Listor.se

Sveriges största listsajt

16 saker du inte visste om Oktoberfest

Oktoberfest är i full gång! Förhoppningsvis har alla entusiaster för länge sedan bokat sitt bord – det är aldrig för tidigt att börja planera för nästa års festligheter. Det är snarare så att det faktiskt nästan alltid är försent.

Varje år växer sig festligheterna större och i dagsläget lockar Oktoberfest mer folk under 16 dagar i München, än vad Grand Canyon gör på ett år. Hotellsöksidan trivago har här listat 16 saker du inte visste om Oktoberfest som kan få den mest oerfarna ölturisten att framstå som värsta proffset. PROST!
 
 
 

16. Håll koll på dina prylar

lostandfound
Bild: © Germanpulse.com

Hittegodsavdelningen är alltid överfull efter 16 dagars ölande. Allt från barn till löständer lämnas in här, så var inte alltför säker på att du kommer få tillbaks något som en gång tappats bort. En av de vanligaste prylarna som lämnas in är förlovningsringar. Håll i din partner också, kanske?
 
 

15. Sången förenar

oktoberfestsang
Bild: © lifetime-of-memories.blogspot.se

Om du vill bonda och vara med i gänget – sjung med. Den bayerska kulturen handlar mycket om att gemensamt skråla till diverse sånger. Träna innan eller mima på plats.
 
 

14. Snåla inte med dricksen

dricks
Bild: © Teespring.com

Om du vill bonda med personalen – dricksa. Ju mer dricks, desto smidigare servering. Och ju mer ögonfransar – desto trevligare vakter.
 
 

13. Undvik Bierleiche-fällan

bierleiche
Bild: © Ryot.org

Låt dock inte smidig servering stiga dig åt huvudet. Tyskarna har ett ord för de som inte kan hantera Oktoberfest – Bierleiche (öl-lik) – och det är ingenting du vill bli kallad för. Drick mycket vatten och låt salta kringlor och korv fylla magen.
 
 

12. Håll koll på var du sätter fötterna

svep
Bild: © YouTube

Ett annat tips för att undvika att förvandlas till ett Bierleiche – sätt inte upp foten på bordet när ni står på bänkarna och skrålar. En fot på bordet står för att du är redo att svepa ölen i ditt glas, och effekten av detta kan vara ett helt tält som hejar på dig. Inte läge att backa ur då direkt.
 
 

11. Kom i tid

komitid
Bild: © Alexandra Butts

Kom i tid till tälten. Runt fyra finns det oftast fortfarande chans att haffa ett bra bord som inte blivit reserverat. Denna tid verkar dock sättas tidigare och tidigare för varje år som går.
 
 

10. Go local

massbier
Bild: © Luiz Eleno

Ölet som bryggs enkom för Oktoberfest kommer till i speciella lokala bryggerier i München och för kallas Maß samt serveras i enlitersglas
 
 

9. Dress for success

lederhosen
Bild: © Public domain

Skaffa ett äkta par lederhosen eller en Dirndl. Lederhosen är för karlarna och Dirndl för kvinnorna. Ombytta roller funkar givetvis också. Håll dock noga koll på åt vilket håll personen i Dirndl har sin rosett. Att ha den till vänster betyder att du är singel, till höger att du är tagen och rakt fram står för oskuld.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]
 
 

8. Undvik hatten

oktoberhatt
Bild: © Festivities Catering

Ha inte på dig ”oktoberfest-hatten”. Det är förbehållet riktiga tyskar med några år på nacken. Om du tar på dig densamma, avslöjar du dig genast som den turist du är.
 
 

7. Lämna aldrig bordet

oktoberbord
Bild: © Instrumentali

Något annat som är ett riktigt rookiemisstag är att lämna bordet tillsammans med ditt sällskap. En ouppmärksam sekund, och era platser är borta. En håller vakt om platserna, den andra hämtar mer öl/pudrar näsan.
 
 

6. Nyckelfraserna

oktoberfraser
Bild: © AP/Getty Images

Tyskarna älska sin tyska. Med inslag av lite bayerska, givetvis. Lär dig de fundamentala meningarna på deras språk och du är en given succé och väl värd en skål (prost):

– ”Entschuldigung, ist es hier ein Platz frei für mich und meine Freunde?” (ursäkta, finns det plats för mig och mina vänner här?)
– ”Ein bier bitte” (en öl tack)
– Oans, zwoa, drei, g’suffa! (ett, två, tre – botten upp!)

 
 

5. Regler är till för att älskas

oktoberregler
Bild: © IB Times

Tyskar älskar regler, vilket kan innebära flera saker. Har du inget bord får du ingen öl. Är du otrevlig får du ingen öl. Är du för full får du ingen öl. Försöker du argumentera om reglerna, får du ingen öl.
 
 

4. Välj rätt tält

oktoberfest-tents
Bild: © Nichoulaus Shupe

Välj rätt tält när ni bokar bord. Vilket tält du väljer säger mycket om din personlighet, då alla tält har olika nischer. I Hippodrom hänger kändisarna, Augustiner ska vara det mest familjevänliga och Bräurosl har en resident-yoddlare. Läs på om de övriga elva tälten och hitta det perfekta för dig.
 
 

3. Var ute i god tid

boka
Bild: © Public domain

Lär av tyskarna och boka ditt bord i januari. Ja, januari. Att anlända till München utan ett bokat bord är ett rookie-misstag du inte vill göra. Hotell och flyg likaså.
 
 

2. Korvfest

korvfest
Bild: © OnSwitch Digital

Sen 1810 har traditionen hållits stadig i staden av öl, lederhosen och korv. Och inte lite korv heller – uppåt en kvarts miljon korvar och cirka en halv miljon grillade kycklingar beräknas gå åt till alla hungriga ölfantaster.
 
 

1. Oktoberfest i september?

septemberfest
Bild: © Public domain

Oktoberfest firades från början i oktober, men efter ett par år insåg man att vädret aldrig höll måttet och bestämde därför att börja fira redan i slutet av september istället. Festens ursprung var ett kungligt bröllop, nämligen det mellan kronprins Ludwig och hans Therese av Saxony-Hildburghausen.
 
 
 
Om trivago:
Resenärer kan hitta sitt ideala hotell till lägsta möjliga pris på www.trivago.se. trivago är en söksida på nätet som jämför hotellpriser från över 700,000 hotell från drygt 150 bokningssidor världen över, och erbjuder samtidigt ca 120 miljoner hotellrecensioner – ackompanjerade av runt 14 miljoner foton. Hitta enkelt det bästa hotellet för din vistelse genom att använda trivagos olika sökfilter och valmöjligheter. 45 miljoner besökare varje månad använder trivago för att spara i genomsnitt 35 % per bokning.

5/5 (2)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap