Listor.se

Sveriges största listsajt

20 klassiska GB-glassar genom tiderna

GB Glace, som fram till 1991 hette Glace-Bolaget, är Sveriges största glasstillverkare. Företaget grundades 1942 och 15 år senare slog man i Flen upp portarna för Sveriges första glassfabrik. Här har vi listat 20 klassiska GB-glassar genom tiderna

Man brukar säga glassen fick sitt stora genombrott i Sverige på 50-talet och sedan dess har glasskonsumtionen ständigt ökat. Efter Norge är Sverige faktiskt det land i Europa där man smäller i sig mest glass – 2010 fick vi i oss hela 97,9 miljoner liter glass enligt Jordbrukverkets statistik!

Med det sagt är det inte så konstigt att vi har en alldeles särskild relation till den svalkande sötsaken, och här har vi därför listat 20 klassiska GB-glassar som kommit och gått genom åren. Ladda upp med en strut eller en pinne – glass-cravings utlovas!

20. Twister

twister

Twister som först introducerades under namnet Spirello kanske inte känns som en riktig klassiker för många, men den skruvade isglassen har faktiskt funnits i GB:s ordinarie sortiment i över 20 år.
 
 

19. Pajaspinne

pajaspinne

Pajaspinnen med kolaglass, hallonöverdrag och chokladtopp var bara med i GB:s sortiment ett enda år, 1965, men är trots detta en riktig klassiker! Detta eftersom det var på Pajaspinnens glasspapper vi för första gången fick stifta bekantskap med den numera ikoniska GB-glassgubben, Clovve.
 
 

18. Lollipop

lollipop

Lollipop var en rund rosa glass med karamellsmak och var den första glass som hade tugummipinne istället för den vanliga i trä. Glassen introducerades 1984 men ersattes redan året efter med den gula Dubbel-Pop, som dock även den försvann snabbt ur sortimentet.
 
 

17. Storstrut

storstrut

En Storstrut är precis vad det låter som – en stor jävla strut med vaniljglass och chokladöverdrag. Glassen lanserades redan på 60-talet och såldes fram till 1994 då den ersattes av Magnum-struten.
 
 

16. GB-trumma/Stortrumma

gbtrumma

GB-trumman introducerades 1961 och fanns då i två varianter, Stortrumma och Lilltrumma. År 1970 bytte bägaren med vaniljglass och jordgubbsrippel namn till GB-trumma, och den försvann så småningom ur sortimentet 1977.
 
 

15. Päron-splitt

paronsplitt

Päron-splitt finner man numera i GB:s klassikerlåda och glasspinnen har faktiskt hängt med ända sedan 1970 då den introducerades under namnet Wild West.
 
 

14. Magnum

magnum

Ett av glassvärldens starkaste varumärken, Magnum, ägs av Unilever men marknadsförs av GB och introducerades 1989. Originalet, Magnum Classic, består av vaniljglass täckt med mörk choklad och var den första som lanserades i raden av Magnum-glassar. Numera finns det ett stort sortiment av Magnum och varje år lanseras det flera nyheter.
 
 

13. Cornetto

cornetto

Strutglassen Cornetto började tillverkas i Italien 1959 och kom till Sverige först 1981 då GB intruducerade den i sitt glassutbud. Sedan dess har smakerna varierat på den populära struten som bland annat funnits med popcornsmak!
 
 

12. Calippo

calippo

Isglassen Calippo introducerades först under namnet Pop-Up 1985, men bytte till sitt nuvarande namn 1990. Smakerna på den klämmiga glassen har varierat under åren med allt från cola, citron, jordgubb, ananas, apelsin samt årets nyhet bubbelgum.
 
 

11. Lakritspuck

lakritspuck

Lakritspuck som fått sitt namn från sin form, lanserades 1982 till det högst överkomliga priset 2,75 riksdaler. Glassen fick dåliga betyg i testpanelerna, men blev en dundersuccé och man sålde hela 26 miljoner lakritspuckar, jämfört med de 6 miljoner man räknat med. Lakritspuck togs ur sortimentet 1994, men har sedan dess gjort några korta gästspel på GB:s glasskarta.
 
 

10. X-15

x-15

Rött på toppen, gult i mitten och grönt längst ner. Den gamla godingen X-15 lanserades 1980 och var en isglass i form av en rymdraket med tre olika fruktsmaker. Senare kom även andra varianter som X-17 och X-21, men med andra färger och smaker.
 
 

9. Top Hat

tophat

Den klassiska struten Top Hat introducerades första gången i GB:s sortiment redan 1956 och hängde kvar ända till 1994. Struten med gräddglass och choklad och jordgubbsrippel blev en mycket saknad favorit och glassen återintroducerades i sortimentet 2007.
 
 

8. Puckstång

puckstang

Puckstången var med i GB:s sortiment redan fån företagets start 1935 och fanns då i två varianter, Puckstång och Chokladpuck. Sedan dess har Puck-glassen funnits i många olika varianter, bland andra Storpuck, Nötpuck, Pistagepuck, Puschpuck, Lakritspuck och Guldpuck.
 
 

7. Nogger

nogger

Den goda klassikern Nogger lanserades i Sverige 1979 och består av vaniljglass med nougatfyllning och nougatöverdrag. År 2005 införde man lakritsvarianten Nogger Black, vilket utlöste en debatt om glassrasism.
 
 

6. Tip Top

tiptop

Stortstuten Tip Top vars föregångare hette Big Top är en klassisk våffelstrut med vaniljglass och chokladöverdrag, samt med en stor nougatkula i mitten. Mums!
 
 

5. Piggelin

Piggelin är den minsta glassen i GB:s sortiment men inte desto mindre god! Isglassen med tuttifruttismak lanserades 1972 och fanns då även i en apelsinvariant.
 
 

4. Daimstrut

daimstrut

Daimstruten upfanns av medarbetare på Marabous fabrik och introducerades i GB:s sortiment 1987. Succén var omedelbar och Daimstruten blev årets mest sålda glass. Populariteten har hållit i sig sedan dess och glassen är idag en av företagets mest sålda.
 
 

3. Igloo

igloo

Den karaktäristiska isglassen Igloo med två pinnar har ingått i GB:sortiment sedan 1961, och har funnits i en mängd olika smaker. Numera säljs Igloo endast i storförpackning.
 
 

2. 88:an

88an

Monsterklassikern 88:an består av vanilj- och choklasglass med ett nörkrokantöverdrag och lanserades 1964 av Trollhätteglass, som gick samman med GB 1973. Ett par gånger har varianter av klassiskern lanserats, som 1975 då 89:an med bland annat svartvinbärsfudge gjorde ett kort gästspel, eller 2002 då lakritsvarianten 88:an Black intog frysdiskarna.
 
 

1. Sandwich

sandwich

GB:s megaklassiker Sandwich med vaniljglass mellan två chokladkex lanserades 1972 och kostade då endast en krona. Under 2000-talet har vi sett flera olika varianter, till exempel Sandwich lussekatt och Sandwich pepparkaka. Men inget slår originalet!

3.56/5 (102)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap