Listor.se

Sveriges största listsajt

15 häftiga konceptbilar som aldrig togs i produktion

Konceptbilarna brukar vara höjdpunkterna på de stora bilsalongerna, men dessvärre ser de oftast väldigt annorlunda ut vid produktionsstadiet – om de ens når dit – och i många fall är det ett stort misstag!

För att hylla dessa skapelser har vi här listat 15 häftiga konceptbilar som aldrig togs i produktion.

15. Toyota A-BAT (2008)

Toyota A-BAT
Coola koncept-pickupen A-BAT visades vid bilsalongen i Detroit 2008 – året innan den amerikanska bilkrisen inleddes. A-BAT (Advanced Breakthrough Aero Truck) erbjuder hybriddrift, självbärande kaross och ett stilrent yttre. Designen består av lättviktsmaterial och har kryddats med diverse digital teknik som mobil gps, sjutums lcd-skärmar och trådlöst internet. Bilen har dessutom solpaneler i vindrutan som laddar batterierna.

14. Jeep Jeepster (1998)

Jeep Jeepster
Detta koncept, inte helt olikt Toyotas första RAV4:or, från amerikanska Jeep var tänkt som den ultimata crossovern. Tyvärr var marknaden inte den rätta i slutet av 90-talet för att motivera investeringen.

13. Mercedes C111 (1969)

Mercedes C111
1970-talet var inte Mercedes starkaste årtionde och ekonomin satte dessvärre käppar i hjulet för tillverkningen av denna sköna konstruktion. Färgen, måsvingedörrarna…är det för mycket begärt att önska att tyskarna gör ett nytt försök?

12. Volkswagen Microbus (2001)

VW Microbus
Med tydligt avstamp i den ursprungliga Folkabussens design, tog Volkswagen fram denna upphottade variant med namnet VW Microbus. Till skillnad från den klassiska Bubblan som fick ett nutida syskon, togs den söta minibussen aldrig i produktion.

11. Mazda Furai (2008)

Mazda Furai
Med konceptbilen Furai tog Mazda sitt unika designspråk ytterligare ett steg framåt. Skapelsen baserades på racingbilarna från American Le Mans Series, med ett chassi hämtat från en Courage C65. Under huven sitter en treskivig rotationsmotor på 450 hk, utvecklad för etanoldrift.

10. Jeep Hurricane (2006)

Jeep Hurricane
Chrysler kallade denna Jeep ”den mest lättmanövrerade, mest kapabla och mest kraftfulla fyrhjulsdrivna bil som någonsin byggts”. Allt det där låter ju så klart jättebra, men ärligt talat, vem bryr sig när den är så förbannat tuff?

9. Renault DeZir (2010)

Renault Dezir
Renault DeZir var tänkt att illustrera Renaults framtida formspråk och lägga grunden för kommande modeller. Den vackra, röda karossen i kevlar var tänkt att förmedla ledorden enkel, sensuell och varm.

8. Ford Interceptor (2007)

Ford Interceptor
Detta monster är bevis på att USA forfarande kan designa bilar som får oss att höja på ögonbrynen. Ford Interceptor dök upp på 2007 års bilsalong och det var Interiören väckte mest uppmärksamhet, bland annat för de unika fyrapunktsbältena och ett gäng takmonterade nackstöd.

7. Dodge Deora (1965)

Dodge Deora
Om du tycker att Dodge Deora verkar bekant kan det bero på att den fick stå modell för en av de allra första leksaksbilarna från retroklassiska Hot Wheels. Bilen konstruerades av Mike och Larry Alexander, och designen utgick från en Dodge A100 – fast utan dörrar. Enda sättet att ta sig in i skapelsen är genom den öppningsbara fronten.

6. Hummer HX (2008)

Hummer HX
GM lät tre nykläckta designstudenter ta sig an uppgiften att skapa en ny, kompakt Hummer för att tilltala en yngre och miljömedveten målgrupp. Resultatet blev Hummer HX – både kortare och lägre än H3-modellen, men lika bred och med 7 cm större spårvidd. Svårt tuff!

5. Ford Shelby GR-1 (2005)

Ford Shelby GR-1
Ford ligger bakom denna löjligt coola skapelese helt i aluminium som skulle signalera ett engagemang för högpresterande bilar. Med sin atletiska design ser bilen nästan ut som den är i rörelse även när den står stilla.

4. Dodge Tomahawk (2003)

Dodge Tomahawk
”Men, det där är ju inte en bil!”, kanske du tänker när du ser bilden ovan. Nu råkar det dock vara som så att superhojen Dodge Tomahawk faktiskt har fyra hjul, så den får vara med på listan ändå. Ett av Chryslers mest galna koncept med en Viper-motor på 500 hästkrafter som teoretiskt sett skulle kunna flyga fram på vägarna i hisnande 650 km/h i timmen!

3. BMW M1 Hommage (2008)

BMW M1 Hommage
BMW:s ikoniska M1 var en superbil före sin tid, och fans världen över har i årtionden beklagat sig över att den inte har återuppstått i modern tappning. 30 år efter introduktionen av M1:an visade dock den tyska tillverkaren äntligen upp denna galet snygga konceptbil kallad BMW M1 Hommage vid Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2008.

2. GMC XP-21 Firebird I (1954)

GMC XP-21 Firebird
Ett jetplan på hjul med en 370 hästkrafter stark gasturbinmotor. Ja, detta koncept som premiärvisades på GM:s Motorama 1954, är ungefär precis vad det ser ut som. Erkänn att det vore rätt coolt att bara lägga sig i vänsterfil och susa förbi varenda kotte på E4:an i en sån?

1. Ford Levacar Mach 1 (1959)

Ford Levacar Mach1
Som små lovades vi flygande bilar i framtiden. Nu är vi där, men lik förbannat rullar vi fortfarande fram på vägarna. Så får man veta att jänkarna redan på 50-talet tog fram denna prototyp på en svävande enmansbil! Tre kraftiga luftstrålar under chassit fick Fords Levacar Mach 1 att sväva flera centimeter ovanför marken. Den var tänkt att drivas av en småskalig turbojetmotor med en toppfart på nästan 800 km/h. Whaaat?!

4.17/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap