Listor.se

Sveriges största listsajt

5 fördelar med att hyra i stället för att köpa bostad

Vill man äga ett hem i dagens bostadsmarknad behöver man inte bara besparingar, oftast behöver man även bostadslån. Framtiden handlar om att ta hand om det som redan finns. Många väljer hellre att hyra än att sätta sig i skuld.

Vare sig man som liten drömde om att bo i den stora staden, på en bondgård eller mitt i en djungel så kanske det inte känns lika rimligt nu när man är äldre. Men det ska inte stoppa en från att hitta sitt dröm boende. Det finns många alternativ till att äga en bostad. I stället för att köpa kan man hitta hyresbostäder för mycket mindre pengar än klumpsumman man skulle behöva köpa den för.

Varför köpa när man kan hyra

Det finns många skäl till att man hyr en bostad i stället för att köpa en. Här har vi i samarbete med en av våra partners listat några av de största fördelarna med att hyra i stället för att köpa en bostad.

5. Slipp lån och amortering

Den kanske främsta anledningen till att folk vänder sig till hyreslägenheter i stället för att köpa en bostad är det simpla faktum att de då slipper tänka på lån och amortering. Även om det generellt sett lönar sig att köpa ett hus med ett lån är det inte alla som kan leva med att betala av en skuld resten av livet. Samtidigt är det inte alla som har möjlighet för att ens få ett lån beviljat.

4. Du slipper binda dig till något under en längre period

Köper du ett hus eller en lägenhet kan du inte bara ångra dig dagen efter. Eller jo visst, ångra dig kan du men det finns inte riktigt någon utväg. Du kan inte lämna tillbaka bostaden till ägaren innan dig. Köper du en bostad binder du dig således till något under en längre period. Bor du i en hyresbostad kan du vanligtvis flytta inom en månad eller ett år beroende på kontrakt. 

3. Hyresvärden betalar för underhåll

Med en egen fastighet står man själv för alla kostnader som gäller underhåll. Bor du däremot i en hyresbostad betalar hyresvärden för de allra flesta utgifter. Det kan röra sig om allt från en vattenläcka till att måla om köket eller byta ut vitvaror. Det allra mesta kan bli kompenserat, men hör för säkerhetsskull med din hyresvärd innan du påbörjar någon renovation själv.

2. Mycket finns i bostaden redan

Även om en hyresbostad i förstahand normalt står tom när man flyttar in finns det ändå en hel del saker i bostaden. Vitvaror är installerade, vilket gör att man både spar pengar och tid. Flyttar du däremot in i en egenköpt bostad ska du själv stå för detta. 

1. Stor skillnad i månadskostnader, sophantering och vatten

I hyresbostäder är de månatliga bostadskostnaderna vanligtvis alltid de samma. Om man däremot själv köper en bostad kommer dessa priser variera från månad till månad. Är man inte beredd på dessa prisfluktuationer kan det vara svårt att planera sin budget och då kan det sluta med att man inte längre har råd att bo i sin köpta bostad.

Dessa är några av dem främsta skillnaderna när det kommer till att köpa bostad i stället för att hyra. Kostnadsskillnaden är stor. Om man köper en bostad förväntar man sig oftast att månadsavgifterna kommer att gå ner, men det är inte alltid fallet.

Men det är inte bara kostnader för att leva i sin nyinköpta bostad. Vare sig den är nybyggd eller byggd på tjugotalet så kan renoveringskostnader tillkomma. Dem vill man undvika så mycket man kan, för om man äger bostaden vill man att renoveringen ska gå rätt till och då kommer det att kosta.

1/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap