Listor.se

Sveriges största listsajt

8 bästa tipsen för att få mer pengar över i plånboken

8 bästa tipsen för att få mer pengar över i plånboken

Att allt flera svenskar har fått en mera ansträngd och rent av dålig ekonomi är ett välkänt faktum. Mycket av detta kan såklart coronapandemin skyllas för, även om det inte är hela sanningen.

Redan innan Covid-19 drabbade världen hade enligt UC (Upplysningscentralen) över en halv miljon svenskar en registrerad betalningsanmärkning, siffror som med stor förmodan lär öka markant när det är dags att summera pandemins ekonomiska följder för vanliga privatpersoner. 

Det är vanligtvis betydligt enklare att se över hur man kan göra för att spara pengar som privatperson och som familj än vad det är att kunna utöka hushållets intäkter. Med hopp om att kunna bidra med lite inspiration kommer här 8 riktigt bra tips för en bättre hushållsekonomi.

8. Gör upp en hållbar och ärlig budget

Att göra upp en bra budget över hushållets intäkter och utgifter är alltid viktigt, men när det börjar bli tajt i slutet av månaden är det ett absolut måste. Budgeten kan sedan enkelt vägleda dig och din familj i vad som är möjligt att göra och inte. 

Det är inte krångligt eller omständligt att lägga upp en budget, och du kan enkelt göra den med papper och penna. Vill du ändå ha lite hjälp på traven att göra budget så finns det gott om gratismallar att hitta online.

7. Gör en veckomeny

Ett av de allra bästa sätten att spara pengar – och på samma gång en massa tid – är att planera en veckomeny. Det tar kanske 10 minuter, och sedan behöver du bara göra en enda stor veckohandling istället för att småhandla flera gånger i veckan. 

Om du tar för vana att göra detta undviker du onödiga frestelser och spontanköp, och slipper dessutom fundera på vad ni ska äta till middag varje dag eller köpa hem snabbmat för att kylskåpet var tomt. Utnyttja möjliga rabatter och erbjudanden och håll dig till dig inköpslista när du är i mataffären.

6. Samla lån

Något man kan spara förvånansvärt mycket pengar på är att samla lån. Har man exempelvis 3–4 olika lån hos olika banker eller långivare, vilket inte alls är ovanligt i sig, så kan enbart de administrativa kostnaderna uppgå till flera tusen kronor varje år. 

En följd av detta blir dels att det för många kan bli svårt att få ekonomin att gå ihop samtidigt som det även resulterar i en lägre kreditvärdighet. Om du istället samlar dina lån hos en och samma långivare kan du spara hundratals kronor varje månad, och det blir dessutom mycket enklare att få en överblick över dina utgifter.

5. Gör matlådor

Gör matlådor till jobbet istället för att äta på restaurang. Det är ett fantastiskt sätt att spara pengar, och det är med största säkerhet även bra för din hälsa. Det behöver absolut inte vara komplicerat, gör bara lite extra middagsmat och lägg det som blir över i nästa dags matlåda. Fyll ut med sallad, frukt eller bröd om det behövs. 

4. Cykla eller gå till jobbet

Detta ger både härlig motion samtidigt som du sparar pengar. Istället för att träna på gym under vår och sommar så passa istället på att träna utomhus.

3. Se över ditt elavtal och andra fasta avgifter

Det finns massor av olika alternativ på elmarknaden, och skillnaderna kan vara stora mellan bolagen. Även leverantörer av bredband, försäkringar och mobiloperatörer är det värt att titta lite närmare på när man vill spara. 

2. Sluta röka/snusa

Att äntligen slå slag i sak med att sluta röka eller snusa gör inte bara underverk för din ekonomi utan även för din hälsa. Du kommer att må mycket bättre, och du kommer att bli förvånad över hur mycket du kommer att spara.

1. Öka ditt pengaflöde

Sist – men inte minst – vill vi även påminna om att du kan öka ditt pengaflöde. Även om det som sagt är betydligt enklare att se över hur man kan göra för att spara pengar så är det också viktigt att börja fundera på hur man kan göra för att även öka sina inkomster. Att löneförhandla med chefen, ta ett extrajobb eller att sälja saker som inte används på Blocket, kan alla vara saker som ger lite extra klirr i kassan. Mängder av andra tips och idéer för att utöka sina intäkter kan man också få via en enkel Googlesökning av ”passiva inkomster”.

5/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap