Listor.se

Sveriges största listsajt

10 tyska julmarknader du inte får missa

Det finns omkring 2 500 julmarknader i Tyskland, allt från små mysiga småstadsmarknader till riktigt stora metropolmarknader. De äldsta har funnits sen 1300-talet.

Här har vi listat 10 Tyska julmarknader som du absolut inte får missa om du har möjlighet att besöka dem.

10. München

Runt hela München sägs det finnas inte mindre än 70 julmarknader då alla stadsdelar har sin egna. Dock är det den stora på Marienplatz som drar i särklass mest folk. Den sträcker sig långt från Marienplatz till gatorna kring torget, Kaufinger Str., Neuhaser Str. samt Wein Str. 

9. Hamburg

I Tysklands näst största stad finns det mängder med Julmarknader. Det är denna vid Rathausmarkt en av de största som är den mest berömda. Här kan du dricka den populära Rathaus-glöggen och hitta handsnidade träfigurer och andra omsorgsfullt tillverkade hantverksföremål, leksaker och andra originella presenter.

8. Frankfurt

Julmarknaden i Frankfurt är en av landets äldsta och har funnits sen 1393. Här finns över 200 marknadsstånd utspridda över Römerberg, Paulsplatz och Mainkai med konsthantverk och godsaker.

7. Dortmund

Detta sägs vara Tysklands största julmarknad och stoltserar även vad som är världens största julgran – en mäktig syn. Julens godsaker, delikatesser, leksaker och konsthantverk finns fördelade på 300 marknadsstånd och bodar.

6. Kiel

Den gamla Hansa-staden är en av de nordligaste tyska städerna som bjuder in till julmarknad. Marknaderna i Kiel är koncentrerade kring Holstenstrasse och Alter Markt och dessutom finns en 700 kvadratmeter stor skridskobana på Rathausplatz. Om du vill beskåda det hela lite från ovan kanske du ska prova det stora pariserhjulet med utsikt över Kielfjorden.

5. Berlin

I Tysklands huvudstad finns ett sextiotal julmarknader och vårt val har fallit på det historiska Gendarmenmarkt som huserar Berlins mest spektakulära julmarknad – en julmarknad som lockar upp emot 4 miljoner människor till de vackra, julpyntade kulisserna mitt i centrum.

4. Nürnberg

Nürnberger Christkindlesmarkt, som årligen äger rum på stortorget i Bayerska Nürnberg är en av Tysklands äldsta julmarknader och kan härledas ända till mitten av 1500-talet. Många anser att detta är Världens mest originella julmarknad.

3. Dresden

Dresdner Striezelmarkt grundades 1434 och är därmed en av Tysklands äldsta julmarknader. Dresden kallas ofta för Världens julhuvudstad och vi säger inte emot.

2. Rostock

Rostock är norra Tysklands största julmarknad, med cirka 300 stånd på Neuer Markt. Detta är en enda lång fest för mage och gom. När hungern visar sig kan du äta dig genom Schlemmermeile. Stånden varierar från år till år, men du kan vara säker på att hitta äkta rökt Rostockkorv, traditionellt glühwein, rostade mandlar, sötsaker och specialiteter från länder som Finland, Polen, Tyskland, England och Holland.

1. Lübeck

Den bästa julmarknaden i Lübeck är den i gamla stan som sträcker sig mellan välbevarade medeltida byggnader från torget mellan Rådhusplatsen och Mariekirken till närliggande gator, platser och kyrkor. Där har det smyckats med julpynt och hafts julmarknader i över 350 år. Idag är det ett stycke kulturhistoria av sällan skådat slag.

4.87/5 (79)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap