Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

5 vanliga anställningsformer

vanliga anställningsformer
Att välja rätt anställningsform är en av nycklarna till ett tillfredsställande arbetsliv. Bild: Pixabay

Med globaliseringen och digitaliseringen har arbetsmarknaden aldrig varit så stor och förvirrande. Om du letar efter nästa jobb finns det mängder med alternativ, inte bara olika arbetsuppgifter utan olika anställningar och arbetssätt.

Alla trivs inte med den traditionella anställningsformerna och idag behöver du inte jobba innanför ramarna, du kan ta ett steg åt sidan och hitta något som passar dig mycket bättre!

Här har vi därför listat fem vanliga anställningsformer som alla har sina unika fördelar.

5. Fast anställning

Den vanligaste och genom tiderna mest eftertraktade anställningsformen. Du blir tillsvidareanställd och har ett tryggt kollektivavtal att luta dig tillbaka mot. Det krävs stora misstag eller nedskärningar för att företag ska säga upp dig. 

4. Vikariat

Om du hellre vill jobba några timmar här, några timmar där och kanske ha mer än en arbetsplats kan vikariat vara ett alternativ. Det är en osäker inkomst och mängden arbete kan fluktuera. Vikariat kan också vara ett sätt att få en fot in i en ny, intressant bransch och samla lite arbetslivserfarenhet.

3. Interimt

Att jobba interimt innebär att du lånar ut dig själv och dina tjänster till olika företag. Du blir inhyrd över en period, det kan senare övergå till en tillsvidareanställning om båda parterna är nöjd, eller så går du vidare till nästa företag. Passar väl för chefer och konsulter som har mycket erfarenhet i sin bransch. Du kan få uppdrag förmedlade eller hitta dem själv. Läs mer om hur det fungerar hos Brightmill.

2. Eget företag

Du styr allting själv och bär fulla ansvaret för företaget. Bra val när du söker arbetsuppgifter som är svårt att hitta i en anställning eller när du vill vara din egen chef. Kräver hårt arbete och du saknar en del säkerhet som ett kollektivavtal erbjuder såsom lön under semestern, betalda sjukdagar och så vidare. Du kan läsa om att detta på Verksamt.

1. Distans

Att jobba på distans innebär att du och företaget sällan befinner er på samma plats. Företaget kan ligga i en annan stad eller annat land. OM du söker arbeten som inte finns nära hushållet men är oförmögen att flytta kan distans vara lösningen. Det passar också bra för dem som vill leva ett mer nomadiskt liv, de som gillar att resa och behöver miljöombyten för att må bra. Distansjobb med bra lön har ofta hög konkurrens. Mindre jobb såsom skribent, översättare eller säljare kan vara lättare att få men ger lägre lön istället.

3/5 (1)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap