Listor.se

Sveriges största listsajt

10 saker du inte visste om öl

Lystring ölälskare! Att njuta av en öl är inte särskilt svårt, men att kunna imponera med förbluffande fakta om den ädla drycken är desto klurigare. Att plugga på saker kostar dock både tid och energi. Vi har därför gjort det enkelt för dig att glänsa inför dina vänner genom att lista 10 saker du inte visste om öl.

Så, vill du veta varför skäggprydda män är de största ölbovarna, eller hur en myra beter sig efter för många pilsner innanför västen är det bara att fortsätta läsa!

10. Hur många ölsorter finns det i världen?

ol-10

Det finns i runda slängar 400 olika typer av öl. Belgien är det land som har flest individuella märken.

9. Öl räddar liv vid grillen

ol-9

När du grillar över glödande kol inleds en process som producerar Polycykliska aromatiska kolväten i köttet, vilket på sikt kan orsaka koloncancer. Enligt nya rön kan dock marinering av köttet i stout eller mörk öl göra att produktionen av de elaka kolvätena minskar avsevärt när köttet ligger över elden.

8. Mörker är ölets bäste vän

ol-8

Verkar din öl lite skum? Smakar den illa trots att du precis har kom hem från Systemet? Det behöver inte betyda att den är dåligt producerad, utan förmodligen för att den utsatts för ljus. Undvik problemet genom att köpa din öl i mörka flaskor och förvara ölen mörkt.

7. Nyttigare än kaffe

ol-7

Skippa kaffet vid nästa fika och knäck en öl istället! Forskning visar nämligen att alkohol kan förlänga din livslängd.

6. Öl är släkt med cannabis

ol-6

Öl görs på humle och humle är släkt med Cannabis-familjen. Ya man!

5. Betalt i öl

ol-5

Vem vill ha pengar när man kan få öl? Historisk forskning gör gällande att faraonernas arbetare kunde få upp emot fyra liter öl per dag för sina göromål.

4. Klassiskt fyllebeteende – även i insektsriket

ol-4

Under ett experiment där man gav öl till myror upptäcktes att berusade knegare som stötte på nyktra myror från samma stack, blev hemburna och fick sova ruset av sig. Resultatet blev dock ett helt annat när de berusade myrorna stötte på sina nyktra motsvarigheter från en annan stack. Då blev de ivägkastade.

3. Spott on!

ol-3

Inkafolket spottade sannerligen inte i glaset. Eller förresten, det var exakt vad de gjorde – bokstavligt talat. Bryggarna tuggade sin majs till en viss konsistens och spottade sedan ut allt i en bunke. Den fick sedan stå i några veckor och jäsa. Efteråt silades massan och sedan var det bara att börja häva sitt majsöl blandat med lite saliv. Skål!

2. Världens starkaste öl

ol-2

Världens för tillfället starkaste öl har en alkoholhalt som skulle få en gammal hederlig 7,2:a att rodna. Brewmeisters Snake Venom mäter upp blygsamma 67,5 % alkohol och flaskan är till och med försedd med en varningstext som informerar konsumenten om att drycken endast bör konsumeras i små doser.

1. Hårresande spill

ol-1

Bara i Storbritannien försvinner varje år uppskattningsvis 93 000 liter (!) öl i skägget hos törstiga, skäggiga karlar.

4.29/5 (7)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap