Listor.se

Sveriges största listsajt

5 branscher där robotar kommer göra skillnad i framtiden

5 branscher där robotar kommer göra skillnad

En uppsjö av olika typer av industrirobotar fortsätter att leta sig fram till nya arbetsplatser där de kan göra nytta, och marknaden växer för varje år som går.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat fem branscher som använder denna nya teknik för att öka effektiviteten och göra livet lite enklare för både företag och konsumenter.

5. Sjukvård

Framsteg inom robotforskning har potential att ändra en mängd olika vårdmetoder, såsom kirurgi och rehabilitering men även terapi och mer vardagliga aktiviteter. Robotinstrument som används inom hälso- och sjukvården är inte utformade för att ta över vårdpersonalens uppgifter utan snarare för att underlätta deras arbete. Robotar kan till exempel hjälpa sjuksköterskor att lyfta patienter som är äldre eller orörliga. Terapeutiska robotar kan trösta patienter som lider av psykiska problem genom avancerade system av sensorer, mikrofoner och kameror.

4. Lantbruk

För att öka produktiviteten och samtidigt sänka de totala kostnaderna har jordbruksindustrin arbetat aktivt för att anta olika former av robotteknik. Jordbrukare har redan använt traktorer och skördare som styrs med hjälp av GPS. Nyligen har man ökat den experimentella användningen av autonoma system som automatiserar bestyr som beskärning, gallring, klippning, besprutning och avlägsnande av ogräs. Sensorteknologi används också för att hantera skadedjur och sjukdomar som påverkar grödor.

3. Matberedning

En av de mer extravaganta framstegen inom robotteknik kommer snart att finnas i köket. Automatiserade och intelligenta robotar kommer att kunna förbereda och laga hundratals måltider i ett storkök och minska arbetsbelastningen för människor. Robotkockar kommer att kunna styras via en smartphone, och när man väl valt ett recept och plockat fram behållare med färdigskurna ingredienser kan roboten laga en förutbestämd måltid både snabbt och effektivt.

2. Tillverkning

Industrirobotar används redan idag i många delar av tillverkningsindustrin, för att öka produktiviteten och effektiviteten samtidigt som produktionskostnaderna sänks. I likhet med vårdindustrin samarbetar många tillverkningsrobotar med människor för att utföra repetitiva, monotona eller invecklade uppgifter under en människas vägledning och kontroll. Med dessa maskiner värderas precision mer än hastighet, liksom förmågan att omprogrammeras för specifika uppgifter av olika storlek och komplexitet. Industrirobotar blir också säkrare att använda. Kameror, sensorer och automatiska avstängningsfunktioner gör det möjligt för robotar att känna av och hålla sig borta från människor på arbetsplatsen.

1. Militär

Inom militär- och säkerhetssektorn används robotteknik inom många områden. Ett mycket synligt område omfattar obemannade drönare. Dessa maskiner kan användas för övervakning och support på slagfältet. Militära drönare som flyger över krigs- och konfliktområden, i gisslansituationer och vid naturkatastrofer kan bedöma risknivåer och förse soldater och officerare med information i realtid. Vid katastrofinsatser kan drönare snabbare komma åt farliga områden och med stor precision.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap