Listor.se

Sveriges största listsajt

5 miljövänliga kaminer för minskad klimatpåverkan

Med ökat fokus på vår miljö och vad vi som privatpersoner kan göra för att bromsa upp den negativa trenden har medvetenheten för miljövänliga kaminer också blivit mer vanlig. Kanske inte minst på grund av EU:s diskussion om braskaminers koldioxidutsläpp och Boverkets förnyade krav.

En kamin har alltid varit en självklar installation i det svenska hemmet. Med högre krav på byggnaders termiska kapacitet och fokus på koldioxidutsläppet från den byggda miljön har dock kaminen börjat fasas ut. Det låter som en tråkig trend för kaminen och den mysiga samlingsplatsen för familjen. 

Med anledning av detta har vi i samarbete med en av våra partner listat 5 kaminer som både är miljövänliga, mysiga och som har lägre värmekapacitet än en klassisk braskamin.

5. Etanolkamin

Etanolkaminer drivs på det miljövänliga, förnyelsebara bränslet bioetanol som varken sotar eller ryker. Det betyder att en etanolkamin installeras utan krav på skorsten eller extra ventilation. Installationsmöjligheterna är därför nästan oändliga och du kan enkelt skapa din egen kaminram som passar till just din inredning och smak.

Etanolkaminer har äkta lågor, avger en del värme och därför ska säkerhetsavstånd till kaminen hållas för att undvika brandfara. Det finns idag också en uppsjö av designkaminer som brinner på bioetanol på marknaden för den stilmedvetna personen.

4. Kaminkassett

Om du redan har en braskamin installerad hemma, som du inte längre använder, finns det bioetanolkassetter eller hybridkasetter som enkelt placeras in i den befintliga kaminramen. Det gör att du fortfarande kan njuta av, till exempel, din eleganta kakelugn, trots att skorstenen kanske inte längre är godkänd. Kassetterna är miljövänliga och din kamin kommer inte avge några skadliga avgaser.

3. Elkamin

Elkaminer kopplas direkt in i ett eluttag och skapar vackra lågor av avancerad och modern LED-teknologi. Med ett grönt elavtal har du därför minimal miljöpåverkan från din elektriska kamin.

Utvecklingen av elkaminen går ständigt framåt och idag finns det många olika installationsalternativ att välja mellan. Ställ din elkamin fritt i rummet, häng den på väggen eller bygg in den i en vägg eller möbel. Elkaminer kan dessutom fås med eller utan värme och de flesta enheter styrs bekvämt med en fjärrkontroll eller display. Med autentiska, men imiterade lågor, är kaminen inte brandfarlig och kräver ingen skorsten vid installation.

2. Vattenångekamin

En av nykomlingarna på kaminmarknaden är vattenångakaminen, även kallad opti-myst, som skapar förtrollande lågor av vattenånga och LED-ljus. En opti-myst kamin är en typ av elektrisk kamin och ska därför kopplas till ett eluttag för att fungera. Precis som med klassiska elkaminer styrs även en modern vattenånga kamin i de flesta fall med fjärrkontroll och har inget krav på skorsten eller extra ventilation.

Om du inte vill ha någon värmeeffekt från din kamin, till exempel om du bor i en nybyggd och välisolerad lägenhet, är en opti-myst kamin perfekt. Lågorna från vattenångan och den moderna LED-tekniken är inte brandfarliga eller varma och du kan placera eller bygga in en opti-myst insats nästan vart som helst.

1. Gasolkamin

Gasolkaminen är inte det mest miljövänliga alternativet på marknaden, men utsläppen från kaminen är minimala i jämförelse med en traditionell braskamin när den används och omnämns därför ofta som en miljövänlig kamin.

Värmeeffekten från gasolkaminen är relativt kraftig och därför är denna kamintyp perfekt som en sekundär värmekälla som kan hjälpa med att minska energiförbruket under kallare perioder. Kaminen skall installeras av en certifierad fackperson och kräver extra utsug för att utleda gaserna från förbränningen.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap