Listor.se

Sveriges största listsajt

15 kända vegetarianer

Vare sig man vill förändra världen, är en passionerad djurälskare eller bekymrad över miljöns utveckling så börjar det bli allt mer tydligt hur stora påfrestningar köttindustrin utsätter jorden för.

Så, varför inte göra gemensam sak med nedanstående 15 kända vegetarianer? Listan innehåller allt från berömda vetenskapsmän till författare – samt en skådis som faktiskt blivit utsedd till världens sexigaste vegetarian!

Vill du veta vilka vi pratar om? Kolla in hela listan nedan.

15. Peter Dinklage

Game of Thrones-stjärnan Peter Dinklage har varit vegetarian sedan barndomen på grund av sin stora respekt för djur. Den store lille skådespelaren har bland annat medverkat i en kampanj för djurrättsorganisationen PETA.

14. Natalie Portman

Oscarsbelönade Natalie Portman hade varit vegetarian i 20 år när hon 2009 efter att ha läst boken ”Eating Animals” av Jonathan Saffran Foer’s, beslutade sig för att gå all in och blev vegan. Portman blev 2002 utnämnd till ”Årets sexigaste vegetariankändis” av djurrättsorganisationen PETA.

13. Kate Bush

Redan i tonåren var 80-talsikonen Kate Bush medveten om köttindustrins bristfälliga hantering av djuren och kände sig skyldig som köttkonsument. Hon slutade helt äta djur efter att ha fått en bit rått kött i en gryta, vilket gjorde henne så medveten om att det var en levande varelse som fått sätta livet till för hennes skull att hon bestämde sig för att bli vegetarian.

12. Mahatma Gandhi

Att Indiens störste frihetskämpe Mahatma Gandhi var vegetarian är kanske inte århundradets scoop, men ändå… Som han själv uttryckte det: ”The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated”. Gandhi ägnade mycket tid åt att förespråka den vegetariska livsstilen och menade att det inte bara var fördelaktigt för den egna kroppen, utan att det även hade stora ekonomiska fördelar för samhället. 

11. Franz Kafka

En av världshistoriens viktigaste författare, Franz Kafka är känd för böcker som ”Processen” och ”Slottet”, var vegetarian större delen av sitt korta liv.

10. Lev Tolstoj

Lev Tolstoj räknas som en av Rysslands viktigaste författare genom tiderna och var under de sista 20 åren av sitt liv en hängiven vegetarian. Tolstoj tyckte inte det var etiskt rätt att döda oskyldiga djur för att äta och förde bland annat samtal med Mahatma Gandhi rörande ämnet.

9 & 8. Paul McCartney/Stella McCartney

Före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney och hans fru Linda uppfostrade sina barn i ett vegetariskt hem, främst på grund av deras kärlek till djur. Popgudens numera vuxna dotter Stella McCartney är också en ivrig förespråkare för vegetarianism. De menar båda att det mest effektiva vi kan göra för att rädda miljön är att äta mindre kött.

7. Leonardo Da Vinci

Forskning tyder på att den store konstnären och vetenskapsmannen Leonardo Da Vinci var vegetarian av etiska skäl då han enligt uppgift hyste stor kärlek till djur. Han lär ha yttrat orden ”Det kommer en tid då människor som jag kommer att betrakta mord på djur på samma sätt som de betraktar mord på människor idag.”

6. Mary Shelley

Det mesta tyder på att författaren till klassikern ”Frankenstein”, Mary Shelley, var vegetarian – precis som sitt litterära monster. I boken äter Frankenstein nämligen bara bär och nötter vilket ger honom tillräcklig näring och dödar inte, till skillnad från människor, djur för att tillfredsställa sin aptit.

5. Rosa Parks

Människorättskämpen Rosa Parks som vägrade ge upp sin sittplats på bussen för en vit man var även en hängiven vegetarian under hela sin livstid. Parks var aktiv som fredaktivist ända upp i 80-årsåldern, och att hon fick behålla hälsan berodde enligt henne själv på att hon enbart åt vegetarisk kost.

4. Albert Einstein

Geniet Albert Einstein blev inte vegetarian förrän mot slutet av sitt liv, då han beskrev det som att ”människan inte var skapt för att vara köttätare”, och att han sedan länge haft dåligt samvete för att han konsumerade kött.

3. Anthony Hopkins

På bioduken tuggar Hannibal Lecter i sig människokött som om det inte fanns någon morgondag, men i verkliga livet är Anthony Hopkins sedan länge vegetarian.

2. Platon

Om den store grekiske filosofen Platon var vegetarian eller ej är omtvistat, men han förespråkade det i vilket fall i skriften ”Staten” där han menade att ett köttfritt samhälle skulle kräva mindre resurser och leda till ökad fredlighet.

1. Konfucius

Kinas mest berömda filosof som haft ett enormt inflytande på landets kultur. Han var emot allt form av våld, även mot djur, och höll därför en strikt vegetarisk diet. Konfucius ansåg även att knivar representerade slakt och därför inte skulle användas vid matbordet. Voilà – chopsticks!

3.5/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap