Listor.se

Sveriges största listsajt

12 konstiga frukter du förmodligen aldrig har ätit

En tripp till den lokala mataffären kan kännas väldigt exotisk när man står och klämmer på en stjärnfrukt vid frukt- & gröntavdelningen. Men trots att intresset för exotiska frukter ökat i svenska hushåll är det fortfarande banan, äpple och apelsin som toppar fruktförsäljningen.

Är du sugen på att vidga dina kulinariska vyer är det här definitivt en lista för dig. Här presenterar vi 12 konstiga frukter och vi vågar lovar att du kommer lära dig något nytt om du fortsätter läsa.
 
 

12. Drakfrukt

drakfrukt

Drakfrukten tros härstamma från Mexiko men odlas idag framförallt i Asien och Sydamerika. Den vackra frukten finns i flera olika färgkombinationer och smakar ungefär som kiwi.
 

11. Langsat

langsat

Den asiatiska frukten Langsat kan lätt misstas för potatis, men under det trista skalet döljer sig en genomskinlig syrlig frukt som har en smak som påminner om grapefrukt.
 

10. Cupuaçu

cupuacu

Innanför det bruna skalet gömmer sig denna gudomliga frukt som smakar av såväl choklad som ananas. Det vanligaste användningsområdet är inte helt oväntat i desserter.
 

9. Annatto

annatto

Smaken på de små bären som ryms under det vackra skalet i Annattofrukten beskrivs som söt och pepprig och är vanlig i det karibiska och latinamerikanska köket som både krydda och färgämne. Urinvånare använder även fröna för att tillverka läppstift och växten kallas därför ibland även för ”läppstiftsträd”.
 

8. Mangostan

mangostan

Den märkliga frukten Mangostan växer naturligt i Sydöstra Asien och ser ut ungefär som en kastanj. Fruktköttet är sött och syrligt och smaken en blandning av citrus och persika. Fruktjuicen har dessutom mer eller mindre beskrivits som ett mirakelmedel och sägs bland annat vara inflammationshämmande.
 

7. Rambutan

rambutan

Oj, är det en fraggel jag har fått på min tallrik? Nejdå, det är bara en rambutanfrukt med en stor ätbar genomskinlig kärna under det hårliknande skalet. Frukten som påminner om litchi har en söt fläderliknande smak.
 

6. Durian

durian

Även om Durian-frukten är omtalad i Sydostasien som ”frukternas konung”, så är den taggiga frukten ännu relativt okänd kring våra breddgrader. Det krämiga innanmätet har en stark mandelsmak som enligt uppgift ska smaka himmelskt. Dessvärre avsöndrar fruktköttet en stark doft som närmast kan liknas vid ett par gamla svettiga strumpor.
 

5. Fingercitron

fingercitron

Fingercitronen som även kallas ”Buddas hand” ser som något hämtat ur Alice i Underlandet, men härstammar i verkligheten från Asien. I framförallt Kina och Japan används den bläckfiskliknande citrusfrukten till att parfymera rum och kläder och är bland annat vanligt förekommande i buddhistiska tempel. Det tjocka skalet används även i matlagning.
 

4. Aguaje

aguaje

Denna exotiska frukt är mycket populär i Amazonas djungelområden där den växer fritt. Frukten äts genom att det fjällaktiga skalet skrapas bort från det ätbara gula köttet som är mycket rikt på A- och C-vitamin.
 

3. Jabuticaba

jabuticaba

Dessa druvliknande frukter växer bisarrt nog direkt på stammen och när träden bär frukt är barken helt täckt av mörkblå fruktbollar. I Sydamerika där frukten växer natiurligt används den bland annat för att tillverka vin och likörer.
 

2. Ackee

ackee_ny

Ackee-frukten härstammar från Västafrika och man måste ge lite kredd till den dåre som var först med att våga sig på att smaka på denna mycket märkliga frukt. Ackee är faktiskt en kulinarisk delikatess i Jamaica och ingår i landets nationalrätt. Är man sugen på ett smakprov får man dock se upp! Det är nämligen bara vissa delar av frukten som är ätbara. Om Ackee-frukten tillagas fel kan personen som äter den drabbas av den potentiellt dödliga ”Jamaicanska kräksjukan”, vars symptom vi inte behöver gå in på närmare här.
 

1. Mirakelfrukt

mirakelfrukt

Dessa små bärliknande frukter som härstammar från Västafrika har fått sitt namn eftersom de innehåller höga doser av sötningsämnet mirakulin som får allting att smaka sött. Effekten kan hålla i upp till en halvtimme och får under den tiden till exempel citroner att smaka sött istället för surt. Att dricka öl ihop med mirakelfrukten ska däremot inte vara någon höjdare.

4.25/5 (64)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Tasneem
Tasneem
2 år sedan

Har testat cupuaçu den var faktiskt god 😁😁😁

Kaffekunnig
2 år sedan

Haha vad knäppa frukter kan se ut!

Olav
5 år sedan

FAN!VA COOLT! (=


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap