Listor.se

Sveriges största listsajt

9 saker du inte visste om påsken

Påsken är tillsammans med jul och midsommar svenskarnas mest omtyckta högtid. De flesta av oss vet att firandet har med Jesus död och uppståndelse att göra. Men vet du till exempel hur många ägg som konsumeras under den kycklinggula långhelgen?

Här har vi listat 9 saker du troligen inte visste om påsken!

9. Så mycket ägg äter vi

Svenskarna älskar ägg! Av alla Europas länder placerar sig Sverige på en imponerande femteplats över de nationer som konsumerar mest ägg per person och år. Bara under påsken trycker vi i oss ungefär 64 miljoner stycken!

8. Därför heter det Skärtorsdag

Skärtorsdagen är dagen som inleder påsken för de allra flesta svenskar. Men vet du var namnet kommer ifrån? Det har varken med färgen rosa eller knivar att göra. En äldre betydelse av verbet ”skära” är ”rena” och syftar i detta fall på att Jesus under skärtorsdagen tvättade (renade) sina lärjungars fötter.

7. Fullmåne bestämmer när vi ska fira

Påskdagen inträffar alltid söndagen efter den första fullmånen på vårdagjämningen, vilket alltså betyder att påskafton i princip aldrig är på samma datum som året innan.

6. Vad är grejen med påskharen?

Harar och kaniner var tidigt symboler för fruktsamhet och spirande liv under de hedniska vårfesterna, långt innan kristendomen infördes. Själva påskharen dök dock inte upp förrän i slutet av 1600-talet i den tyska staden Heidelberg. Utvandrare tog sedan med sig traditionen till USA, där den fick sitt stora genombrott i mitten av 1800-talet.

5. Tidigaste påsken

Påsken kan inte inträffa tidigare än den 18 mars. Sist det hände var år 1818 och nästa gång blir inte förrän 2285.

4. Galet mycket godis

Under påskveckan äter vi sötsaker som om det inte fanns någon morgondag. Totalt vräker vi i oss inte mindre än 13 400 ton godis, vilket innebär en ökning med 500 % (!) jämfört med konsumtionen under resten av året.

3. Påskäggets historia

Att ge bort presentförpackningar i äggform blev populärt redan på 1700-talet. Då handlade det dock om mer extravaganta varianter i glas, porslin eller till och med ädelmetaller. Dagens pappägg såg inte dagens ljus förrän drygt hundra år senare. I Sverige började vi gömma påskägg med godis först på 1930-talet – ungefär samtidigt som smågodiset började leta sig in i våra butiker. En slump? Tveksamt va?

2. Sadistiskt påskris

Idag använder vi påskris för att pynta med färgglada fjädrar. Annat var det förr. Då användes riset av husbonden för att piska barn och tjänstefolk. Varför? För att påminna dem om Jesus lidande under korsfästelsen. Sympatiskt!

1. Påskkärringens ursprung

Skärtorsdagen alla påskkärringars stora stund. Men varför klär vi egentligen ut våra barn till rosenkindade godistiggare? Det handlar givetvis om häxor. Enligt folktron flög häxorna till Blåkulla på skärtorsdagen. Var godiset kommer in i bilden förtäljer dock inte historien…

3/5 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap