15 rätter du måste servera på julbordet

 
 

Vad är egentligen bäst med julen? Tomten, stämningen, julklapparna? Glöm det. Julens högtidsstund nummer ett är utan tvekan är julbordet skall intas!

Här har vi därför sammanställt en smarrig lista över 15 rätter du måste servera på julbordet. Vilken är din julbordsfavorit?

 

15. Tillbehören

Vad vore ett julbord utan alla smarriga tillbehör? Vi pratar såklart om godsaker som kokt potatis, senap, rödbetssallad, gravlaxsås, äppelmos, romsås, inlagd gurka och så vidare.

 

14. Pastej

Tackar man nej till en god pastej till jul förtjänar man inga julklappar!

 

13. Omelett

Omelett till jul är kanske inte det första man tänker på, men det är vanligare på de svenska julborden än man tror. Använda gärna lite lyxigare råvaror och juliga smaker.

12. Ägghalvor (med topping)

Ägghalvor med goda toppings är ett måste på julen! Att det är superenkelt att göra är naturligtvis bara en bonus!

 

11. Rökt ål

Den rökta ålen en maträttsom länge har varit vanligt på julborden i Sverige, speciellt i Skåne.

 

10. Fisk- & skaldjurspaté

En fisk- och skaldjurspaté gör sig alldeles utmärkt på julbordet och är dessutom är relativt enkel att tillreda – om man har en matberedare till hjälp. Oftast äter man den kall.

 

9. Lax

Lax på julbordet är ett måste för många. Klassisk inkokt lax, laxpaté eller den gravade varianten – alla går lika bra.

 

8. Strömming

Strömmingen är en riktig svensk klassiker och kan med fördel dukas fram på julbordet.

 

7. Kalvsylta

Mer klassiskt än en kalvsylta på julbordet kan det nog inte bli. Hur länge denna godbit har hängt med är oklart, men att den hör hemma på julbordet är det ingen som tvivlar på.

 

6. Revbensspjäll

Möra och saftiga revbensspjäll på julbordet tackar man inte nej till i första taget.

 

5. Prinskorv

Prinskorven har funnits med länge, men gjorde sitt intåg på de svenska julborden först under 1980-talet. Sedan dess är dock den lilla korven oumbärlig till jul.

 

4. Janssons frestelse

Janssons frestelse är en gratäng gjord på potatis, lök och ansjovis. Potatis och lök skalas, potatisen skärs till stavar eller i tunna skivor och löken till tunna ringar. Allt varvas i en ugnsfast smord form och överöses med grädde i valfri fetthalt. Överst strör man skorpmjöl. Anrättningen gräddas sedan i ugnen.

 

3. Köttbullar

Nu trillar vi in på de riktigt tunga klassikerna. Ett julbord utan köttbullar är inte ett riktigt julbord. Så är det bara.

 

2. Inlagd sill

Julsill är en självklarhet på de flesta julbord. Och blir det egentligen bättre än en burk hemgjord julsill tillsammans med knäckebröd, smör och potatis? MUMS!

 

1. Julskinka

Regent på den svenska julbordstronen är naturligtvis julskinkan. Sedan 1800-talet, när den griljerade delikatessen blev populär, har det väl inte dukats upp ett enda julbord i Sverige där det inte ingår en saftig julskinka.

 

2.79/5 (24)

 
 

7 kommentarer

  1. Per-Ove Qwiberg
  2. Mala
  3. Kerstin AA
  4. Gusten
    • Kerstin AA

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Shares
Share
Tweet
Pin