Listor.se

Sveriges största listsajt

10 tips för en lyckad hemester längs Göta kanal

Göta kanal går bäst att beskriva som ett 19 mil långt upplevelseområde. Kanalen är ett välkänt besöksmål och lockar omkring 3 miljoner besökare varje år, som alla ser fram emot att ta del av den vackra naturen, de spännande aktiviteterna och de rofyllda omgivningarna.

Göta kanal går att uppleva på många olika sätt och möjligheterna är nästintill oändliga. Nedan ger vi våra 10 bästa tips för en lyckad hemester på Göta kanal.

10. Rogivande båtsemester

Oavsett om ni väljer att göra ”klassikern” och färdas längs hela kanalen eller väljer ut en viss sträcka så är en båtsemester på Göta kanal en unik och rogivande upplevelse. Glid fram i er egen takt längs frodig natur, öppna landskap och pittoreska orter. De erfarna slussvärdarna hjälper er att se till att slussningen sker säkert och ger gärna tips och råd för en lyckad semester. För er som inte har egen fritidsbåt finns det möjlighet att hyra en charterbåt via Göta Kanal Charter.

9. Göta Hotell – kanalens röda pärla

Hotellet slog för första gången upp portarna år 1908 och även fast tiderna må ha förändrats, är Göta Hotell fortfarande sig likt. Här serveras afternoon tea och varma scones i hotellets salong och de tolv rummen förmedlar en charmig pensionatskänsla. Människor har kommit och gått under mer än ett sekel och historien sitter i väggarna. Här har gäster bott under både första och andra världskriget, och i början av 80-talet bodde även skådespelarna i Göta kanal-filmen på hotellet.

8. Smaskig glass på Smultronstället

Styr semestern mot pittoreska Söderköping och besök den berömda glassrestaurangen Smultronstället. Här erbjuds 60 olika glasskreationer i fantastiska smaker och härliga färger. Gör som kungaparet, Carola och Leif ”Loket” Olsson och njut av smakfull glass i stora lass!

7. Upplevelserik cykelsemester

Utmed kanalen slingrar sig 87 km bilfri väg som lämpar sig ypperligt för en semester på två hjul. En cykelsemester är som skapt för spontanitet – stanna och titta på slussningen av båtar, kela med kanalfåren eller njut av godsaker på något av de många caféerna längs vägen. Möjligheterna är nästintill oändliga. Längs Göta kanal finns ett flertal cykeluthyrare som erbjuder bra cyklar och som gärna delar med sig av sina bästa semestertips.

6. Bo i en svamp på Norrqvarn Hotell & Konferens

Norrqvarn Hotell & Konferens får du möjlighet till en unik övernattningsupplevelse – nämligen att sova i en flugsvamp, gammal kvarn eller mysig trollstubbe. Det är motorsågskonstnären Sören Niklasson som skapat dessa sagolika boenden. När ni inte spenderar natten i sagornas värld är Norrqvarn en utmärkt plats för att utforska Göta kanal till fots, på cykel eller i en kanot.

5. Nybakat på Hajstorp Slusscafé & Vandrarhem

I en före detta brovaktarstuga ligger nu Hajstorp Slusscafé & Vandrarhem. Från den gula villan alldeles intill Göta kanal sprider sig doften av kaffe och nybakat fikabröd. Unikt för cafét är att samtliga uppläggningsfat, koppar och assietter är drejade för hand av ägaren Marianne. Uteserveringen bland de lummiga träden är ett perfekt ställe att stanna till på för att njuta av en fika, titta på slussande båtar och småprata med andra semesterfirare. Gör som många andra och spendera en natt på vandrarhemmet och få tid till att uppleva de många sevärdheterna i närområdet.

4. Harmonisk kanalkryssning

En kanalkryssning är för många en drömresa som skapar minnen för livet. Göta kanal erbjuder en uppsjö av alternativ till att slussa fram med egen båt. Välj mellan dagsturer och längre kryssningar beroende på vad som passar er bäst. Kliv ombord och njut av öppna landskap och sagolika skogar – med förstklassig service.

3. Närproducerade delikatesser på Brunneby Musteri

Strax utanför den charmiga sjöstaden Borensberg ligger Brunneby Musteri. Här började Carl- Gösta Kjellin at pressa äpplen år 1941 och lade grunden för det familjeföretag som än idag förädlar frukt och bär på gården, mer än 70 år senare. Brunneby Musteri bjuder in till sin trevliga Gårdsbutik och charmiga restaurang där besökare stannar på en fika, provsmakar delikatesser och njuter av naturen.

2. Spännande militärhistoria på Karlsborgs fästning

Beläget på Vanäs udde i Vättern ligger Sveriges största och bäst bevarade fästning, nämligen Karlsborgs fästning. Här kan ni gå en guidad tur bland kanoner och krutrök eller ta del av spännande militärhistoria på Fästningsmuseet. Ett besök hit blir garanterat ett äventyr för både stora och små.

1. Upplev Vadstena Slott

Vadstena Slott är en av de mest populära sevärdheterna i Vadstena och började byggas redan år 1545 på initiativ av Gustav Vasa. Slottet är idag nordens bäst bevarade renässansslott och det erbjuds dagligen guidade turer i den magnifika byggnaden och dess omgivningar.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap