Listor.se

Sveriges största listsajt

5 sätt att lära sig mer effektivt

Det är inte omöjligt att lära sig nya saker som vuxen! Det är faktiskt sant. Däremot är vi duktiga på att sätta upp hinder för oss själva som gör att vi inte lär oss på ett effektivt sätt. Det är då som känslan av hopplöshet kommer krypandes och vi ger hellre upp än att fortsätta framåt. 

Det finns som tur väl knep för att lära sig nya saker på bra och effektiva sätt. Det spelar ingen roll vad det är vi. Det enda vi behöver göra är att tänka på följande fem saker som enligt neurovetenskapen leder till en bättre inlärning. 

5. Syfte och nyfikenhet

Det är svårt att lära sig något nytt om du inte känner en naturlig koppling till ämnet du ska lära dig. Inlärningen sker mycket enklare om det finns ett syfte bakom varför du ska lära dig det nya programmet, tekniken eller vad det nu kan vara. Om du vill lära dig ett nytt språk kommer inlärningen att bli enklare om du vet att du har användning för det.

Att lära sig ett nytt språk är något som många vuxna drömmer om men som av olika anledningar sällan blir av. Många tror att nya språk är något vi slutar att lära oss ju äldre vi blir. Det här är helt fel. Istället handlar det om att du måste vara nyfiken på språket och att du hittar ett inlärningssätt som passar dig. Babbel erbjuder grundläggande och avancerade kurser i flera av de populäraste språken. Deras verktyg ger alla möjligheten att lära sig både ett och två nya språk. De har nybörjarkurser, påbyggnadskurser samt ordböcker och gloslistor. Allt material finns tillgängligt på nätet och alla övningar och lektioner är effektiviserade för en optimal inlärning.

4. Sömn

En anledning till att du kan ha svårt att lära dig nya saker är för att du sover för lite. Studier har visat att vår kognitiva förmåga försämras med 30 procent efter en natt utan sömn. Efter två nätter sjunker förmågan till 60 procent. Ännu värre är det när dålig sömn kombineras med stress. Då försämras också vår förmåga att minnas saker. 

Utan sömn, och framför allt REM-sömn eller drömsömn, får frontalloben i hjärnan inte vila. Det är den delen som vi använder för att få tillgång till minnet i stressiga situationer och är inte den utvilad kommer vi att få svårt att hämta information från minnesbankerna. Det är också under djupsömnen som långtidsminnet lagras och vill du bli bättre på att lära dig nya saker, och komma ihåg dem, ska du se till att få en god natts sömn. 

3. Dötid

Dötid eller tid för ingenting hör inte till vanligheten i dagens uppkopplade samhälle. Men det är ett mycket effektivt sätt för att öka vår inlärningsförmåga. När du har lärt dig något nytt, t.ex. när du har läst ett kapitel i en kursbok, ska du sätta dig ned och gör ingenting. Titta inte på mobilen eller starta teven. Låt den nya informationen sjunka in. Det ger dig tid att reflektera över vad du har lärt dig och hjälper dig att sätta informationen i kontext med dess syfte. 

2. Återhämtning

Stress är en bakomliggande faktor för att vi inte lär oss nya saker på ett effektivt sätt. När vi är stressade utsöndras hormonet kortisol. Det hjälper oss att hantera stressiga utmaningarna och när vi vilar och återhämtar oss sjunker det igen. Om vi inte återhämtar oss fortsätter kortisolet att utsöndras och kan förhindra inlärningen. Även om hormonet kan hjälpa oss genom utmaningar har det på lång sikt en negativ inverkan på hippocampus, vilken är den delen av hjärnan som lagrar minnen. Du kommer alltså att ha svårare att komma ihåg de nya sakerna du har lärt dig, och allt annat för den delen. 

Se till att prioritera din återhämtning. Försök att hitta en balans mellan arbetslivet och fritiden genom att sätta upp regler för när arbetsdagen slutar och fritiden börjar. Öva också på att säga nej och ta inte på dig mer ansvar än du känner att du hinner. 

1. Träna hjärnan

Hjärnan är en muskel. För att den ska bli stark och hålla sig frisk måste den tränas, precis som alla andra muskler i kroppen. Att lära sig nya saker är ett sätta att hålla hjärnan ung och frisk. Faktum är att studier har visat att äldre personer uppvisar bättre kognitiva förmågor om de får lära sig nya saker än om de bara löser korsord eller deltar i sociala aktiviteter. Detta har lett till spekulationer om att ett ständigt lärande faktiskt kan sakta ned hjärnans åldrande.

Du är aldrig för gammal för att lära dig nya saker! Ju mer du effektiviserar din inlärning desto snabbare kommer du att samla på dig ny kunskap. Ge dig själv tid och välj ämnen som intresserar dig. Då kommer det inte att dröja länge innan du är flerspråkig och kunnig i alltifrån programmering till matlagning, eller vad det nu är du vill lära dig.  

5/5 (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap