Listor.se

Sveriges största listsajt

5 odödliga parfymklassiker

Dofter, dofter, dofter. Människans kärlek till vad som luktar gott går inte att underskatta. Det äldsta bevarade beviset för parfymer är över 4 000 år gammalt från dåvarande Mesopotamien. Därefter har parfymen varit en ständig följeslagare i människans värld. Här nedan listar vi, i samarbete med Filmtopp Media, några av alla våra odödliga parfymklassiker. 

Flera av märkena bakom dessa klassiker hittar du på Perfumedreams, som erbjuder parfymer på nätet till billiga priser. Frågan är vilken sort som passar dig allra bäst?

 

5. L’Air Du Temps av Nina Ricci


L’Air Du Temps lanserades 1948 i det andra världskrigets efterspel. För att fånga längtan efter och hylla fredens efterlängtade återkomst, bestämde sig Nina Riccis modehus för att utveckla en ny och innovativ parfym för sin kvinnliga klientel.

”L’Air Du Temps” betyder på franska ”tidens ande” och blev en omedelbar succé. Den vackra flaskan produceras än idag och kröner många sminkbord runt om i världen.

4. Opium av Yves Saint Laurent


Syftet med Opium var givetvis att vara lika förförisk som namnet indikerar. Denna high end-parfym av Yves Saint Laurent har blivit en odödlig klassiker och känns på något sätt som en doft från en annan tid, då inga av de frukttoner som är så populära att använda idag, används.

3. Joy av Jean Patou


Joy är möjligtvis inte den kändaste parfymen men kanske den flådigaste. En enda uns av denna guldliknande vätska, som initialt gavs till 200 av Patous frästa kunder under den stora depressionen, sägs ha innehållit 10 600 jasminer och 336 rosor. Det var inte heller för något som det kända citatet ”Joy luktar som pengar som har klätt upp sig för en utekväll” blev världskänt.

2. Diorissimo av Christian Dior 


För alla som kan sin parfymer är Christian Diors Diorissimo lika självklar på den här listan som Chanel No. 5. Doften, som inspirerades av upphovsmannens favoritblomma, liljan, har förnyats och förfinats sedan 1956. Dagens version har också noter av blomfoder och en mjuk bas av sandelträ.

1. Chanel No. 5 av Coco Chanel


Chanel No. 5 är på många vis parfymernas parfym. Frågan är om någon annan doftsamling är lika ikonisk som denna. Chanels succérecept bjuder på underbara toner av aldehyd, jasmine och vanilj. No. 5 lanserades redan 1921, men det var på femtiotalet den skulle få sitt stora genombrott när Marilyn Monroe blev dess stora förespråkare.

4.33/5 (3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap