand är flera kilometer långa och ingår i Billuddens naturreservat. Rullsand erbjuder fyra unika stränder att välja på; en för nudister, en som är barnvänlig och långgrund, en med djupare vatten där Dalälven möter havet, samt en där du kan bada med din hund.

7. Skrea strand, Falkenberg

Längs denna två kilometer långa finkorniga sandstrand finns glasskiosker och serveringar. Atmosfären är internationell, mycket tack vare klassiska Hotell Strandbaden som är belägen mitt på stranden.

6. Varbergs strandpromenad, Varberg

Varbergs strandpromenad, byggd 1912, är inte bara en av Sveriges vackraste promenadsträckor, utan också en rad badmöjligheter från klippor, bryggor och stränder. Dessutom finns här två nakenbad! Ett för damer och ett för herrar.

5. Pite havsbad, Piteå

Där Piteälvens söta och Bottenvikens salta vatten möts ligger Pite havsbad med sin kilometerlånga sandstrand, vilken gjort badet känt i hela Sverige. Det populära havsbadet har dessutom landets högsta badtemperatur till följd av att de vidsträckta sanddynerna fångar upp det varma ytvattnet. Det är inte utan anledning Pite havsbad i folkmun fått smeknamnet ”Nordens riviera”.

4. Stenshuvud, Österlen

I hjärtat av Österlen, cirka 500 meter från norra entrén till Nationalparken Stenshuvud, ligger en strand som får en att tro man är i Thailand. Kristallklart vatten glittrar lockande vid strandkanten och giftgröna träd böjer sig över den mjöliga sanden, som gnisslar när man går på den.

3. Böda sand, Öland

Böda sand på norra Öland är inte bara en av Sveriges mest solsäkra platser, utan också en av Östersjöns finaste stränder. Faktum är att den nästan två mil långa och pudervita stranden snarare för tankarna till medelhavet än en svensk badort.

2. Mellbystrand, Laholm

I närmare hundra år har Mellbystrand varit en populär bad- och turistort. Till viss del tack vare klassiska Strandhotellet, som byggdes 1927 och som 2010 genomgick en totalrenovering. Men det främsta skälet till att Mellbystrand fyllts med badgäster i årtionden är naturligtvis den tolv kilometer långa sandstranden, belägen precis vid Laholmsbukten.

1. Tylösand, Halmstad

Några kilometer väster om Halmstad hittar man en av Sveriges mest berömda badorter. Tylösands strand består av drygt sju kilometer finkornig sand och kantas av grönklädda klitter. Men se upp för undervattensströmmarna!

 

3.55/5 (11)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
MATTIAS
MATTIAS
2 år sedan

HAR JU GLÖMT DE BÄSTA STÄLLENA SOM sKANÖR/fALSTERBO ,hÖLLVIKEN OCH kULLEN


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap