Listor.se

Sveriges största listsajt

5 enkla och realistiska sätt att spara pengar

Att spara pengar i vardagen kan kännas som en omöjlig uppgift. Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 5 tips på hur du enkelt kan spara pengar på ett realistiskt sätt. Håll till godo!

Att komma igång med sparande och att spara pengar för ett specifikt ändamål är aldrig lätt. Oavsett om du sparar till ett hus, en bil eller en semester, kan du stöta på många hinder på vägen mot ditt mål. 

Det finns tusentals artiklar online som beskriver olika sätt att spara pengar på. Men hur vet du vilket sätt som är rätt och realistiskt för just dig? Med hjälp av tipsen i den här listan kommer du vara på väg mot ditt mål, oavsett om det är ett fullt sparkonto, renovering av badrummet eller den där efterlängtade resan till Bali.

Spara pengar på 5 sätt

5. Ta reda på hur du spenderar dina pengar 

Det första steget i att spara pengar är att ta reda på hur du spenderar dina kontanter idag. Du kan inte planera för framtiden om du inte har en bra uppfattning om vad som händer just nu. Att få en översikt av dina utgifter är ett utmärkt sätt att ta reda på var du kan ha dolda kostnader. 

Dolda kostnader inkluderar små saker som torkar ut dina sparkonton – saker som månadsabonnemang du aldrig använder eller den proteinshaken du alltid köper efter träningen på gymmet. Dessa små saker kan kosta dig i det långa loppet. Om du till exempel har tre 300 prenumerationer på 300 kronor i månaden som du aldrig använder, skulle du i slutändan slösa bort 10 800 kronor per år. Det är pengar du istället kan lägga på din drömsemester eller ditt pensionssparande.

Det finns massor av verktyg där ute som hjälper dig att spåra utgifterna. Du kan också göra det på gammaldags sätt och helt enkelt skriva ner allt du spenderar. Spåra dina utgifter i minst en månad för att få grepp om finansiella läckor. När du har en översikt över hur du spenderar kan du gå vidare till nästa (fruktade) steg: att skapa en budget.

4. Skapa och hålla fast vid en utgiftsplan

Många hävdar att känslan kring ordet ”budget” är i nivå med hur vi känner för ord som ”banta” Det associeras med tankar om begränsning, elände, förnekelse och berövande. Så hur hanterar du sådana negativa tankar? Ändra din syn på ämnet.

Uppdatera tanken på en budget: Tänk på den som en ”utgiftsplan” istället för några jobbiga begränsningar som du måste följa. Grunderna i en utgiftsplan på nybörjarnivå handlar om kontanter i förhållande till utbetalningar. För att skapa en hållbar utgiftsplan bör du följa den välkända regeln 50-30-20. Denna regel gör det möjligt för 50 procent av din inkomst att gå till dina behov (bostäder, mat, transport etc.), 30 procent av din inkomst till bekvämligheter (nya kläder, nya skor, en ny gräsklippare) och 20 procent av din inkomst till besparingar och återbetalning av skuld. Den här typen av balans kan göra en budget eller en utgiftsplan mer hanterbar för din hjärna – och ditt liv.

3. Betala av besvärliga skulder

Det är ingen hemlighet att skuld är ett problem för alla. Det finns många teorier och förslag på det bästa sättet att betala av skulder. Det enklaste och mest effektiva sättet är att börja med skulden med den högsta räntan. Det betyder vanligtvis att ta itu med smålån och kreditkort först. Du kan till exempel samla lån för att sänka dina räntekostnader. Hos loanscouter.com kan du jämföra olika långivare för att hitta det lån som passar dig bäst.

När du samlat dina lån och fått översikt av din totala skuld är det dags att hålla sig borta från kreditkorten. Gör ditt bästa för att röra dig inom dina medel och håll kreditkortsutgifterna nere. Om du betalar med kreditkort, betala av skulden så snart som möjligt. Använd din utgiftsplan som riktlinje och håll fast vid den.

2. Sätt ett realistiskt besparingsmål och ”betala dig själv först”

Ett av de viktigaste sätten att säkerställa att du lyckas spara är att sätta realistiska mål och alltid betala dig själv först.

För att sätta ett realistiskt mål väljer du något du känner dig motiverad att spara för. Det kan vara ett hus, en båt eller helt enkelt en semester. Vad det än är, undersök hur mycket du behöver spara för att nå målet under din angivna tidsperiod. När du vet hur mycket pengar du behöver, gör en plan för att sakta komma närmare ditt mål.

Din plan bör innehålla något som experter på privatekonomi kallar ”betala dig själv först”. Denna metod är en automatisk form av besparingar där du dirigerar en del av din inkomst direkt till ett sparkonto eller annat investeringskonto. Eftersom det automatiserar besparingarna behöver du inte tänka på det och saldot kan långsamt växa mot målet.

1. Gör sparandet till ett spel och använd 10-procentregeln

Lite mer spänning i vardagen skadar aldrig. Och det är ingen hemlighet att spel och tillämpning av spelregler i det verkliga livet kan förbättra resultat. Det finns massor av appar du kan ladda ner som gör till sparande till ett underhållande spel. Om du inte är intresserad av att spela ett sparspel, kanske 10-procentregeln kan fungera för dig istället.

10-procentregeln säger att när du inte är säker på exakt hur mycket du bör spara, bör du skicka 10% av din inkomst till sparkontot varje månad. Genom att försöka uppnå 10 % kan du se till att du lever inom dina medel och samtidigt komma närmare dina sparmål.

Slutligen

Förhoppningsvis har ovanstående tips gett klarhet och inspiration till framtida sparande. Genom att följa dessa fem realistiska tips har du högre chans att uppnå dina sparmål, och ge dig och dina nära och kära en säkrare ekonomisk framtid.

1/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap