Listor.se

Sveriges största listsajt

10 sällskapsspel alla borde spela minst en gång

Människan gillar spel, vi har spelat på olika sätt sedan tidernas begynnelse. Allt ifrån fysiskt krävande spel, mer känt som sport, till bräd- och kortspel som schack och UNO.

Idag finns det spel riktade till barn som ofta är pedagogiska eller bara underhållande, sedan finns det spel för vuxna. Då tänker vi på spel som kräver mycket strategi eller sådana spel som kryddar upp samspelet med en partner. Spel kan vara lärorika också när de kommer i formen Trivial Pursuit.

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 10 roliga sällskapsspel som alla borde spela minst en gång i livet!

10. Blokus-serien

Det här spelet kommer i några olika format, en del enklare och en del svårare. Det alla har gemensamt är att du med hjälp av geometriska former ska ta över spelplanen och samtidigt blockera motståndaren. Vår favorit är varianten Blokus Trigon där man istället för de vanliga kvadraterna och rektanglarna har flera olika former använda. 

9. Cards Against Humanity

Ett engelskt spel med beteckningen, opassande partyspel. Hur opassande det blir är egentligen upp till gruppen som spelar, men upplägget tvingar fram en hel del, låt oss säga intressanta kombinationer av kort. Rekommenderas inte till barnkalaset.

8. Råttfällan

En riktig klassiker och trots sin enkelhet kan detta spel ändå ge ganska rejäl adrenalinkick när man försöker lirka de olika stora plupparna, kom ihåg att de röd ger flest poäng.

7. Med andra ord

Konceptet är enkelt, förklara ett ord utan att använda det specifika ordet. Här är ett exempel från vår sida; lilla Malm som står bredvid sängen. Fundera på den en smula, svaret hittar du längst ner på sidan sen. Orden skall förklaras på tid och partner måste gissa rätt för att ni ska få poäng.

6. Twister

Nu är det dags att röra på sig och stå stilla. Har du aldrig spelat Twister måste vi fundera på om du bor under en sten, eller kanske i en svamp. Placera den kroppsdel som spelet befaller på rätt färg och behåll din position så länge du kan. Du har troligtvis en fördel om du är yogainstruktör.

5. Ticket to ride

Bygg räls till andra städer och utför uppdrag, enkelt eller hur men se upp för dina medspelare som också vill ha så många räls som möjligt.

4. Kittens in a blender

Rädda katterna! Ett kortspel där det går undan, samla ihop och rädda dina stackars katter undan det hemska köksredskapet men se samtidigt till att dina motståndare förlorar sina katter. Varning, ibland kan du behöva offra en katt för att rädda de andra. Känns det lite hemskt att spela kort om katter kan du kanske hitta något som passar dig bättre i denna lista på andra kortspel.

3. Alfapet

Ännu en klassiker som länge toppat listorna i USA och det är väl inte så konstigt. Det går att vara både väldigt kreativ med reglerna och väldigt strikt. Vi har bland annat kört med regeln endast djur och växter tillåtna. Fler klassiker som Alfapet kan du hitta i denna listan.

2. Dungeons and Dragons

Ingen respektabel lista kan anses som komplett utan att ha med ett rollspel och DnD är ju det stora namnet i denna kategorien. På senare år har det dykt mång andra utmanare men än så länge så sitter DnD stolt på sin tron. Vill du spela så behöver du ett gäng vänner och avsätta minst fyra – fem timmar för att verkligen uppleva spelet, mer om ni inte spelat förut och är nybörjare. 

1. Poker

Ett uråldrigt kortspel som ännu håller måttet, kanske för att det går att spela på så många olika sätt. Inte direkt ett partyspel men ändå ett sällskapsspel, verkar ju vara ett populärt tidsfördriv för både hjältar och superskurkar i Hollywoodfilmer. Har du ingen att spela med kan du exempelvis besöka WilliamHill.se/sv och spela live eller mot en AI.

Sammanfattning

Om denna listan inte lyckats göra något annat så har den i alla fall illustrerat mängden av olika spel som finns, så vad väntar du på, samla familjen eller vännerna och ha en spelkväll!

4/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap