Listor.se

Sveriges största listsajt

7 industrier som arbetar med kollaborativa robotar

I  dagens moderna teknologi skapas det konstant nya tekniska prylar och program för att underlätta vår vardag. Kollaborativa robotar, även kallade industrirobotar, är en av dessa nya tekniska underverk vilka bland annat används för att minska risken för olyckor i industriarbeten.

En av många fördelar med kollaborativa robotar är att de avlastar de anställda genom att de alltid kan befinna sig på plats, och på obekväma tider. Detta gör att anställda kan minska risken för exponering av risker som kommer i samband med den industri som de arbetar med.

Idag har det blivit allt mer vanligt att använda sig av kollaborativa robotar på större industriföretag, men de används också på mindre företag och försäljningen av denna typ av robotar har ökat med nästan 25 % sedan 2018.

Anledningen till detta är för att robotar kan arbeta med en exakt precision, eftersom att roboten kan programmeras helt efter behov och användningsområde och därefter kan sköta om alla mekaniska delar. Att använda sig av industrirobotar kan öka produktionen och företagets vinster på grund av den precision och pålitlighet som de erbjuder.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 7 industrier som arbetar med kollaborativa robotar.

1. Plast- och polymerproduktion

I plast och polymerindustrin avges skadliga gaser under tillverkningsprocessen. I denna industri så har just industrirobotar en viktig roll – här kan robotarmar ta över från den mänskliga personalen så att de minskar sin exponering för den giftiga gasen som avges vid produktionen. Tillverkningen är en risk på grund av att plast och polymer kräver olika höga temperaturer och bearbetning.

2. Jordbruks- och livsmedelsproduktion

Kollaborativa robotar hjälper till på många sätt inom detta område. Bland annat för att de kan vara på plats hela tiden och kan arbeta under tuffa förutsättningar som innefattar tunga lyft osv. När det kommer till produktion av livsmedel så är det ofta monotona uppgifter sin kräver precision vilket en industrirobot gör med största bravur.

3. Fordonsindustrin

Robotarmar och industrirobotar är till stor hjälp inom denna industri på grund av att roboten med precision kan hjälpa till att montera delar och hjälpa till vid lyft av tunga delar. I fordonsindustrin så är det mycket vanligt att använda sig av kollaborativa robotar vid monteringslinjen för att förhindra att personal skadar sig. Det är ofta tunga delar som ska monteras och alltid innebär en risk för personer som är inblandade i processen.

4. Möbeltillverkning

Vid möbeltillverkning och andra större företag som skapar flera exemplar av samma produkt är kollaborativa robotar en stark fördel. Denna hjälp kan hjälpa möbeltillverkaren att öka sin produktion av sitt sortiment och därmed också öka sina vinster. En kollaborativ robot i denna industri hjälper också till att sänka produktionskostnaderna.

5. Metallindustrin

Inom metallindustrin så är det en betydligt större säkerhet att använda sig av industrirobotar som med precision kan kapa metall och utsätter mindre personer för skador och risker i samband med arbetet. I metallindustrin så är det ofta höga temperaturer i processerna där risken för brännskador är stor, med en industrirobot minimeras riskerna för personskador.

6. Läkemedelsbranschen

Inom läkemedelsindustrin så är industrirobotar till en klar fördel både när det kommer till noggrannhet och repeterande mönster. Dessutom är de bra ur ett hygienperspektiv, vilket är viktigt vid tillverkning av medicin.

7. Elektronikindustrin

En kollaborativ robot kan göra rörelser i en oerhört väljusterad precision via inställningar, vilket gör dem ypperliga att använda till hantering av små elektroniska komponenter. Det kan handla om att sköta om mekaniska delar, dra åt skruvar eller andra små rörelser som kräver precision och återupprepande rörelser.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap