Listor.se

Sveriges största listsajt

7 sätt att ta hand om dina kläder

7 sätt att ta hand om dina kläder

Din garderob är säkerligen full av vackra plagg och accessoarer. En perfekt garderob handlar inte bara om din klädstil och inköp, utan också om hur du tar hand om dina kläder. Hur ska du ta hand om dina kläder? Vilka misstag bör du undvika?

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 7 sätt att ta hand om dina kläder.

7. En passande garderob gör underverk 

Garderober med hängande system och kläd ställ passar varje klädkollektion. Det är allmänt känt att kläder håller formen bättre om de hänger på en galge. De skrynklar sig inte och i vissa fall behöver du inte ens stryka dem. Hängarna ska helst vara 1 – 2 cm ifrån varandra. Häng helst upp kläderna på filthängare. Metallhandskar håller inte formen och mjukare material som silke kan lätt glida ner.  Förvara inte dina kläder i plastpåsar. Visst är det ett praktiskt sätt att hålla dem rena och fria från damm men en sådan förvaring kan göra att kläderna får en mögellukt. Använd tygpåsar istället. De fyller samma funktion och minimerar risken för mögel. 

6. Blanda inte använda och oanvända kläder

Använda kläder ska inte läggas bredvid rena sådana. Även om plagget du använt inte luktar illa så bör du undvika att lägga det på ett rent sådant. Vädra gärna kläderna istället. Häng dem på en galge ute på balkongen eller i hallen. Använd gärna plagget igen nästa dag för att sedan tvätta den.  

5. Vik inte byxor och kjolar

Vik inte dina byxor och kjolar. Häng upp dem för att undvika skrynkligt material. Finns det inte tillräckligt med plats i garderoben eller på klädhängaren? Skaffa en extern förlängning. En förlängningsbar byx- eller kjolhängare har vanligtvis dubbla armar, så att du kan hänga två par kläder på varje. Då är problemet löst och du kan njuta av dina finplagg en längre tid. 

4. Organisera rätt dina tillbehör

Välvalda accessoarer berikar din stil och look. Bälten, halsdukar, solglasögon och scarfs är alltid rätt oavsett vilket mode du följer. Men att ha dem i en enda stor röra i garderoben är ett stort misstag. Det förstör accessoarerna och gör att du ofta spenderar mycket tid på att hitta rätt tillbehör. Vad är lösningen?  Placera gärna en praktisk organisatör med separata fack i garderoben. Snyggt, praktiskt och bra! 

3. Förvara kläder i lådor

Förvaringslådor verkar vara ett smart sätt att få ordning på insidan av garderoben. Oavsett om de är genomskinliga plastlådor eller miljövänliga tyglådor så fyller dem egentligen samma funktion. De sparar plats, kan läggas på garderobens bottendel och ger utrymme för långvarigt förvar utan att skrynkla. Observera att sådana typer av lådor passar till tjockare tröjor eller träningskläder. Som vi nämnde tidigare bör byxor och kjolar helst hängas på galgar i garderoben.  

2. Förvara skorna i separata lådor

Alla dina skor förvaras i en och samma låda? Oroa dig inte, du är inte ensam om att förvara dina skor på det sättet. Tänk dock på att skor mår bäst i sin originalförpackning.  Om du inte har originalförpackningen eller den skyddande tygpåsen, leta efter genomskinliga lådor. Plasten eller plexiglaset går bra att torka av både på utsidan och insidan. Samtidigt vet du exakt var du ska leta efter ditt favoritpar.  

1. Handväskorna ska inte hängas i hallen

Kommer du hem och hänger din handväska i hallen? Gör helst inte det. Remmen skavs av att hänga och kan dessutom förlängas onödigt mycket, speciellt om det handlar om skinn. Därför är det bättre att förvara handväskor genom att ställa dem i sovrummet eller i hallen i en förvaringsbox. På så sätt förlorar de inte sin form.

Har du flera tips som vi inte tänkt på? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap