Listor.se

Sveriges största listsajt

15 vidriga delikatesser

Den svenska surströmmingen bleknar i kontrast med de flesta av maträtterna på denna lista över vidriga delikatesser. Vad är egentligen lite rutten fisk jämfört med åsnepenis, torsksperma och fiskögon?

Vad som anses vara delikatesser kan variera beroende på var i världen du befinner dig. I Sverige äter vi till exempel kaviar och sill till frukost utan att blinka, något som de flesta andra skulle angripa med visst mått av fasa. Men hur vissa maträtter blivit delikatesser är verkligen ett mysterium, vissa saker bör helt enkelt inte ätas.

För att undvika att av misstag beställa in snopp-pastrami eller friterad spindel på restaurangen kan det kanske vara bra att ta med parlören på resan. Här är 15 av världens absolut vidriga delikatesser.

15. Hákarl

Hákarl är en isländsk specialitet som består av ruttet hajkött, låter det lockande? Hajköttet konserveras med en speciell process där köttet hängs för att torka i fyra till fem månader. Köttet utsöndrar en stark ammoniaklukt och smaken liknas vid en mycket stark ost. 

14. Tonfiskögon

Blir man sugen på ett fisköga är det bara att springa ner till närmsta mataffär och inskaffa ett par, i alla fall om man bor i Japan. Smaken liknas vid bläckfiskars och ska kokas innan de äts- glöm inte saltet bara! 

13. Friterade spindlar

I Kambodja är friterad spindel en riktig delikatess men att stoppa en hårig Tarantela i gapet är kanske inte något för alla. Maträtten tros ha uppkommit från tider av extrem hunger och smaken ska vara en korsning mellan kyckling och torsk, mums. 

12. Sannakji

I Korea har man tagit ”raw-food” till en annan nivå, maträtten Sannakji består nämligen av levande bläckfisk. Det levande djuret skärs ofta upp i bitar framför ögonen på gästerna och serveras sedan med lite sesamolja. Men man får vara snabb, bitarna rör sig fortfarande på tallriken! 

11. Escamoles

Escamoles är en mexikansk delikatess som består av smörstekta myrägg från myrarten Liometpum apiculatum. Myräggen kallas ibland ”insektskaviar”, äts ofta i taco och har en smörig, lite nötig smak. 

10. Khash

Khash betyder ”huvud och hovar” på Farsi och det är exakt vad maträtten består av. Rätten som anses vara en riktig delikatess i bland annat Iran består av kohuvud och kohovar som kokas tillsammans i en rik buljong, ofta även tillsammans med magen och äts vid festliga tillfällen.

9. Friterad hjärnmacka

Hjärnmacka låter som något Hannibal Lecter gärna skulle käka till frukost men det är faktiskt en riktig specialitet i centrala USA. Hjärnan som kommer från kalv slängs i fritösen och serveras som en härlig dubbelmacka. Mackorna minskade i popularitet efter galna kosjukan, men mumsas fortfarande på en del håll. 

8. Cazu marzu

Cazu marzu som betyder ”rutten ost” är en ost som tillverkas på Sardinien och anses vara en riktig delikatess. Precis som namnet antyder får osten genomgå en föruttningsprocess där speciella larver medvetet införs i osten vilket bidrar till en snabbare fermentering eftersom larverna bryter ner ostens fetter. Ostens konsistens blir mycket mjuk och de levande larverna ska krossas mot gommen för bästa smak. Hu! 

7. Sniglar

Slemmigt men mättande, i alla fall om man får tro Pumba. Ett tecknat vårtsvin har dock kanske inte de bästa smakreferenserna och det är helt obegripligt hur de små slemmiga varelserna har blivit till en delikatess. Märkliga fransoser.

6. Haggis

Den skotska maträtten Haggis är en lokal specialitet och består av fårinälvor, alltså hjärta, lungor och lever som man normalt tar bort innan man äter. Att det dessutom tillagas inuti fårets magsäck gör inte saken bättre och det kanske finns en anledning till att Haggis förblivit en lokal delikatess.

5. Shikaru (torsksperma)

Är man inte kräsmagad kan man testa den japanska specialiteten torsksperma. Ja, du såg rätt, sperma från fisken serveras rå eller tillagad och det är dessutom dyrt som satan.

4. Åsnepenis

I Kina tar man tillvara på djurets alla delar, inklusive snorren. Åsne- Jak- och fårpenis är nämligen en riktig delikatess och serveras kokt, stekt eller i tunna skivor(!) Kanske inte något man bjuder på på första dejten – en åsnepenis kan ge vem som helst komplex.

3. ”Rocky Mountain Oysters”

Maträtten Rocky Mountain Oysters har ingenting med ostron att göra utan är en maträtt bestående av tjurtestiklar som framförallt förekommer i boskapstäta områden i USA. Tjurpungen serveras ofta skalad (!) och friterad med en god dip-sås till.

2. Tusenåriga ägg

Riktigt så vällagrade som namnet antyder är inte äggen i den kinesiska rätten som kallas tusenåriga ägg, men äggen som bakas in i en gegga av lera, kalk, aska och salt får sedan ligga i flera månader innan de äts. När äggen är färdiga har de en mörkgrön krämig äggula och vitan har blivit till en styv mörkgrön gelé och luktar som surströmming. Vattnas det i munnen än?

1. Balot

balot

Tjurtestiklar och ruttet kött i all ära, men den kinesiska rätten Balot tar ändå hem priset. Maträtten som är vanlig i sydostasien består av ett kycklingfoster som fått utvecklas i omkring 16 dagar i ett ägg innan det kokas och äts helt. Vanligtvis består Balot av tre delar; saften som finns i hela ägget och är grumlig och smakar både sött och salt, gulan som är full med blodådror, och det lilla fostret som består av en liten brun fågelunge med utvecklade ben, vingar och näbb.

2.39/5 (28)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap