Listor.se

Sveriges största listsajt

5 tips för att finslipa ditt CV

Har du nyligen blivit färdigutbildad och står arbetslös, eller står redo för ett nytt jobb då du helt enkelt tröttnat på ditt nuvarande? Eller är du färdigutbildad och aldrig ens sökt jobb? Oavsett livssituation så är det alltid svårt och förvirrande att skriva ett snyggt CV.

Som tur är finns det möjligheter för hjälp längst vägen. Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 5 tips som hjälper dig att skapa det bästa CV:t och göra dig extra attraktiv på arbetsmarknaden!

5. Se över vad som är A och O för ett bra CV…

…alltså tid och engagemang. Skriv inte ett enda CV och skicka ut samma till olika sorters tjänster du söker. Tänk på att olika tjänster söker olika personer och olika personligheter. Har du haft jobb inom cafébranschen? Så nämn det om du söker ett jobb på ett café eller en restaurang, men det är ganska onödigt att nämna om du söker kontorsjobb. Ett CV kan se ut på många sätt, men det viktigaste är att man är tydlig och verkar engagerad!

2. Det yttre spelar visst en stor roll

Layouten på ens CV är viktigare än vad man tror. Tyvärr är vi inte alla lika kreativa och tekniska, men som tur är finns det ett flertal mallar man kan ladda ned. Den här webbplatsen har några riktigt bra unika och professionellt utformade CV-mallar som kan öka dina chanser att få ditt drömjobb. Det kan vara en god idé att se över ditt CV innan du börjar skicka ut det, så visa en vän eller förälder först, så att de kan godkänna den.

3. Få dig själv att se bra ut

När du har hittat en mall du kan tänka dig använda dig av, ska du tänka på dig själv och vad du vill få ut med ditt CV. Det allra viktigaste du ska ha med i ditt CV är såklart dina kontaktuppgifter, gärna högst upp i CV’t. Det kan också vara en god idé att lägga till länk till LinkedIn, men inte andra sociala medier som Facebook eller Instagram. Håll det professionellt! Nästa steg är att introducera dig själv, vad du jobbat eller jobbar med och vilken utbildning du har. Vilka tjänster du ska inkludera på ditt CV beror ju helt och hållet på hur relevant det är för din nya arbetsplats och hur lång tid du arbetat där.

4. Dags för finslipning

Nu när det nödvändigaste är inkluderat så kan du alltid lägga till lite extra meriter:

–       Har du arbetat som volontär inom föreningar eller organisationer tidigare, så kan detta belysa ditt CV.

–       Har du språkkunskaper som är relevant för arbetsplatsen så nämn detta också.

–       Söker du en tjänst inom system eller IT, så nämn de program du har erfarenhet av.

–       Referenser behövs oftast endast på begäran, och då kan detta nämnas i CV. Tänk dock innan på om din tidigare chef kan tänka sig att lämna en referens till dig.

Men med finslipning så gäller det också att tänka på att inte överdriva eller skriva onödiga grejer. Du söker inte ens livspartner, så det är meningslöst att skriva dina intressen OM det inte är relevant för tjänsten du söker. Skriv inte ned kurser och projekt du hållt på med, om du inte tror att det ökar dina chanser för att få just det jobbet.

5. Ha tålamod och vänta

När du skickat iväg ditt CV till valda arbetsplatser är det bara att vänta och ha tålamod tills du får svar. Stressa inte, det rätta jobbet kommer att komma till dig utan att du ska behöva tjata dig till det.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap