Listor.se

Sveriges största listsajt

5 steg till ett perfekt CV

Perfekt CV

Om du vill ha någon som helst chans till ett bra jobb, är ett otroligt CV en nödvändighet. Om det är många sökanden till ett jobb så kommer troligtvis inte ett bra CV att räcka heller.

Som tur är så kan man göra hela processen ganska enkel för sig om man vet vad som ska anges på sitt CV. Här har vi därför i samarbete med NetVikings valt att lista 5 steg till ett perfekt CV!

 

5. Ha alltid detta på ditt CV

Det finns många olika sorters CV och du bör tänka på att en meritförteckning är en kortare variant, så det är inte riktigt samma sak. Tänk också på att alltid korrekturläsa ditt CV, eller be någon annan göra det, så att du inte får en massa onödiga fel i det. För att hålla det så organiserat som möjligt bör du dela upp ditt CV i olika kategorier, vilket kan göras enligt följande:

  • Dina personuppgifter.
  • Arbetslivserfarenhet – Tidigare jobb, praktik och dylikt.
  • Utbildningar & Studier.
  • Certifieringar, projekt och dylikt.
  • Dina referenser – Vem man kan kontakta, t.ex. tidigare arbetsgivare.

Genom att använda dessa kategorier är det ganska enkelt att hålla allting organiserat och lättläst. Om en kategori inte är relevant för dig så kan du istället stryka den om du föredrar det. Tänk dock på att försöka ange så mycket viktig information som möjligt, utan att göra det för långdraget.

 

4. Missa inte andra sektioner

Tänk också på att det finns andra sektioner du kan ha i ditt CV, beroende på vad du själv föredrar. Du kan bland annat ha en sektion om dina specialkunskaper. Här kan du ange sådana saker som kan hjälpa dig i arbetet, men som du inte har en officiell utbildning i. Ett enkelt exempel är om du till exempel programmerar på fritiden, men inte har gått någon kurs eller utbildning i det.

Andra sektioner man kan ha är en ”Om Mig”-sektion, sammanfattningar och så vidare. Men dessa är egentligen inte nödvändiga ifall du istället har ett personligt brev, som är nästan obligatoriskt för arbetssökande idag

 

3. Personligt brev

Om du vill ha de bästa förutsättningarna att få ett arbete så är ett personligt brev rekommenderat. Det här är ungefär som ett komplement till ditt CV och är ofta mer personligt. Det här brevet ska skrivas specifikt för varje arbete du söker.

I brevet ska du bland annat beskriva dig själv mer personligt och utförligt om vem du är, varför du vill ha jobbet och varför just du är lämpad för positionen du söker. Det här kan låta onödigt för enklare yrken, men det personliga brevet kan hjälpa dig markant oavsett yrket du söker.

Det behöver inte heller bli komplicerat att skriva brevet. Det ska vara formellt, men med en personlig ton. Det innebär också att du kan skriva det mer avslappnat än du skriver ditt CV. Tänk också på att det inte behöver bli otroligt långt, man behöver inte skriva sidor. Det räcker med en halv sida för de flesta. Det viktigaste är att all viktig information finns med som kan vara relevant för det jobbet du söker.

 

2. Gör det enklare för dig att skriva ett CV

Att skriva ett CV låter ofta komplicerat för många, men det behöver det inte alls bli. Du kan förenkla processen markant genom att använda dig av olika knep. Det kanske viktigaste, och vanligaste, knepet är att använda dig av cv mallar. Dessa ger dig en färdiggjord mall där du har alla rubriker i förväg. Du får också en fin design som ger dig ett snyggt CV som kommer att göra ett bättre intryck.

Tänk också på att du kan hålla det kortfattat. Ett CV behöver inte bli långrandigt och komplicerat, utan det viktiga är att all den viktiga informationen finns med. Du behöver till exempel inte ange onödig information som arbetsgivaren inte är intresserad av, utan bara det som du anser är relevant ska finnas med. Detsamma gäller det personliga brevet som inte heller behöver bli onödigt komplicerat.

 

1. Gå inte i fällor

Det finns en hel del fällor när man skriver ett CV. Du bör till exempel inte bli för personlig eftersom det kan ge ett oseriöst intryck. Det finns en del arbetsgivare som föredrar mer personliga och skämtsamma CV, men samtidigt så kan det slå fel och du kan istället framstå som oseriös och oprofessionell. Så tänk på det innan du sätter dig ned och börjar skriva. Det finns många exempel på dåliga CV på nätet, så du kan använda dessa som exempel om du känner dig osäker på vad som menas.

 

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap