Listor.se

Sveriges största listsajt

5 vanliga tandproblem – och hur du undviker dem

vanliga tandproblem

Visste du att tandrelaterade sjukdomar är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos oss människor? Lyckligtvis finns det en hel del saker du kan göra för att förbättra din munhälsa.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 5 vanliga tandproblem och hur du undviker dem!

5. Ilningar

Ilningar i tänderna är oftast ofarligt, men alltid smärtsamt, och orsakerna kan vara flera. Troligast är att du har slarvat med munhygienen, att dina tänder är överbelastade eller att du borstat för intensivt.

Vad kan man göra?

Vissa tandkrämer sägs kunna lindra ilningar i tänderna. Det beror på att de hjälper till att plugga igen de små kanalerna på rotytan. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att det verkligen fungerar, men många upplever en förbättring efter användande.

Alternativet är att en tandläkare lägger på ett tätande medel eller fluorbehandlar de känsliga ytorna.

4. Värk

Tandvärk beror oftast på att tandens emalj är skadad och därför inte längre skyddar tandens inre – pulpan. En annan vanlig orsak till värk kan också vara att själva pulpan blivit inflammerad.

Vad kan man göra?

Tandvärk är sällan något du kan behandla själv. Kontakta därför en tandläkare så snart som möjligt för att bli kvitt problemen. Detta gäller även om värken först dyker upp och sedan försvinner. Problemen kan nämligen förvärras om du inte söker hjälp i tid.

3. Blödande tandkött

Blödande tandkött är ett tecken på inflammation. I allvarligare fall kan det även vara ett tecken på begynnande tandlossning. 

Vad kan man göra?

Det mest effektiva sättet att undvika blödande tandkött är helt enkelt att vara noggrann med munhygienen. I detta fall är tandborsten och tandtråden dina bästa vänner!

2. Tandgnissling

Våra tänder slits normalt ner väldigt långsamt. För vissa människor går det dock lite snabbare. Orsaken stavas tandgnissling eller tandpressning. Problemen, som ofta är stressrelaterade, uppstår vanligtvis under natten medan man sover.

Vad kan man göra?

Den vanligaste metoden för att bota tandgnissling är att använda en bettskena. Denna stabiliserar käken och avlastar lederna, vilket i sin tur skyddar mot det slitage och den belastning på tänderna som gnisslingen orsakar. Besök din tandläkare för konsultation.

1. Missfärgningar

Att våra tänder mörknar med åren är helt normalt. Vanligast är att mat och dryck påverkar tänders färg. Missfärgningar är vanligtvis helt ofarliga, men kanske inte så estetiskt tilltalande. Lyckligtvis går det dock oftast att göra något åt det.

Vad kan man göra?

Om det rör sig om ytliga missfärgningar kan en tandläkare eller en tandhygienist ta bort dem med en noggrann putsning. Om missfärgningen är ett resultat av en skadad tand kan istället en tandblekning vara ett alternativ.

Slutligen

Även om ovanstående tips kan lindra problem med tänderna är det ändå bäst att alltid att söka hjälp hos en tandläkare för att komma till bukt med tandsjukdomar.

Distriktstandvården har inte mindre än 23 kliniker i Stockholmsområdet, samt en mobil tandvårdsenhet som utför behandlingar i hemmet. De erbjuder tider samma dag, lämnar Sveriges bästa garantier och har öppet både dag- och kvällstid samt helger. Boka en tid redan idag för att bli av med dina tandproblem!

5/5 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap