Listor.se

Sveriges största listsajt

13 klassiska datorer

Idag har de flesta svenska hushåll mer än en dator, vid sidan om alla smartphones och surfplattor. Annat var det förr i tiden! Då var hemdatorn inget man tog för givet, och tiden som spenderades framför skärmen planerades på ett helt annat sätt.

Den här listan hyllar 13 klassiska datorer som kommit och gått genom årens lopp, och som många av oss tillbringat alldeles för många timmar framför. Alla som spelat på en Commodore 64 eller förbannat den runda musen på en iMac räcker upp en hand!

13. Apple PowerBook (1991)

När Apple lanserade den ursprungliga Powerbooken innebar det ett första steg i utvecklingen mot dagens laptops. Lite trist kuriosa om modellen är att bombattentaten utförda av al-Qaidas mot den amerikanska ambassaden i Nairobi 1998 planerades på en Apple Powerbook 140.

12. Apple I (1976)

Den första Apple-datorn, kallad Apple I, såg dagens ljus 1976 och finansierades genom att Steve Jobs sålde sin Folkabuss och Steve Wozniak sin HP-65-kalkylator. Det tackar vi dem för idag. Wozniak byggde maskinen för hand och Jobs stod för införsäljningen.

11. Osborne 1 (1981)

Osborne 1 var den första bärbara datorn som massproducerades. Datorn var naturligtvis enorm med dagens mått, men då det begav sig var den symaskinstora apparaten extremt kompakt.

10. Xerox NoteTaker (1976)

Xerox NoteTaker räknas som världens första bärbara dator, och trots att den endast tillverkades i tio exemplar har datorn inspirerat flertalet efterföljare. Den lanserades 1976 som en superdator med svartvit skärm, mus, 128 kilobyte i ram-minne och en processor på föga imponerande 1 megahertz.

9. iMac G3 (1998)

Den första generationens iMac tillverkades och såldes mellan 1998 och 2003, och var Apples första produkt för konsumentmarknaden efter Steve Jobs återinträde i företaget. Precis som den bärbara varianten är den mest ihågkommen för sin innovativa design med genomskinlig och färgglad plast.

8. Macintosh Portable (1989)

Macintosh Portable var Apples första försök att tillverka en batteridriven, bärbar mac. Men med ett pris på runt 6 500 dollar sålde den inte tillräckligt bland konsumenterna och blev inte särskilt långlivad.

7. iMac G4 (2002)

Uppföljaren till iMac G3 är den kanske mest märkligaste dator Apple någonsin tillverkat. G4:an blev en omedelbar klassiker i och med lanseringen 2002, främst på grund av ”robotarmen” med den platta skärmen och den Igloo-formade kroppen. Det är tydligt att Steve Jobs kunde unna sig att ta ut svängarna efter succén med den första iMacen/iBooken.

6. IBM Thinkpad (1992)

Den första Thinkpaden hade Windows 3.1, 25 megahertz 486-processor och kunde skryta med marknadens första 10,4-tums TFT-skärm. Laptopen har genom åren lovordats för sin kvalitet, och den håller fortfarande förvånansvärt hög klass. IBM:s Thinkpad tillverkas än idag, men numera av Lenovo.

5. IBM PC (1981)

IBM PC var en mindre dator som såldes av IBM med start hösten 1981. Datorn var tänkt att baseras på allmänt tillgängliga komponenter som kunde säljas till ett fördelaktigt pris till företag. På grund av att man använt standardkomponenter vid konstruktionen, istället för att som som vanligt bruka intern teknologi, kunde andra företag kopiera konceptet vilket ökade konkurrensen.

4. Apple iBook G3 (1999)

Första designlaptopen! Utan sin färgglada iBook är det högst tveksamt om Apple varit i den position man idag befinner sig i. Tillsammans med den första iMacen stod denna udda laptop ut ordentligt bland dåtidens grådaskiga datorer.

3. Amiga 500 (1987)

Amiga 500 tillverkades av Commodore och lanserades 1987. Modellen kom att bli den mest populära av alla Amiga-datorer, mycket på grund av sitt relativt låga pris. Även om datorn var populär bland datorentusiaster i allmänhet, var dess stora konkurrensfördel att den fungerande så bra som spelmaskin.

2. Apple II (1977)

Uppföljaren till Apple I med det fantasifulla namnet Apple II, blev mycket populär bland hemanvändare och var under 1980-talet den dominerande datorn i amerikanska skolor. Datorn var även i viss omfattning populär bland småföretagare, mycket på grund av inkluderandet av världens första kalkylprogram, VisiCalc.

1. Commodore 64 (1982)

Med drygt 17 miljoner sålda exemplar är Commodore 64 tidernas bäst sålda dator. Under åren 1983-1984 stod Commodore 64 för 40% av hemdatormarknaden.

3/5 (7)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Victor Comodores
Victor Comodores
1 år sedan

Fick min VIC-64 stulen… 🙁

svante julius
svante julius
4 år sedan

Nackdelen med de första burkarna var väl skärmen.Väldigt små svårt att se.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap