Listor.se

Sveriges största listsajt

12 lättskötta växter

Att ha krukväxter i hemmet är inte bara vackert för ögat. Det sägs även minska stressnivåer och risk för allergier, samt renar luften och skapar energi.

Men alla inomhusväxter är inte lika enkla att ta hand om, vilket inte sällan slutar med vissna spektakel i krukorna.

Därför har vi här – oavsett om du har gröna fingrar eller ej – samlat 12 tåliga och lättskötta växter som de allra flesta klarar av att sköta om!

12. Älghornsbräken

Den här dekorativa växten vars blad påminner just om älghorn är en trevlig och lättskött växt som passar bra i ampel. Vattnas måttligt och trivs bra i lagom ljus. 

11. Porslinsblomma

Denna lilla pärla trivs både i ljust och lite skuggigt läge och behöver egentligen bara lite vatten då och då. Den blommar ofta och översållas då av vackra vita porslinsliknande blommor. Perfekt för den som gillar stilrent men inte har så mycket tid att lägga på omsorg. 

10. Monstera

Monstera är en riktigt klassiker som fått en renässans och åter blivit supertrendig. Växten har stora gröna dekorativa blad som delar sig i flikar. Det enda som krävs är vatten och lite utrymme så trivs monsteran jättebra, den klarar även att stå en bit in i rummet. 

9. Lyktranka

Lyktrankan är en söt växt som passar utmärkt att ha i exempelvis en ampel, men det bästa med växten är att den är extremt lättskött, du kan helt enkelt inte misslyckas! Lyktranka trivs bra i solljus men klarar även att stå på mer skuggiga platser och blommar under stora delar av året. 

8. Zamiakalla

Denna klassiska växt som även kallas ”garderobsblomma” är både lättskött och tålig, behöver vattnas med jämna mellanrum för att vara nöjd och trivas. Det gör faktiskt inget om du skulle råka bort att vattna din garderobsblomma ibland – den är nämligen fenomenal på att lagra vatten själv! Växten klarar av att stå en bit in i rummet som dess smeknamn antyder, men att ställa den längst in i en mörk garderob känns kanske lite överdrivet. 

7. Aloe Vera

Aloe Vera är inte bara en ingrediens i din hudkräm utan är också en fin och lättskött växt med dekorativa blad. Växten vill gärna stå ljust men mår bra av att torka ut mellan vattningarna. Det räcker med näring i vattnet en gång per vecka vår till höst. Är känd för sin läkande effekt på sår.

6. Svärmorstunga

Denna växt som egentligen heter bajonettlilja har fått smeknamnet ”svärmorstunga” eftersom de vassa gröna bladen påminner om svärmors giftiga tunga. Växten är kanske till skillnad från svärmor lättskött, klarar sig om man glömmer att vattna ibland och tål mycket sol. 

5. Paradisträd

Paradisträdet är den perfekta krukväxten för dig som söker en lättskött växt. Med tjocka gröna blad som lagrar vatten kan den placeras på de flesta ställen i ditt hem. Under sommartid trivs den även utomhus. Paradisträdet kan bli mycket gammal och växer långsamt. Crassula ovata är populär  i Asien, där det är en slag ”lyckoväxt” som anses skänka god tur i affärer. 

4. Benjaminfikus

Benjaminfikusen är en mycket populär växt på diverse offentliga platser som bibliotek och väntrum runtom i Sverige, antagligen för att den är lättskött och inte behöver stå i direkt solljus. I naturen kan fikusväxten bli upp till 30 meter hög. 

3. Zebrablad

Zebrablad är en tålig liten växt som trivs bra i skugga eller halvskugga. Den kan alltså med fördel placeras längre in i hemmet, och trivs bra med lätt och jämt fuktad jord, men det är inte katastrof om jorden torkar upp mellan vattningarna. 

2. Mistelkaktus

Mistelkaktusen är en snabbväxande kaktusart som härstammar från Sydamerika. Den odlas som krukväxt i Sverige och är en av de finast blommande arterna, med sina klocklika vita blommor. Växten är mycket lättskött, den ska stå ljust och ha en väldränerad jord, gärna blandad med lecakulor. Blomman behöver rikligt med vatten under sommaren och mer sparsamt på vintern.

1. Kaktus

Kaktusar finns i hur många varianter som helst och är inte bara trendiga och dekorativa – utan även otroligt lättskötta! Perfekt för dig som har lätt för att glömma vattningen och med lite härlig lerig jord och soligt läge kan kaktusen leva hur länge som helst!

3.33/5 (3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap